sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăMainCCR confirmă: PSD și PNL-Cîțu au blocat neconstituțional moțiunea de cenzură depusă...

CCR confirmă: PSD și PNL-Cîțu au blocat neconstituțional moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu

-

Curtea Constituțională a decis marți că moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu trebuie să-și urmeze cursul, să fie dezbătută și votată, anunță News.ro, citând surse din CCR. Hotărârea era previzibilă și fusese anticipată de toți experții, confirmând ceea ce se spusese încă de la început: PSD și PNL-Cîțu au încălcat Constituția blocând abuziv – prin invocarea abuzivă a procedurilor – o moțiune de cenzură.

În același timp, CCR a admis sesizarea Guvernului, constatând că există un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Parlament. Argumentul invocat: Parlamentul n-a respectat Articolul 113, alineatul 2 din Constituție, care prevede clar: „Moţiunea de cenzură (…) se comunică Guvernului la data depunerii”.

Dar comunicarea nu a fost posibilă „la data depunerii” tocmai pentru că o decizie în acest sens a fost blocată de PSD și PNL-Cîțu în Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Senatului și Camerei Deputaților! Din cauza boicotului celor două partide, patru ședințe consecutive ale BPR n-au avut cvorum; prin urmare, nu s-a putut lua nicio decizie și nu s-a putut face comunicarea legală către Guvern.

În cele din urmă, după 5 zile, Ludovic Orban a înștiințat Guvernul pe cont propriu, invocând calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților. Dar norma constituțională (la data depunerii) nu a fost îndeplinită, din cauza senatorilor și deputaților de la PSD și PNL care fac parte din conducerea Parlamentului, cu excepția lui Orban.

- Advertisement -

Așadar, Curtea Constituțională a confirmat azi că liberalii din tabăra Cîțu (alături de PSD-iști) au încălcat Constituția, necomunicând la timp Guvernului Cîțu depunerea moțiunii de cenzură de către USR-PLUS și AUR!

Bătălia din jurul moțiunii de cenzură a avut scopul de a o amâna până după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă și s-a încheiat cu victoria premierului Florin Cîțu împotriva lui Ludovic Orban. USR-PLUS și AUR au depus moțiunea pe 4 septembrie.

Scopul tergiversărilor a fost atins – Florin Cîțu trebuia să intre la Congresul PNL din postura de prim-ministru, pentru a fi ales președinte al partidului

PSD și PNL au chiulit mai multe zile la rând de la ședințele Birourilor Permanente, pentru a evita punerea în mișcare a procedurilor legale privind calendarul moțiunii. Siliți de împrejurări, Ludovic Orban (președintele Camerei Deputaților) și Anca Dragu (președinta Senatului) au trimis în a 5-a zi moțiunea la Guvern, fără a mai aștepta ca parlamentarii PSD și PNL să revină la ședințe.

- Advertisement -

Tocmai această întârziere a fost reclamată apoi de premierul Florin Cîțu – cel care comandase chiulul parlamentarilor liberali – ca să deschisă la CCR un conflict între instituții.

Lucrurile nu s-au oprit aici. După ce Cîțu a reclamat conflictul între Guvern și Parlament, PSD și PNL au decis, încălcând Constituția, că moțiunea de cenzură e pusă pe hold până când vine un răspuns de la CCR. La rândul lor, judecătorii Curții Constituționale au tras de timp până după Congresul PNL, când au dat verdictul previzibil pentru toată lumea.

Marea miză a întregii afaceri era ca Florin Cîțu să intre în Congresul PNL din postura de premier. Argumentul său decisiv în fața lui Orban a fost faptul că avea controlul asupra resurselor statului – lucru pe care învinsul de sâmbătă l-a și reclamat, afirmând că instituțiile publice au fost folosite pentru a influența votul. Alegătorii PNL, a spus Orban, au fost fie amenințați și șantajați de instituții de forță, fie ademeniți cu promisiuni de bani alocați din fonduri publice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Orban, dezlănțuit: „Le-am cerut scuze românilor care mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”

Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Cîțu achită prompt serviciile pe care i le-a făcut Antena 3: Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, a primit o funcție mare chiar în timpul Congresului PNL!

Orban către susținătoriii săi: „Iohannis și serviciile au distrus partidul” / „Fiți tari, nimic nu e definitiv!” / „Nu m-a bătut Cîțu”

Iohannis și Antena 3 au reușit: Cîțu e noul președinte al PNL (60,2%), Orban a fost învins (39,7%). PNL tocmai a intrat într-o fundătură

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

Atmosferă tot mai tensionată în USR-PLUS. Barna îl acuză pe Cioloș că ar vrea „o împăciuire” cu Cîțu

* Medic din Timișoara: „Știu că aveți o listă lungă cu «motivele» pentru care nu vreți să vă vaccinați. Și eu am o listă… DE AȘTEPTARE!!! Care e mai lungă decât lista voastră. Pe lista mea se află vieți, iar la voi – aberații”

* Un fost șef al Romsilva aplaudă atacurile mafiei lemnului împotriva jurnaliștilor și activiștilor. Îi compară pe ecologiști cu teroriștii ISIS și cu comisarii sovietici

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

- Advertisement -

5 COMENTARII

  1. Acesti golani politici care actioneaza sub forma unor grupuri infractionale organizate, au deturnat institutia motiunii de cenzura. Sub falsul pretext al semnaturilor, ei au sabotat procedura atat in privinta comunicarii motiunii catre Guvern (aspect constatat de CCR) cat si a nestabilirii cand motiunea va fi citita. De ce? Pentru ca PDL-Citu si PSD au avut o agenda comuna. PSD cerea 234 semnaturi, astazi aflam ca o pot depun si cu 157. PSD este un bulgare fecal emanat din matele lui Ion Iliescu. Acum vor sa-si aroge meritul ca ei vor darama guvernul. Cata vreme PSD + PDL-Citu vor avea in alegeri peste 20% va fi o problema care pute a uslism

  2. CCR confirmă: au fost complici la încãlcarea Constitutsiei de cãtre USL 2.0. Trebuiau sã trateze „plângerea” guvernului în procedurã de urgentsã. Rezolutsia datã azi era la îndemâna CCR o orã (maxim) de la depunerea plângerii. Shi când zic cã suntem mai rãu decât o republicã bananierã spunetsi cã exagerez.
    Vã imaginatsi o asemenea mascaradã într-o tsarã normalã ?

  3. Dacă până șiii… C.C.R. (instituție ÎNCĂ… P.S.D.-istă, prin componență-majoritară și conducere!!!!!) a dat această hotărâre, esteee… (MAI-MULT-DECÂT-)CLAR: parcursul-parlamentar al moțiunii-de-cenzură semnată de U.S.R. P.L.U.S. și A.U.R. a fost… (ÎN MOD MIȘELESC!!!) TERGIVERSAT (în ședințele Birourilor-Permanente-Reunite ale Parlamentului-Țării!) de către reprezentanții GĂȘTII-MAFIOTE P.N.L.-(Cîțu-)U.D.M.R.-P.S.D.!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -