Și Rusia își hăituiește medicul care a spus adevărul despre coronavirus! China și-a terorizat până la moarte medicii-avertizori

0
7797
Anastasia Vasilieva

Medicii curajoși au viață grea în dictaturi (state de tip mafiot). Dacă încearcă să avertizeze lumea cu privire la coronavirus, sunt pedepsiți exemplar. Situația din China se repetă în Rusia. Povestea Anastasiei Vasilieva confirmă, o dată în plus, apucăturile interlope ale regimului Putin.

Până de curând, Rusia nu recunoștea existența Covid-19 pe teritoriul său. Între timp, cifrele – chiar și „filtrate” de guvern – au explodat: 11.917 de îmbolnăviri și 94 de morți.

„The Moscow Times” prezintă cazul Anastasiei Vasilieva (36 de ani), o tânără care pătimește cumplit pentru că a îndrăznit să-l contrazică pe Vladimir Putin. Ea a făcut un crez din a încerca să salveze medici și asistenți din prima linie, să le procure echipamente de protecție (pe care Guvernul lui Putin nu e în stare să le asigure), dar plătește tot mai scump pentru ceea ce face.

„Este greu să nu ajungi la politică atunci când vezi ce se întâmplă cu sistemul nostru de sănătate”, mărturisește Anastasia Vasilieva. Medic oftalmolog, tânăra femeie a devenit cel mai vocal cadru medical din Rusia pe tema epidemiei de coronavirus.

Cu sprijinul juridic asigurat de echipa dizidentului Alexei Navalnîi, Anastasia a fondat Alianța Medicilor, iar acum încearcă să determine autoritățile de la Moscova să fie transparente în gestionarea pandemiei.

Urmarea e previzibilă: Anastasia Vasilieva a fost luată în colimator de Kremlin și de serviciile de securitate ruse. Atenția de care femeia se „bucură” acum ia diverse forme. „The Moscow Times” le inventariază pe cele mai recente. A fost o săptămână de coșmar pentru doctorița rebelă.

Postul de televiziunea NTV a difuzat luni, 6 aprilie, un material despre „cei care lansează informații false despre situația din spitalele rusești și motivele lor”.

A doua zi, Comitetul de investigație – omologul rusesc al FBI – a chemat-o pe Anastasia Vasilieva la interogatoriu, pe motiv că ar fi răspândit informații false despre coronavirus. În aceeași zi, parlamentarii moscoviți au adoptat o nouă lege pe această temă, care prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare.

Joi dimineață, în jurul orei 6.30, în timp ce Vasilieva și echipa ei se pregăteau să plece spre regiunea Novgorod, un grup de tineri s-a apropiat de ei. „Doi dintre ei așteptau la mașina mea și au început să ne filmeze, întrebându-ne totodată de ce încălcăm carantina”, a povestit Anastasia. Ea și colegii ei se îmbarcaseră într-o călătorie umanitară: duceau echipamente de protecție pentru medicii din prima linie a luptei cu Covid-19, de la două spitale situate în regiunea Novgorod.

La granița cu regiunea Novgorod, convoiul Anastasiei Vasilieva era așteptat deja de forțe de ordine locale. Toți membrii echipei au fost duși la o secție locală de poliție. Au fost ținuți câteva ore, până spre 22.00, iar la eliberare fiecare a primit o amendă de 2.000 de ruble (aproximativ 26 de dolari).

Pentru Anastasia Vasilieva, polițiștii ruși aveau pregătit un tratament special: la scurt timp după eliberare, a fost reîncarcerată, rămânând în unitatea de poliție până a doua zi dimineață. Membrii echipei sale au descris, pe Twitter, agresivitatea forțelor de ordine.>

„Poliția a atacat-o pe Anastasia Vasileva și a încercat să o târască în departamentul de poliție. Anastasia și-a pierdut cunoștința – probabil unul dintre ofițerii în civil o strânsese de gât”.

Anastasia Vasilieva

Vineri, femeia a fost acuzată în instanță de alte două încălcări ale legii: că nu a părăsit mașina în timp ce era tractată (ea susține că i s-ar fi spus să rămână în mașină) și că s-a opus arestării (a doua oară). Pentru cele două noi acuzații, Anastasia Vasilieva a mai fost amendată cu 1.600 de ruble (21 de dolari).

A scăpat de tot acest calvar vineri la ora 19.00. Apoi a scris pe Twitter: „19 ore de examinare a picturilor rupestre dintr-o celulă și analizarea, din interior, a lumii dezagreabile a poliției au meritat, pentru siguranța cadrelor medicale. În curând vom merge la următorul spital!”.

Deși Vasilieva și colegii săi au fost practic opriți la jumătatea drumului, măștile, mănușile și alte echipamente au ajuns totuși la destinatari, căci aceștia au bătut cealaltă jumătate de drum.

Alianța Medicilor, creată de Anastasia Vasilieva, numără 2.000 de voluntari, are un birou cu 15 angajați și 40 de birouri regionale.

Pe Alexei Navalnîi, Anastasia l-a cunoscut atunci când acesta i-a devenit pacient. Se întâmpla în 2017, după un atac asupra dizidentului rus, căruia îi fusese aruncată în ochi o substanță care i-a și afectat parțial vederea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here