marți, februarie 27, 2024
AcasăLumeaEuropaAsta-i Europa! Acord istoric: pachet de ajutor de 540 de miliarde de...

Asta-i Europa! Acord istoric: pachet de ajutor de 540 de miliarde de euro de la UE pentru țările afectate de criză

-

Cei care cântau prohodul Europei, interpretând partitura rusă a lipsei de solidaritate la nivel continental, au fost ridiculizați de o decizie istorică adoptată joi noapte. Miniștrii de Finanțe din cele 27 de state membre ale UE au convenit asupra unui pachet de finațare de 540 de miliarde de euro – un adevărat „Plan Marshall anti-coronavirus”!

Cei 27 de miniștri de Finanțe, printre care și Florin Cîțu din partea României, au ajuns la un acord istoric pentru ajutarea statelor grav afectate de criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Decizia a fost anunțată de Consiliul Uniunii Europene printr-un comunicat de presă.

E vorba de un pachet de finanțare de 540 de miliarde de ero, prin împrumuturi cu costuri extrem de mici puse la dispoziția tuturor statelor membre care au dificultăți economice.

Împrumuturile vor fi acordate pe trei mecanisme distincte:

- Advertisement -
  • 100 de miliarde de euro pentru ajutorul de șomaj;
  • 200 de miliarde de euro pentru investiții prin Banca Europeană de Investiții (BEI);
  • 240 de miliarde de euro pentru urgențe și necesități specifice.

Chiar dacă statele membre nu au ajuns la un acord pentru emiterea de coronabonduri, statele din nord au fost de acord ca toate țările UE să poată apela la împrumuturi avantajoase prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), fără condiționalități legate de reforme.

Comisarul european pentru Economie, italianul Paolo Gentiloni, a anunțat „un acord de dimensiuni fără precedent”, iar ziarul spaniol „El Pais” scrie că pachetul financiar de ajutorare a statelor afectate este de peste 500 de miliarde de euro.

Pe lângă acest pachet disponibil pentru împrumuturi imediate, va fi creat un fond suplimentar pentru relansare economică, ce va fi anunțat ulterior de șefii de stat și de guvern din Consiliul European.

- Advertisement -

Și ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat pe contul său de Twitter „un acord excelent: 500 de miliarde de euro disponibili imediat, dar și un fond pentru relansare care va urma”. „Europa a decis să se ridice la înălțimea gravității acestei crize”, a mai scris ministrul francez.

Acordul a fost acceptat în cele din urmă și de Olanda, care s-a dovedit principalul obstacol în calea accesului Spaniei și Italiei la împrumuturi din Mecanismul European de Stabilitate fără condiționalități legate de reforme, potrivit „El Pais”.

Înaintea întâlnirii, Germania și Franța au făcut presiuni serioase asupra Olandei, care în cele din urmă a cedat, scrie „El Pais”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -