Și a doua rundă de negocieri PNL-PSD a eșuat. Nici PSD, nici USR nu acceptă aberația „guvernului minoritar”. Cîțu are acum de ales: Guvern cu miniștri USR sau PSD?

1
1236
Florin Cîțu se saluta amical cu Marcel Ciolacu astă-toamnă. Acum acuză PSD-ul că a făcut praf țara în timp record

Cea de-a doua rundă de negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare PNL-PSD, care să susțină un Guvern Ciucă, s-a încheiat marți seară cu un nou eșec. PNL insistă cu formula aberantă de „guvern minoritar susținut e o majoritate parlamentară”, PSD vrea să participe cu miniștri în Executiv.

Întâlnirea de la Vila Lac, de marți seara, s-a desfășurat în formatul 1+1+4:

  • Nicolae Ciucă (premier desemnat);
  • Florin Cîțu (președinte) – din partea PNL;
  • Marcel Ciolacu (președinte), Sorin Grindeanu (prim-vicepreședinte), Paul Stănescu (secretar general), Vasile Dâncu (președintele Consiliului Național) – din partea PSD.

După o discuție de aproape o oră, încheiată fără rezultat, cele două părți au convenit să se mai întâlnească o dată, în speranța că până atunci una dintre ele cedează: fie PSD acceptă să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR (nu se știe clar ce i se oferă în schimb), fie PNL flexibilizează cu adevărat mandatul de negociere al lui Nicolae Ciucă și e de acord cu un Guvern asumat PNL-PSD.

În caz contrar, PSD va face „opoziția totală” oricărei formule guvernamentale PNL-UDMR (minoritară) sau PNL-USR-UDMR (majoritară).

A treia rundă de negocieri între PNL și PSD ar urma să aibă loc fie miercuri seara, fie în prima parte a zilei de joi, astfel încât, în caz de înțelegere, să fie timp suficient pentru parcurgerea tuturor pașilor constituționali pentru învestirea Guvernului Ciucă până duminică, data-limită a mandatului de 10 zile primit de premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Între timp, generalul-senator Nicolae Ciucă va face o nouă încercare de și cu USR, tot în formula de guvern minoritar, cum îi impune PNL-Cîțu. Eșecul este previzibil.

Întâlnirea vine după armistițiul propus marți de Nicolae Ciucă, respins inițial de PSD.

Nicolae Ciucă a trimis marți o scrisoare liderilor partidelor parlamentare, în care le propune un „armistițiu politic” pentru următoarele luni. Acest „armistițiu” ar presupune susținere parlamentară necondiționată, din partea USR și a PSD, pentru învestirea unui guvern minoritar PNL-UDMR. Premierul desemnat recunoaște în scrisoare că se află într-un „blocaj sever”.

„Vă propun un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor. Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară. Cred că un armistițiu este soluția pentru ieșirea României din această criză”, a scris premierul desemnat în scrisoarea trimisă liderilor PSD și USR.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cîțu continuă să-l saboteze pe Ciucă: „Nu există flexibilizare! Avem mandat doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR”

* VIDEO. Orban, a doua demisie din trei. Atac năprasnic la Iohannis: „PNL să se întoarcă cu spatele la chiriașul de la Cotroceni!”

* USR și AUR au votat pentru ca Iohannis să-și justifice averea în Parlament, dar PSD-iștii Grindeanu, Firea și Dâncu l-au salvat pe președinte de această umilință

* AUDIO. Călugărul nebun de la Mănăstirea Durău: „Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte!” / „Vaccinul ne transformă în hibrizi” / „De locul injecției se lipesc magneți” / „Vor să omoare 95% din populația lumii” / „Extratereștrii îl pun pe Antihrist în fruntea Guvernului Mondial”

* VIDEO. Iată ce poate face un preot înțelept! Exemplu admirabil pentru toată preoțimea română, inclusiv pentru Patriarhul Daniel

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* Antena 3, amendată de CNA cu 60.000 de lei pentru mesajele conspiraționiste promovate de Răzvan Dumitrescu

* A murit Donca Mizil, marea iubire a lui Nicu Ceaușescu. Mărturii despre despărțirea lor, la intervenția brutală a Elenei Ceaușescu

* Fostul fotbalist Bănel Nicoliță a fugit în Mexic de frica interlopilor, după ce a făcut datorii uriașe

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.