Șeful de la Permise Auto Suceava, săltat de DNA la două săptămâni după numirea în funcție. Acum 5 luni, tot acolo, fusese destructurată o „fabrică de permise”

0
2182

Șeful Serviciului Permise Auto Suceava a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru luare de mită, cumpărare de influență și accesare ilegală a unui sistem informatic, anunță parchetul anticorupție. Evenimentul survine la doar două săptămâni după numirea lui Viorel Donciu în funcție și la 5 luni după ce DNA destructurase, exact la același Serviciu Permise Suceava, o rețea de polițiști infractori care vindeau permisele auto și țineau banii în găleți.

Inspectorul principal Andrei Viorel Donciu, numit șef la Serviciul Permise Suceava la sfârșitul lunii martie, a fost săltat de DNA la prima oră a dimineții de joi, 8 aprilie. Mașina sa, un Audi A8 nou-nouț, cu preț de catalog de 80.000 de euro, a rămas în parcarea hotelului din Suceava unde stătea.

Donciu a fost adus la Suceava, de către conducerea Ministerului de Interne, prin transfer de la Serviciul Permise Maramureș, pe care l-a condus până acum. DNA afirmă că infracțiunile comise de polițist s-au produs atunci, el făcându-i favoruri unui consilier județean din Maramureș care spunea că are relații și-l va menține pe Donciu în funcție.

În cazul șefului de la Permise Suceava, DNA are documentat și un caz de luare de mită de la o persoană, pentru a o reprograma la examenul de obținerea permisului.
Practic, Donciu avea exact același tip de activități ca și banda de infractori de la Permise Suceava descoperită de DNA astă-toamnă la Suceava și unde ofițerul fusese acuma dus șef. Polițiștii luau mită pentru a ajuta diverși indivizi să ia pemisul auto sau să înmatriculeze mașini care aveau probleme cu actele sau nu corespundeau tehnic.

Șefii bandei de polițiști aveau și ei limuzine de zeci de mii de euro, ca și noul comandant al Serviciului Permise Suceava. Interesant este că, deși sunt în continuare sub control judiciar și inculpați în dosar, unii dintre polițiștii prinși astă-toamnă au fost reîncadrați de conducerea MAI la locul de muncă unde au comis faptele. Explicația: este criză de personal.

Comunicatul DNA despre reținerea noului șef de la Serviciul Permise Suceava

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 8 aprilie 2021, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI, ofițer de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș ( SPCRPCIV Maramureș), iar în prezent împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (trei acte materiale),
– cumpărare de influență
– acces ilegal la un sistem informatic

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.
În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.

În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 8 aprilie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ministrul Drulă, după acțiunea în forță de la metrou: „Un cartel se destructurează cu ranga. E ultima zvâcnire a Mafiei”

* Călin Georgescu-AUR, rusofil pe față la Pandele TV, promovat de Sputnik: „Șansa României este înțelepciunea rusească. Complexul militar industrial american este interesat să împingă către un conflict”

* VOCILE MOSCOVEI. Șoșoacă: „Îmi cer scuze Ambasadei Rusiei”. Cerva: „O să bat la Ambasada Rusiei, cu flori, și o să-mi cer scuze”

* Epuizată de lupta cu Oculta, soția lui Cataramă le cere bani românilor, ar ajuta-o să-și revină

* Avertismentul medicului Gabriel Diaconu: Fără vaccinare masivă, vor muri peste 500.000 de români din cauza Covid-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here