vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsFOTO. Peștera lui Ali Baba, găsită de DNA la polițiștii șpăgari din...

FOTO. Peștera lui Ali Baba, găsită de DNA la polițiștii șpăgari din „fabrica de permise auto”. Mormane de bijuterii și pungi cu bani în găleți. Mecanismul mitei

-

Procurorii DNA au găsit, acasă la polițiștii șpăgari din frabrica de permise auto de la Suceava, o veritabilă peșteră a lui Ali Baba. S-au confiscat sume enorme de bani, lei și euro, depozitate de-a valma în genți, găleți și ligheane, ceasuri de lux și bijuterii puse în cutii speciale, ca la bijutier, toate provenite din mită încasată de polițiștii de la Rutieră, Permise și Înmatriculări.

În comunicatul dat publicității de DNA se menționează că suma totală descoperită acasă la infractorii în uniformă depășește 1.000.000 de euro. Mafia polițiștilor percepea între 300 și 1.500 de euro mită ca să promoveze candidații la proba de traseu și 3.000-6.000 de euro pentru promovarea la proba de sală (teoretică). A doua taxă era mai mare pentru că implica un risc crescut, dar și pentru că asta presupunea, evident, faptul că respectivul “client” era analfabet – un om care știe să citească și învață 2-3 zile legislația și semnele de circulație nu are cum să nu treacă.

DNA a descris, în comunicatul dat publicității, mașinăria incredibil de bine organizată a mafiei din Poliția Suceava. Erau implicate foarte multe persoane, fiecare cu rolul său bine stabilit. Cei care luau mita nu se ocupau și de examene. Ei transmiteau polițiștilor examinatori numele și fotografia celor care dăduseră șpaga. Un angajat de la serviciul Permise centraliza datele, mergea la biroul polițiștilor care desigilau plicurile cu documentele candidaților, unde afla numele examinatorului. Apoi lua legătura cu acesta și-i transmitea informațiile fie direct, fie prin aplicații de mobil.

Mafia de la Înmatriculări percepea între 200-1.000 de euro pentru înmatricularea, omologarea sau verificarea RAR a autovehiculelor.

- Advertisement -

Iată comunicatul DNA

„În completarea comunicatului nr. 812/VIII/3 din 26 noiembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

În cele trei cauze menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni:
– luare de mită,
– dare de mită,
– trafic de influență,
– cumpărare de influență,
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– spălarea banilor.

- Advertisement -

Concret starea de fapt reținută de procurorii anticorupție este următoarea:
În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

1. Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.
Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.

Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -