VIDEO. Premierul Cîțu: “De la 1 iunie începem să revenim la normalitate. La sfârșitul lunii mai vom avea 5-6,3 milioane de persoane vaccinate“

0
1151

România va ajunge, la sfârșitul lunii mai, la un număr între 5 și 6,3 milioane de persoane vaccinate, iar viața va reveni la normal începând cu 1 iunie, a anunțat luni, la prânz, premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă.

Șeful Guvernului informează că a format deja un comitet interministerial, coordonat chiar de el, care să supravegheze “revenirea la normalitate”: “Vreau să avem o vacanță mai bună decât anul trecut”.

Semnele sunt favorabile, spune Cîțu. Situația epidemiologică s-a stabilizat, ajungându-se la un platou. Campania de vaccinare înaintează și sunt așteptări mari.

35-45% din populație vaccinată până la 1 iunie, apoi “putem vorbi de o redeschidere a economiei aproape în totalitate”

În următoarele două luni (aprilie-mai), în țară vor intra aproape 8,3 milioane de doze de vaccinuri, anunță premierul: “La finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu vom avea 5 milioane de persoane vaccinate, iar în cel mai optimist scenariu vom avea 6,3 milioane”. Asta ar însemna 35-45% din populația adultă (puțin peste 14 milioane din cei 19 milioane de locuitori).

Pentru a accelera această campanie, Cîțu a făcut apel la toți politicienii și a spus că e nevoie de implicare bisericii, mai ales în mediul rural. “E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Toți românii trebuie să fie informați. Așa cum arată azi lucrurile, vom avea dozele la finalul lunii iulie pentru a vaccina 10 milioane de români (circa 71% din populație)“.

Odată ce rezultatele campaniei de vaccinare se vor simți, iar numărul cazurilor de infectare, precum și al celor grave, va scădea simțitor (după modelul deja constatat în Israel și Marea Britanie), începând cu 1 iunie “putem să vorbim de o redeschidere a economiei aproape în totalitate. Am adus dozele mai repede față de ținta inițială, luna septembrie.

„Așteptăm o îmbunătățire, dar nu se poate fără să păstrăm ce avem acum. Trebuie să ne vaccinăm“

La mijlocul lunii iulie, România are ținta de a vaccina circa 100.000 de persoane pe zi, a spus Cîțu.

În acest moment, în țară sunt vaccinați cu cel puțin o doză 2,1 milioane de români – 15% din populația adultă. Ritmul este de circa 50.000 de vaccinări pe zi.

Premierul Cîțu spune că și situația epidemiologică s-a stabilizat: Mă uit la evoluția zilnică a cazurilor, avem un platou care se menține de aproape o săptămână. Mult mai important, pe București avem o stabilizare, chiar scădere. Ilfov – avem un platou, Timiș – scade. Incidența cumulată a cazurilor la mia de locuitori, Bucureștiul scade ușor. Vă cer în continuare să aveți răbdare, măsurile dau rezultate, funcționează. Așteptăm o îmbunătățire, dar nu se poate fără să păstrăm ce avem acum. Presiunea a fost și rămâne în spitale. Trebuie să ne vaccinăm, de aceea am dat termenul de 1 iunie pentru redeschiderea economiei, vom avea 5 milioane de persoane vaccinate“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un interlop, vedetă a protestelor CapVid, a fost ridicat din sala de forță. „Diseară nu plecăm până nu mutilăm un jandarm”, amenințase el

* Mitingiștii CapVid s-au făcut din nou de râs. Câteva sute de participanți la „protestul de 100.000 de români”

* Catanga a murit pentru că n-a vrut să stea în spital, s-a tratat singură acasă cu Ivermectină! „Soțul ei spunea mereu că el nu crede în Covid”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here