vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsSe apropie marea criză în epidemie. Manager de spital: “Ne gândim că...

Se apropie marea criză în epidemie. Manager de spital: “Ne gândim că vom avea probleme cu medicația. Încet-încet, cercul se strânge”

-

Spitalele încep să nu mai aibă loc pentru pacienți, unele medicamente se găsesc din ce în ce mai greu, iar sentimentul general este că urmează luni foarte grele – acesta este tabloul toamnei în epidemia de Covid-19, prin ochii unui șef de spital.

Doctorul Emilian Imbri, manager al Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, a mărturisit sâmbătă, la Digi 24, că sistemul medical este foarte aproape de limita maximă a numărului de pacienți pe care să-i poată trata, în timp ce alte probleme serioase apar pe parcurs.

„Ca număr de locuri, în spital, deja suntem aproape de un maxim“

Primul pericol, spune Imbri, este ca spitalele să nu mai facă față, iar momentul critic, adesea pomenit în ultimele luni, se apropie vertiginos. „Noi, deja, de două-trei zile ne confruntăm cu probleme în a găsi variante de a elibera totuși locurile pentru cei care vin în ziua respectivă. Noi nu mai avem, ca acum două-trei luni, locuri de rezervă. Mai avem și la Pipera, s-au mai deschis niște spitale modulare, care pot să te ajute până la un punct. Sau stai acasă sau stai acolo cam același lucru este, doar că în spitalul modular ai asistență medicală. Ca număr de locuri, în spital, deja suntem aproape de un maxim”, descrie managerul de la “Victor Babeș” situația din acest moment.

Lipsa locurilor se poate rezolva temporar, spune managerul, prin reconvertirea altor spitale non-Covid ca să preia pacienții infectați.

- Advertisement -

„Folosindu-le toate țările, cine are acces la aceste medicamente și are și forța financiară să le cumpere, le va cumpăra și, încet-încet, vor dispărea de pe piața noastră“

Doctorul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș”, a enumerat câteva semne ale crizei sanitare care bate la ușă în epidemie. Lipsa locurilor în spitale și dispariția medicamentelor, printre ele

Deși nu e atât de iminentă, și mai îngrijorătoare este, pentru doctori, perspectiva de a rămâne fără medicamente în momentul când valul doi al pandemiei va fi la apogeu. Unele semne au apărut deja. „Ne gândim însă că, la un moment dat, vom avea probleme cu medicația. Vreau să vă spun că nu le folosim noi pentru că ni s-a părut nouă că ar fi bune, ci le folosim pentru că le folosesc toate țările în care se desfășoară această pandemie. Folosindu-le toate țările, cine are acces la aceste medicamente și are și forța financiară să le cumpere le va cumpăra și încet-încet, vor dispărea de pe piața noastră”, a avertizat Emilian Imbri.

Acesta a povestit că un medicament a devenit deja din ce în ce mai greu de găsit, medicii reorientându-se spre unul similar produs de altă firmă. „Este o problemă care deja se acutizează, nu vreau să pronunț nici nume de firmă, nici numele medicamentului, dar există o firmă care a întrerupt producția unuia dintre medicamentele pe care noi le foloseam în schemele terapeutice. A întrerupt pentru Covid, probabil că s-a considerat că nu este atât de eficient, nu că face rău, probabil că nu mai pot să producă într-o cantitate atât de mare, încât să acopere cererea pe plan mondial“, a explicat managerul.

O altă problemă este că, virusul fiind prea nou, cercetătorii n-au reușit încă să pună la punct medicație specifică, așa că doctorii alcătuiesc schemele de tratament din medicamente destinate altor afecțiuni: „Această opțiune, să zicem, decizia, acestui producător mare pe piața medicamentului practic oprește aprovizionarea cu acest medicament și suntem nevoiți să ne orientăm spre ceva similar. Din fericire, există ceva similar și sigur că în următoarele zile, săptămâni, ne vom reorienta. Doctorii, clinicienii sunt cei care deja au gândit o alternativă”.

- Advertisement -

„Sentimentul meu este că încet, încet, cercul se cam strânge în jurul nostru vizavi de îmbolnăvire, parcă-parcă simțim că toți vom trece“

Managerul de la “Victor Babeș” nu a dat impresia de foarte mult optimism: “Sentimentul meu este că încet, încet, cercul se cam strânge în jurul nostru vizavi de îmbolnăvire, parcă-parcă simțim că toți vom trece (n.r. – prin infectarea cu coronavirus)”.

Deși nu o neagă, medicul vede destul de îndepărtată apariția unui remediu. „Apropo de vaccinuri, sigur că sunt foarte multe firme care au și forță financiară să facă cercetarea, să iasă pe piață. Ne limităm la ceea ce declară, declarația unora, cum că în vara anului viitor avem pe piață vaccinul, da, eu o cred. Pe care piață, însă? Urmează întrebarea asta. Pentru că uitați-vă și dumneavoastră, forța financiară a acestor firme este susținută de forța financiară a statelor în care ele să-și desfășoare activitatea și care state să spună, logic, firesc: «Domnule, mie îmi dai primele 50 de milioane de doze!»“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

Cele 33 de capete ale „Caracatiței Firea”. Harta cumetriilor din Primăria Capitalei: nași, fini, rude, vecini, tovarăși de afaceri. PSD-iști plătiți regește din bani publici

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -