I s-a înfundat și mega-coruptului pe care PSD îl ține în brațe de 31 de ani! Baronul Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost prins în flagrant cu o șpagă de peste 250.000 de euro

7
966
Dumitru Buzatu

A picat, în sfârșit, un mare baron local al PSD: fanariotul primitiv Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui. Acesta a fost arestat preventiv, pentru o șpagă de 1,25 de milioane de lei, cu un flagrant ca la carte făcut de DNA Iași în noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 septembrie 2023).

Se încheie astfel epoca unui exponent de bază al corupției din PSD, parlamentar timp de 10 ani (1992-2012) și președinte al Consiliului Județean Vaslui în ultimii 11 ani (2012-2023).

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea, din partea omului de afaceri Emil Savin, o geantă maro în care se aflau 2.500 de bancnote de câte 500 de lei – în total, 1.250.000 de lei. Suma reprezenta mita pretinsă de baronul PSD (10% dintr-un contract) pentru a plăti firmei lui Savin sumele cuvenite pentru lucrările executate.

Geanta cu bani a fost primită de Buzatu pe malul unui lac, fiind preluată personal de baronul PSD și pusă în portbagajul propriei mașini. Acolo a fost găsită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a organizat flagrantul.

Dumitru Buzatu (68 de ani), unul dintre cei mai vechi lideri PSD și șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei.

Ziua de sâmbătă, 23 septembrie, va fi marcată cu cruce neagră în calendarul parvenirii acestui personaj sinistru: dimineața, Buzatu a fost reţinut pentru 24 de ore (de un procuror de la DNA Iași), iar seara a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile (din partea unui judecător de la Tribunalul Vaslui).

Dumitru Buzatu a fost adus la DNA Iași, pentru audieri, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 4.00. În prealabil, procurorii anticorupţie făcuseră percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare. Ulterior, perchezițiile s-au extins și la una din proprietățile lui Dumitru Buzatu din comuna Zapodeni.

Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta îi primise pe malul unui iaz piscicol.

VIDEO: Iată cum se ia o șpagă, de către un „profesionist” de la PSD!

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

DNA a arătat țării cât de mare e o șpagă de baron PSD

Tot azi, în jurul prânzului, DNA a postat imagini cu mita de 1,25 milioane lei, din timpul flagrantului.

În 2017, Buzatu îi numea pe protestatarii #Rezist „răgălii” care se exprimă prin „răgete”

Dumitru Buzatu se află la al treilea mandat în fruntea Consiliului Județean Vaslui, mandate obținute – cu susținerea PSD – în 2012, 2016 și 2020.

În luna ianuarie a acestui an, Buzatu a fost reales ca lider al filialei județene Vaslui a PSD. Atunci, el susținea siderant că partidul său nu avea cum să „sărăcească” Vasluiul, pentru că „vasluienii au fost dintotdeauna săraci”.

„Când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit noi?… Să nu avem niciun fel de jenă, pentru că nu am făcut niciun lucru rău”, declara președintelui Consiliului Județean Vaslui.

Pe 2 februarie 2017, în timpul marilor proteste #Rezist (anti-corupție, pro-justiție), între sinistra Ordonanță 13 (dată marți, 31 ianuarie, de prim-ministrul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției, Florin Iordache, lacheii lui Liviu Dragnea) și cel mai mare protest din istoria României (duminică, 5 februarie – peste 300.000 de manifestanți în București, peste 600.000 în toată România), Dumitru Buzatu îi jignea pe protestatari anti-corupție, numindu-i „răgălii” care produc „răgete”.

El declara absolut sinistruː „Ideea de a dezbate câteva aspecte legate de situația actuală este una foarte bună. Spre deosebire de președintele Liviu Dragnea, eu fac parte din aripa talibană a PSD și nu mă interesează nici măcar 100.000 de «răgălii» adunate de undeva. Mi-a fost foarte ușor să-i recunosc după răgetele pe care le scot. Am înțeles că este o facțiune ultra-reacționară care habar nu are de comportamentul democratic și de valorile umanitare. Sunt indivizi care se ascund în dosul anonimatului rețelelor de comunicare și, după părerea mea, și câțiva «antrenori» din instituțiile de represiune caracteristice statului capitalist”.

Buzatu e și pensionar special! Câștiga de la stat 5.600 de euro pe lună, din salariu și pensii

Averea baronului Dumitru Buzatu, care în ultimele trei decenii a lucrat doar la stat, a crescut constant, an de an. De-a lungul vremii, averea liderului PSD a ridicat numeroase semne de întrebare privind legalitatea.

Ultima declarație de avere a lui Dumitru Buzatu, depusă pe 9 iunie 2023, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vaslui, pare o listă nesfârșită de proprietăți.

De asemenea, Buzatu are o pensie pentru limită de vârstă (95.820 de lei în 2022, în medie 7.985 de lei pe lună), dar și o pensie specială de la Parlamentul României, ca fost deputat (73.372 de lei în 2022, în medie 6.114 lei lunar).

Dumitru Buzatu și-a încasat și binemeritatul salarul de președinte al Consiliului Județean Vaslui: 164.268 de lei în 2022, în medie 13.686 de lei pe lună.

Așadar, baronul de Vaslui încasa lunar 27.788 de lei (circa 5.600 de euro) doar de la stat, dar nu-i erau de ajuns: avea nevoie și de șpăgi enorme, de sute de mii de euro pentru un singur contract.

Corupție de putere: fosta soție – senatoare; fiul lor – secretar de stat! Pe beyzadé Tudor Buzatu „îl recomandă activitatea în partid și limbile străine”

În 2018, prim-ministrul de atunci, Viorica Dăncilă, a numit în funcții de secretari de stat două beizadele (în original: beyzadé – limba turcă) de baroni PSD: pe Tudor Buzatu (fiul lui Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui) și pe Dorin Andrei Munteanu (fiul fostului deputat Ioan Munteanu, unul dintre liderii PSD Neamț), potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial pe 7 martie.

Întrebat ce-l recomandă pe fiul său pentru o astfel de poziție, Dumitru Buzatu a reacționat cu tupeu: „Am să răspund o singură dată, adică acum, la acest lucru și pot să vă precizez că a primit recomandarea organizației de tineret pe care o conduce și a organizației de la Vaslui a Partidului Social Democrat și, din punctul acesta de vedere, fiind un post politic, nu cred că este vreo problemă. Îl recomandă ceea ce au considerat cei care i-au dat această susținere. Îl recomandă pregătirea, activitatea în partid, implicarea, cunoașterea limbilor străine”.

Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu și al senatoarei Gabriela Crețu (toți trei, de la PSD), s-a comparat cu Brătienii pentru a explica ascensiunea sa în politică, după numirea ca secretar de stat.

„Am pus umărul, mi-am dedicat timpul, resursele financiare și cam toată viața acestei organizații. Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu – nu că ne-am compara, dar eu în mediul politic am crescut. Am auzit, respirat și mâncat politică. M-am educat pentru asta. Nu m-au luat de undeva și m-au pus într-o funcție, m-au luat dintr-o organizație unde sunt hiperactiv. Dar, da, părinții mei sunt Dumitru Buzatu și Gabriela Crețu”, s-a lăudat Buzatu-junior.

Tudor Buzatu a mai spus că nu mai poate fi catalogat drept un tânăr în politică, pentru că se apropia de 40 de ani. El a adăugat ironic: „Din păcate, nu-mi pot ucide părinții”.

Nu doar PSD-ista Viorica Dăncilă l-a numit pe Buzatu-junior secretar de stat. Și Nicolae Ciucă (PNL) a făcut o numire similară, patru ani mai târziu.

În 2022, premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Tudor Buzatu secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

S-a prăbușit totul: baronul Buzatu – exclus din PSD; fosta soție – suspendată din partid; fiul lor – obligat să plece din Guvern

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost exclus sâmbătă din PSD. Fosta sa soție, senatoarea Gabriela Crețu (cei doi sunt divorțați „în acte” din 2015), a fost suspendată din PSD. Fiul lor, Tudor Buzatu, a demisionat din funcția de secretar de stat, la solicitarea conducerii PSD.

Președintele partidului, Marcel Ciolacu, s-a grăbit să anunțe, la finalul ședinței Biroului Permanent Național de sâmbătă: „Am luat trei decizii, respectiv excluderea domnului Dumitru Buzatu din PSD, numirea ca președinte interimar al organizației PSD Vaslui a vicepreședintelui Dragoș Benea. Am luat act de demisia din funcția de secretar de stat a domnului Tudor Buzatu și am propus colegilor mei și suspendarea din funcția de membru al partidului a doamnei Gabriela Crețu”.

Originară din Târgu Frumos, județul Iași, Gabriela Crețu a ajuns la Vaslui ca profesor de științe socio-umaniste. Licențiată în filosofie și istorie, a predat la mai multe licee din Vaslui, până în anul 2004, când a candidat la alegerile parlamentare din partea PSD, fiind aleasă deputat.

Gabriela Crețu se află la al patrulea mandat de parlamentar din partea PSD. Ea a avut un mandat de deputat (2004-2007) și trei mandate de senator (obținute în 2012, 2016 și 2020). Între acestea, s-a bucurat și de jumătate de mandat de europarlamentar (ianuarie 2007 – iunie 2009).

Gabriela Crețu și beizadeaua sa, Tudor Buzatu

Fosta soție (senatoare PSD): „Eu cred că i s-a înscenat totul”

Senatoarea Gabriela Crețu, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Vaslui, s-a declarat revoltată de decizia prin care a fost suspendată din partid.

„Care sunt motivele pentru care eu am fost suspendată din partid?! Dacă era vreun motiv, atunci membrii PSD trebuie să aibă opinii și să le discute, nu așa… Pe mine nu m-a sunat nimeni, nu m-a anunțat nimeni să spună care e motivul suspendării”, s-a lamentat Gabriela Crețu într-o intervenție la Digi 24.

Aceasta mai spus că oricum nu mai avea demult timp legătură cu Dumitru Buzatu și a ținut să divorțeze oficial tocmai pentru a clarifica situația bunurilor: „Eu oricum eram despărțită de el și am ținut să clarificăm totul, ca să nu mai trimitem de la unul la altul declarații de avere”.

Gabriela Creţu s-a revoltat și pe grupul de comunicare al senatorilor PSD: Aştept explicaţie statutară şi legală pentru suspendarea mea din partid. Voi face contestaţie la Comisia de integritate”.

Ea a intervenit și la Antena 3, susținând – halucinant! – că lui Dumitru Buzatu i s-a înscenat totul! „Reacția noastră, a celor din PSD Vaslui… suntem toți în sedință. E clar: credem că președintelui nostru de organizație i s-a înscenat totul. Chiar dacă ar fi adevărat, nu înțeleg de ce am eu o responsabilitate în acest moment. Suntem despărțiți de mai bine de 20 de ani și divorțați legal din 2015. Am o relație colegială, lucrăm împreună. De ce să fiu eu suspendată din partidul la care am construit 33 de ani?”

Gabriela Crețu spune că nu știa nimic de afacerile fostului soț: „Am condus campanii, am câștigat eu personal cinci dintre ele, eu fiind la al cincilea mandat (unul de deputat, trei de senator și unul de europarlamentar – n. red.). Eu nu știu nimic despre afacerile lui. Avea ferma la care lucra foarte mult, dar era administrată de altcineva, conform legii. Alte lucruri nu știu, că nu-l întreb pe fostul meu soț ce face în fiecare zi. De ce mă întrebați pe mine despre averea lui? Faceți aceeași eroare ca PSD. Nu cred că are așa mare avere. Numărați metrii pătrați… dar de ce mă întrebați pe mine?!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Filmulețul de 49 de secunde care-l îngroapă pe baronul Buzatu. DNA a făcut publică secvența-cheie a flagrantului: primirea șpăgii de peste 250.000 de euro

* VIDEO. A doua filmare cu care DNA îl zdrobește pe șpăgarul Buzatu

* STENOGRAME. Buzatu: „Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Vin, pescuiesc 5 minute și plec!” / Martor: „Îi spun lui Emil să vină cu «mâncarea caldă»”

* Pieleanu: „Buzatu e prietenul meu, sper să-și demonstreze nevinovăția!”. Chirieac: „Era cu metafizica, nu părea șpăgar ordinar”

* Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

* Firele tragediei de pe Autostrada Moldovei duc la Grindeanu: muncitorii care au spart conducta lucrau nesupravegheați! De doi ani, Ministerul Transporturilor n-a angajat diriginți de șantier

În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Acuzații grave: viol asupra unei minore, la Școala de vară a AUR. Liderii partidului se ascund, un deputat zice că e „o înscenare”, altul dă vina pe fată!

* VIDEO. Urlete în Parlament. Simion: „Semnează moțiunea!”. Șoșoacă: „Ieși! Nu semnez nimic cu susținătorii de violatori”. Simion: „Pupă-l în fund pe Ciolacu!”. Șoșoacă: „Pupă-l tu, că ești pe invers!”

* Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, e îngropată în datorii: 32 de milioane de euro, din care 1,4 milioane către salariați și 7,5 milioane către stat

7 COMENTARII

 1. Eu v-am mai spus că pierdem timpul luând tot câte unul ! Ar trebui arestată toata gașca de bandiți PCR-USL, deodată ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. L-au lucrat ca la carte, conform cu „Manualul procurorului DNA” capitolul „Flagrant la hoții pesediști”.
  Se vede ca DNA a mai învățat cîte ceva, spre deosebire de dosarul „Caltaboșul și pălinca” de acum citiva ani cind s-au făcut de rîs cu o găinarie făcută de Decebal Traian Remes pe care au prezentat-o ca pe o mare lovitură dată corupției.
  La treabă băieți, mai aveți mult de lucru!

 3. trebui adus generalul din Singapore, aici nu se mai poate traii!
  Pana nu se trece la pedeapsa capitala, vampirii ne vor aduce la 500 miliarde imprumuturi!
  Vedeti de ce platim imprumuturi si dobanzi, pentru buzatii nehaliti!

 4. Treaba urata e alta. Individul ar trebui judecat pentru inalta tradare. Toate lucrarile de drumuri si poduri sunt de foarte slaba calitate datorita spagilor. Inclusiv in cazul drumurilor „strategice”.

  Probabil DGIA ar fi trebuit sa fie primii, nu DNA. Cel putin de 5 ani.

  Individul asta a fost una dintre piesele de baza ale proiectului rusesc de destabilizare a tarii, de genocid si curatare etnica din zona Moldovei.

  Pe de alta parte, unde sunt oamenii USR-ului si de ce nu folosesc cutremurul politic din Moldova? Caci asta e cutremur, totul e clar, e documentat, nici cel mai cretin piesiedist nu mai poate crede ca n-ar fi adevarat.

  Cum e cu „alesii neamului” don Ghinea? Cand piesiedeaua a furat voturile in continuu zeci de ani in toata Moldova? Cu popii, cu profesorii, cu veterinarii si militienii? Cum crezi don Ghinea ca ai sa decapitezi balaurul piesiedie? Tocmai din fotoliul de la Bucuresti? Sau e mai comod sa vorbesti prostii si sa-ti plangi de mila ca nu te merita poporul. Voi ii lasati culoar liber dezaxsatului de Simion, alta unealta moscovita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here