“S-au dus noaptea la hoți pentru a-și păstra scaunul, nu pentru a proteja populația!” De ce s-au întâlnit Duduienii și șeful Poliției în biserică: “Vela a urlat la Vasilescu: «Ne vede toată Europa!»”

1
1512
Captură din înregistrarea momentului întâlnirii dintre șefii Poliției și capii clanului interlop Duduianu, din noaptea de 8 spre 9 august. Filmulețul a fost prezentat de Adevărul, prilej pentru șeful Poliției Române să acuze "un atac mediatic concertat"

Chestorul Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române demisionat marți, după scandalul întâlnirii nocturne cu interlopii din clanul Duduienilor, a căzut victimă paraliziei instituționale și presiunilor politice, scrie Libertatea.ro. Legislația modificată de politicieni pentru a-i favoriza pe infractori și menținerea unor incompetenți la șefia unor instituții precum DIICOT au făcut praf lupta împotriva Mafiei, care este scăpată de sub control. Șeful Poliției, Liviu Vasilescu, a recurs la întâlnirea cu Duduienii, de la biserică, presat de ministrul Marcel Vela, dezvăluie Libertatea.ro.

Ofițeri de poliție de la Inspectoratul General al Poliției Române au relatat, pentru publicația sus-amintită, că Vela a pus presiune pe chestor: “Ministrul l-a chemat la birou, a început să urle la el și i-a pus în vedere să rezolve în cel mai scurt timp problema cu mortul. I-a zis că ne vede toată Europa cum gestionăm cazul și ne facem de rușine, fiindcă stau cu cadavrul în casă de aproape o săptămână. Chiar așa a zis Vela: «Ne vede toată Europa! Stau cu mortul în casă de o săptămână». Ministrul i-a atenționat că-i va demite pe toți dacă nu rezolvă urgent situația. Prin urmare, șefii s-au dus noaptea la hoți, ca hoții, și au organizat acea întâlnire, la biserică, pentru a-și păstra scaunul, nu spre a proteja populația”.

Timp de o săptămână, până la înmormântare, Duduienii au întors pe dos cartierul. Poliția, Procuratura și Jandarmii n-au avut nicio reacție

În noaptea de 3 spre 4 august, liderul clanului interlop al Duduienilor, Emi Pian, a fost ucis după o încăierare la barbut de membrul unui clan rival. Poliția, chemată de mai multe ori în acea noapte la locul unde interlopii jucau barbut, nu a intervenit.

Începând de a doua zi, după crimă, Duduienii au început să se mobilizeze pentru războiul cu clanurile rivale. Membri ai rețelei au fost chemați din străinătate, unde conduc filialele clanului, iar pe Internet au fost postate mesaje de amenințare.

În noaptea de 8 spre 9 august, șeful Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu s-a întâlnit cu lideri ai clanului. Întâlnirea a avut loc „pe pământ sfânt”, la o biserică. A doua zi, decedatul a fost înmormântat.

În tot acest timp, clanul interlop s-a comportat în cartier ca și cum ar fi fost stăpânul orașului. Infractorii n-au respectat nicio lege și nicio regulă, deși de față erau polițiști și jandarmi. Cortegiul funerar a mers kilometri întregi doar pe contrasens, provocând haos în cartier. La priveghi nu s-a respectat nicio măsură de precauție în pandemie. Mortul a fost ținut aproape o săptămână până a fost îngropat. Autoritățile statului au fost inexistente.

„După ce s-a aflat de întâlnire, le-au cerut explicit să construiască o poveste frumoasă și credibilă prin care interesul populației să devină subiect principal“

Ofițerii de la IGPR au afirmat, pentru Libertatea, că pe parcursul crizei politicienii și șefii Poliției s-au gândit doar cum să scape cu fața curată: ”După ce s-a aflat că presa știe despre întâlnirea cu interlopii, Vela și Despescu, secretarul de stat din MAI, i-au convocat pe Vasilescu și pe Berechet, șeful Poliției Capitalei. Le-au cerut explicit să construiască o poveste frumoasă și credibilă prin care interesul populației să devină subiect principal. Două săptămâni s-au chinuit să-și pregătească acest discurs public”.

Marea ruptură și defecțiune a sistemului este mai întâi în legislație, apoi în relațiile dintre instituțiile de forță ale statului român. Politicienii au modificat succesiv legile astfel încât urmărirea și prinderea infractorilor să devină foarte dificile. În același timp, între polițiști și procurori, pe de o parte, și între anchetatori (procurorii și polițiștii cinstiți) și judecători, pe de alta, sunt fracturi mari.
Polițiștii îi acuză pe procurori – în special pe cei de la DIICOT – că nu-și fac treaba și, în ciuda nenumăratelor informații pe care le primesc despre clanurile interlope, refuză să deschidă dosare penale.

Pe de altă parte, atât procurorii, cât și polițiștii de la Crimă Organizată spun că în instanțe se confruntă cu ostilitatea judecătorilor, care se lasă foarte greu convinși să trimită după gratii interlopii.

În perioada 2017-2019, PSD a destructurat complet legislația și sistemul care asigurau monitorizarea și lupta cu crima organizată

În perioada 2017-2019, PSD a destructurat complet sistemul de monitorizare a infractorilor. Aflat la guvernare de aproape un an, PNL n-a mișcat un deget pentru a ajuta instituțiile de forță să își revină în lupta cu Mafia.

”Ideea vehiculată cu insistență că interlopii sunt monitorizați e o minciună, fiindcă, în realitate, nu prea mai are cine să-i monitorizeze. SRI nu mai are voie, Direcția Generală de Protecție Internă a MAI și-a desființat departamentul de culegere de informații pe linie de ordine și siguranță publică. Singurele structuri cu atribuții în domeniu au rămas Judiciarul de la Poliție și Crima Organizată. Dar ei degeaba livrează informații despre clanuri și grupări, dacă DIICOT nu le înregistrează cauza penală și nu oferă număr unic de dosar pentru a începe cercetarea faptelor. Polițiștii nu pot face niciun pas în procedura penală dacă nu există delegare din partea unui procuror”, au afirmat sursele din IGPR pentru jurnaliștii de la Libertatea.

Noua șefă a DIICOT, numită de Iohannis la propunerea lui Predoiu, a primit aviz negativ de la CSM și are soțul trimis în judecată de DNA pentru corupție

Din cauza noilor șefi de la DIICOT – Parchetul Antimafia a fost cel care, în august, a clasat dosarul violențelor din 10 august 2018, cauza fiind redeschisă după scandalul uriaș izbucnit în țară –, procurorii pleacă masiv din această instituție: ”În 2019, șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus celor care conduc Poliția Capitalei și celor de la Crimă Organizată să nu mai lucreze cu polițiști de la Serviciul de Combatere a Grupurilor Violente! Printre puținii care nu au ținut cont de acest ordin a fost Alina Albu, șefa Crimei Organizate de la DIICOT. Perchezițiile refuzate de Judecătoria Sector 5 înaintea înmormântării lui Emi Pian urmau să fie doar un joc de imagine. Serviciul de Combatere a Grupurilor Violente din Poliție, condus de Marius Andrei, n-avea nici măcar un minimum de informații. Mergeau la nimereală. E un serviciu cu grave probleme de integritate“.

Giorgiana Hosu, procurorul șef al DIICOT, a fost numită în funcție de președintele Klaus Iohannis la propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Cei doi fuseseră avertizați că procuroarea are vulnerabilități. Soțul acesteia este trimis în judecată de DNA pentru corupție. Secția pentru Procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii i-a dat aviz negativ înainte ca Iohannis s-o numească în funcție. Giorgiana Hosu a lucrat la soluția de clasare a dosarului 10 august, apoi a încercat să se abțină. Procurorul general al României a obligat-o însă să preia cazul, iar șefa DIICOT a decis, într-un târziu, să infirme rezoluția de clasare, dispunând redeschiderea anchetei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Până să-l aresteze pe Rasdaq, Irina Loghin a fost lovită de Covid! Are 81 de ani, iar virusul i-a fost adus de soț și de fiu, de pe litoral

Patron de televiziune: “Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!” / „Am furat atât de mult ca să vă dau și vouă bani, mă!”

* Cum era studentul Ludovic Orban. Poveste din vremea când actualul premier cânta la chitară, la muncile câmpului

1 COMENTARIU

  1. Voi scrieti si cereti dreptate. Dar noi tiganii suntem mai multi. Suntem lejer 25% din populatia Romaniei, nu doar 3-4 milioane cum apare la recensamant.
    Voi rumanii ce ati facut pentru noi? Ati facut limba ungureasca oficiala desi ungurii sunt mai putini ca noi.

    Noi nu va mai putem respecta legile. Va veni ziua cand ne vom face limba noastra oficiala si legea noastra. Dupa modelul BLM din America. Mai e putin…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.