duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsSondaj IMAS: PNL în a treia lună de creștere, USR-PLUS urcă la...

Sondaj IMAS: PNL în a treia lună de creștere, USR-PLUS urcă la 18,3%, PSD scade la 20,8%, ALDE dispare de pe radar

-

Sondajul de opinie realizat lunar de IMAS la comanda postului de radio Europa FM prezintă, în luna august (ultima înaintea alegerilor locale), rezultate surprinzătoare. Deși aflat la guvernare și confruntat cu o provocare unică – epidemia de coronavirus, dublată de recesiunea economică –, PNL înregistrează a treia lună consecutivă de creștere.

Măsurată în sondaj pentru a doua oară, Alianța USR-PLUS este, de asemenea, în ascensiune. Marele pierzător este PSD, care deși e în opoziție și, teoretic, la adăpost de răspundere, pierde aproape 3 procente.

Fotografia lunii august

 1. PNL ……………… 33,6 ….. +0,2%
 2. PSD ……………… 22,8 ….. -2,6%
 3. USR-PLUS ……… 18,3 ….. +1,1%
 4. Pro România ….. 10,6 ….. +0,9%
 5. UDMR …………….. 5,7 ….. +0,2%
 6. PMP ……………….. 4,1 ….. +0,2%
 7. ALDE ……………… 2,4 ….. -1,0%

Deși în opoziție și fără nicio răspundere, PSD a coborât într-o singură lună cu aproape 3 procente. PNL și Alianța USR-PLUS au, împreună, 51,9%

Rezultatul sondajului IMAS arată că PSD a coborât de la 23,4%, în luna iulie, la numai 20,8% în luna august. Este o scădere masivă, social-democrații văzându-și irosite toate eforturile, campaniile și manevrele din ultima perioadă. PSD a ajuns la cel mai scăzut scor din ultimele 8 luni. Precedenta lună în care partidul ghidonat de Marcel Ciolacu se plasase la un scor atât de mic fusese ianuarie – 20,6%.

PNL are 33,6% din intențiile de vot. E o nouă creștere mică, dar notabilă, ținând cont că partidul este erodat de guvernare, criza sanitară și economică și erorile politice. În iulie, liberalii avuseseră 33,4%, iar în iunie – 33,0%.

- Advertisement -

O altă formațiune în ascensiune este Alianța USR-PLUS. IMAS a măsurat-o sub această formă pentru a doua lună (până în iunie, USR și PLUS fuseseră introduse separat în chestionare). Alianța USR-PLUS are, în luna august, 18,3% din intenția de vot, cu peste un procent mai mult decât în iuluie – 17,2%.

Așadar, împreună, PNL și Alianța USR-PLUS ajung în august la 51,9%. Este o creștere mică, dar importantă față de acum două luni, de exemplu.

Un partid revenit pe plus este Pro România, al lui Victor Ponta. În iunie, formațiunea avusese 11,2%, în iulie a coborât la 9,7%, iar în august a recuperat parțial, fiind cotat la 10,6%.

- Advertisement -

UDMR este, la rândul său, în a doua lună de ascensiune. În august, formațiunea maghiarilor a ajuns la 5,7%, ceea ce i-ar asigura prezența în Parlament. E o creștere față de iulie – cu 5,5% – și mai ales față de iunie, când a avut doar 3,4%.

PMP și ALDE rămân sub pragul electoral pentru Parlament. Partidul lui Tăriceanu devine tot mai mult o fantomă

Marii pierzători rămân, și acum, PMP și ALDE.

Dacă partidul lui Traian Băsescu, PMP, recuperează puțin – poate și datorită intrării fostului președinte în cursa pentru primăria Bucureștiului – și ajunge la 4,1%, după ce în iulie fusese la 3,9%, în schimb partidul-balama al lui Călin Popescu Tăriceanu pare în moarte clinică.

ALDE își continuă coborâșul și ajunge în august la 2,4%, fiind a patra lună consecutivă de scădere. În iulie avusese 3,4%, în iunie 3,7%, în mai 4,2%, iar în aprilie – 4,4%.

Jocurile combinagiului duplicitar Tăriceanu – care, în disperare de cauză, s-a aruncat și el în lupta pentru primăria Bucureștiului – par zadarnice. ALDE nu are nici măcar jumătate din procentajul necesar ca să prindă pragul minim parlamentar (5%).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

4 COMENTARII

 1. Pe cine sa mai convingi cand nu ai avut niciodata un conducator fara probleme de moralitate , de integritate , de cinste si de omenie .Daca stie cineva sa-mi spuna si mie , dar concret si la obiect , nu aiureli .

 2. Aceeași cloacă politică…indiferent de unde privești eșichierul politic ..!!de 31 de ani aceeași oameni..sau rudele lor…!!.. urmașii activiștilor, securiștilor și mai nou al interlopilor…!!!, binecuvântați de hiperfericitul de la ortodoxie…voi credeți că asta-i țară..?

 3. TOATE institutiile de sondare numite pompos INSTITUT sunt niste biete SRL-uri de apartament cu nimic deosebite de buticul de la coltul blocului. In plus, cine plateste comanda muzica…
  Folosesc aceeasi baza de date, merg in aceleasi locuri, sondaje ce au luat in calcul 1000 de raspunsuri telefonice ca vorbesti de alegeri locale sau generale…
  Nu le mai publicati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -