Putin l-a arestat și pe ideologul care a inventat „putinismul”. Enigmaticul Surkov e cel care l-a convins pe dictatorul rus că Ucraina nu e o țară adevărată și că poate fi anexată ușor

0
5772
Vladislav Surkov (dreapta), omul care a inventat doctrina putinistă, a fost pus sub arest la domiciliu, fiind acuzat că ar fi deturnat 4,6 miliarde de euro din fondurile destinate coruperii și distrugerii din interior a Ucrainei

Vladislav Surkov, “omul care a inventat putinismul”, a fost pus de Vladimir Putin în arest la domiciliu, scrie Daily Mail. Ideologul care făcea parte din cercul intim al dictatorului rus li se alătură astfel celor 150 de ofițeri din serviciile de spionaj și zecilor de generali care, după eșecul războiului în Ucraina, au fost fie arestați, fie destituiți din funcții. Cu acest gest, concluzionează publicația britanică, devine clar că Puțin s-a întors împotriva cercului său intim de colaboratori, căutând un țap ispășitor pentru dezastrul campaniei militare din Ucraina.

Vladislav Surkov e „ideologul“ care a contribuit la popularitarea lui Putin în Rusia și a pledat pentru invadarea Ucrainei. Dar acum, el e acuzat că ar fi implicat în deturnarea a 4,6 miliarde de euro din banii destinați rețelei de influență, spionaj și propagandă care acționa în Ucraina cu misiunea de a distruge din interior statul vecin.

Rapoarte venite de la Moscova spun că Surkov e în arest la domiciliu. Asta ar arăta nu doar că Putin s-a îndepărtat de foștii săi colaboratori apropiați, ci și că inclusiv între aceștia au apărut diviziuni profunde.

Surkis a pledat pentru anexarea Ucrainei, Belarusului și a țărilor baltice

Personajul despre care s-a aflat că ar fi fost arestat la ordinul lui Putin este unul enigmatic. Considerat crucial pentru popularitatea de lungă durată a lui Putin pe plan intern, Surkov a fost cel care l-a încurajat pe dictator să creadă că Ucraina nu este o țară reală, ci una artificială, în care oamenii n-au conștiință națională și că victoria, în cazul unui atac, ar veni foarte repede.

Surkov are 57 de ani și, între 1999 și 2011, a fost adjunctul șefului administrației prezidențiale din Rusia. Este un om care cunoaște toate secretele Kremlinului, iar până acum a jucat și rolul de om de bază al lui Putin în problema ucraineană. Surkov este cel care a cerut ca Ucraina, Belarus și statele baltice să fie anexate, înainte ca Putin să trimită cu adevărat trupele în țara vecină, pe 24 februarie.

Sunt indicii că detenția generalului-colonel Serghei Beseda, 68 de ani, șeful spionajului extern din FSB (fostul KGB), deținut în prezent în temuta închisoare de la Lefortovo, ar fi direct legată de arestarea lui Surkov.

Politicianul rus de opoziție Ilia Ponomarev a confirmat afirmațiile făcute de jurnaliști ruși independenți privind detenția ideologului lui Putin și a subliniat apropierea lui Surkov de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

Surkov pretindea că nu există ucraineni, ci doar ucrainitate, care e o boală psihică manifestată prin entuziasmul dus la extrem față de etnografie

Despre Surkov se știe că e cel care a inventat conceputl de „democrație suverană”, ca o mască pentru regimul autoritar instaurat de Putin în Rusia. El a susținut ideea necesității de a-i apăra pe ruși dincolo de granițele patriei – un element-cheie în anexarea Crimeei și în invadarea Donbassului de către Putin. „Lumea rusă este mai mare decât Rusia însăși“, pretindea Surkov. „Pentru că suntem de fapt un popor dispersat, populația noastră se întinde mult dincolo de granițele noastre. Ce este lumea rusă pentru mine? Este pretutindeni, acolo unde oamenii vorbesc limba rusă și gândesc ca rușii, sau unde respectă cultura rusă“.

În cadrul doctrinei putiniste puse la punct de el, Surkov a pledat pentru aparența păstrării normelor democratice, cu alegeri punctuale, dar în care rezultatele sunt prestabilite.
Tot el l-a convins pe Putin că „nu există Ucraina. Există ucrainitate. Adică o tulburare mentală specifică. Un entuziasm uimitor pentru etnografie, dus la extrem… Nu există o națiune“.

Începând din 24 februarie, ceea ce s-a întâmplat în Ucraina a demonstrat falsitatea acestor teze.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ucrainenii l-au capturat pe finul ucrainean al lui Putin, într-o operațiune specială. Oligarhul pro-rus se deghizase în militar

* VIDEO. Putin amenință și Finlanda! Armament greu și rachete trimise de ruși la granița acesteia, ca răspuns la intenția de a adera la NATO

* La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Inflația în România a trecut de 10% pentru prima oară în ultimii 18 ani! Avem a treia inflație din UE, prețurile la alimente s-au mărit și cu 30-35%

* Alegeri FRF. Unanimitate în alegerea unanimă a unanimului candidat, Răzvan Burleanu! Reportaj în unanimitate Fanatik

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here