Rușii au minat cadavre ale civililor uciși pe străzi, precum și casele ucrainenilor. În Rusia, Putin a început mobilizarea secretă a rezerviștilor

3
1290
Un soldat ucrainean verifică dacă sub cadavrul unui civil împușcat de ruși pe stradă nu se ascunde o mină antipersonal. FOTO: AP

Trupele rusești în retragere au lăsat în urmă mine antipersonal ascunse în case și sub cadavrele civililor împușcați pe străzi, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de The Guardian. Este “un dezastru complet”, misiunea celor care vin să curețe după ruși fiind extrem de periculoasă și de dificilă. În acest timp, în Rusia a început mobilizarea mascată a rezerviștilor.

Rudele și cunoscuții celor uciși și abandonați pe drumuri sunt în cel mai mare pericol, pentru că, în dorința de a recupera trupurile celor dragi, pot sfârși la fel ca și aceștia, victime ale rușilor. S-au amplasat panouri de avertisment pretutindeni, iar soldații ucraineni care vin în urma rușilor sunt foarte precauți.

Au minat tot teritoriul. Au pus mine în case, în echipament, chiar și corpurile oamenilor uciși ascund mine”, a declarat Zelenski într-o alocuțiune video adresată națiunii. „Sunt o mulțime de fire declanșatoare care nu trebuie atinse, o grămadă de alte pericole”, mai avertizează președintele ucrainean.

Ucrainenii au eliberat peste 40 de localități, din care 29 doar în zona Kiev și Cernihiv

Ucrainenii au recuperat în ultimele zile peste 40 de localități în contraofensiva împotriva rușilor, care continuă „să se retragă încet, dar notabil” din nord. Forțele disponibilizate astfel sunt direcționate către zona Donețk-Lugansk, unde britanicii avertizează că se înregistrează o acumulare masivă de trupe. Între timp însă, doar în zona din nordul Kievului și de lângă Cernihiv au fost eliberate de ucraineni 29 de localități.

După ce a eșuat în încercarea de a captura Kievul simultan cu întreaga țară, Putin a ordonat ca eforturile să se concentreze pe zona de est a Ucrainei, unde se urmărește o victorie până la data de 9 mai, când va avea loc parada tradițională din Piața Roșie.
În Rusia, Guvernul a început mobilizarea mascată a rezerviștilor, scrie Ukrinform.net, citând Statul Major al forțelor armate ucrainene. Acest lucru arată deopotrivă că pierderile suferite de armata rusă în Ucraina sunt foarte mari, dar și că Putin nu e sincer la negocierile de pace cu Kievul.

În toată Rusia au fost deschise birori de recrutare. Sunt căutați în special candidații cu experiență de luptă. E nevoie de soldați, sergenți și ofițeri deopotrivă.

Principalele zone de unde se recrutează rezerviști sunt Kransodar Krai, Perm Krai, Republica Daghestan, Ingușetia și Republica Calmucă.

Regimul Putin speră să atragă 60.000 de oameni în campania de recrutare derulată acum

Regimul Putin speră să atragă circa 60.000 de oameni în această campanie de recrutare – ceea ce dă și o idee asupra numărului pierderilor suferite până acum și care trebuie înlocuite.

Principala motivație pentru rușii care se înrolează este financiară. Nu atât banii oferiți de statul rus ca leafă reprezină o atracție, cât ceea ce se poate jefui de la populația civilă din Ucraina. Populația rusă este de părere, în general, că participanții la războiul cu Ucraina își pot îmbunătăți situația financiară prin așa-numitele „trofee”, adică prin bunurile însușite de la localnicii ucraineni. Asupra a numeroși militari ruși uciși sau capturați au fost găsite mari sume de bani de toate felurile, bijuterii (cercei, brățări, lănțișoare, verighete, pandantive etc), ceasuri și alte obiecte.

Însă acestea sunt doar lucrurile valoroase de dimensiuni mici. Camioane întregi cu bunuri jefuite – inclusiv mașini de spălat, televizoare, frigidere – sunt trimise într-o localitate din Belarus, unde sunt comercializate într-un târg special amenajat.

Soldații ruși primesc liste de la rudele de acasă, care „le comandă” obiectele de care mai e nevoie în gospodării: laptopuri, telefoane mobile, tricouri, ghete etc.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Boicotat de liberali, Cîțu și-a dat demisia de la șefia PNL. A rezistat doar 6 luni și 7 zile. El zice că l-a costat „compromisul făcut cu PSD”

* Gheorghe Flutur – președinte interimar al PNL până la Congres. Partidul nu mai are nici secretar general, Vîlceanu a demisionat odată cu Cîțu. El pleacă și din Guvern

* Micul turnător Băsescu, hăituit de marele turnător Voiculescu cu abjecta „lege a lui Iohannis”. De Iliescu nu se atinge nimeni

* Trompetele Rusiei pregătesc circul anti-Zelenski în Parlament. Șoșoacă și Coarnă s-au ploconit la Ambasada Rusiei, AUR dă comunicate ultimative

* Actor cu o avere impresionantă, Mihai Mălaimare a fost dat în judecată pentru că nu și-a plătit utilitățile. Ce sumă are de achitat fostul deputat

* „Putin mai are de trăit cel mult un an și jumătate. Fie va avea o moarte violentă (împușcat, otrăvit sau lăsat fără aer în buncăr), fie va fi răpus de cancer”

* Tot mai mulți militari ruși, inclusiv comandanți, refuză să mai participe la războiul împotriva Ucrainei. Putin recrutează civili din Donbass-ul ocupat și din Crimeea anexată

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

3 COMENTARII

  1. Ar trebui instituit un tribunal international unde sa fie judecat regimul comunist din Rusia cu consecintele lui intinse pana in epoca noastra, cu tot ce a insemnat el pentru popoarele subjugate si BATJOCORITE!!!”Unora le e grija de rusi, sa nu fie nedreptatiti…Fata de cat rau a facut acest popor lumii acesteia, macar ar trebui sa fiti de acord ca merita un proces gen Nurenberg. Lasati grija ca li s-ar face nedreptate. Puneti in balanta cat rau au facut. Sper ca lumea civilizata sa poata organiza un astfel de proces care ar avea un important efect EDUCATIONAL, cum a avut si pentru Germania procesul de la Nuremberg. Rusii, lasati nejudecati, sunt o adevarata pacoste pe acest pamant.

  2. Este re-editarea a pogromuri. Rusii au experienta in treaba asta. Dupa asemenea atrocitati cred ca este evident ca oricine mai sustine Rusia este ori dement, ori idiot util. Nu credeam ca voi mai vedea vreodata asemenea cruzine in Europa dupa barbaria sarbilor in Kosovo. Putin este un scelerat care nu are nicio urma de umanitate in el, o reptila bolnava si sadica. In Europa se pune accent pe evoluarea fiintei umane, pe armonie, pe multi-cultura, pe exprimarea sexualitatii fara batai cu pietre, in timp ce mujicul fura, da in cap, omoara, profaneaza cadavre calcandu-le cu tancul. Astia trebuie izolati precum Coreea de Nord, li s-a dat prea multa libertate. Sa stea in gulagul lor. Romania are cele mai slabe servicii de informatii care sunt capusate de oameni cu Rusia in suflet. Gruparea rusofona AUR isi face numarul. La fel Puric, Georgescu, niste derbedei care sustin ideologia bolnava a lui Putin.

  3. Ăsta e mitoman și criminal de război.
    Vezi cine sint azovii lui naziști în documentarul lui Oliver Stone din 2016 *Ukraine On Fire – The Real Story* și într-un alt documentar tot pe youtube,
    *8 Months In Ukraine – Euromaidan*

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here