marți, februarie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRusia și-a epuizat stocurile de artilerie modernă, dar a primit un milion...

Rusia și-a epuizat stocurile de artilerie modernă, dar a primit un milion de obuze sovietice din Iran și Coreea de Nord. Dezvăluirile unui ofițer ucrainean din serviciile secrete

-

Rusia teroristă mai rezistă în acest moment pe frontul terestru doar prin avantajul numeric pe care-l are în fața Ucrainei, grație personalului militar recrutat pentru așa-zisa „operațiune militară specială”, precum și rezervelor de armament sovietic primit recent din Coreea de Nord și Iran. Stocurile de artilerie modernă ale Rusiei s-au epuizat în totalitate încă din vara acestui an.

Invadatorii ruși folosesc, deja de 5 luni, artilerie învechită din anii ’50-’60 a secolului trecut: obuziere de 122 mm și 152 mm.

Dezvăluirile au fost făcute pentru ediția americană a publicației „Newsweek” de Ivan Stupak, fost ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). În prezent, acesta este consilier al Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații al Radei Supreme de la Kiev.

Raza maximă de tragere a artileriei remorcate sovietice este de circa 14-16 kilometri. Spre comparație, tunul autopropulsat Archer, oferit Ucrainei de armata suedeză, are o rază de tragere ce depășește 48 de kilometri.

- Advertisement -

Stupak a subliniat că „rușii folosesc acest tip de artilerie fiindcă nu au alte opțiuni” în momentul de față. „Acesta nu este doar un clișeu, nu este propagandă ucraineană”, a mai spus el.

Apărătorii lui Zelenski au anunțat deja că au distrus în ultimele două luni – din septembrie până în noiembrie – 2.272 de piese de artilerie ale ru;ilor, precum și alte 167 de sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Ivan Stupak, fost ofițer SBU: „În ultimele cinci luni sau cam așa ceva, Rusia a folosit foarte activ artileria de stil vechi. Nu pe cea din epoca sovietică târzie, ci pe cea de la mijlocul anilor ’50 și mijlocul anilor ’60 – D30 și tipul D20 de artilerie remorcată, cu o rază de acțiune maximă de 14 până la 16 kilometri. Este o distanță foarte mică, în comparație cu Archer-ul din Suedia. Ei folosesc această artilerie pentru că nu au alte opțiuni. Stocurile de artilerie rusă modernă sunt complet epuizate”.

- Advertisement -

Partea proastă este că acest tip vechi de artilerie folosit de ruși este unul uriaș, fiindcă a fost adus din Coreea de Nord și Iran. „În Rusia, au un milion de obuze din Coreea de Nord, Iran și încearcă să le răscumpere din diferite țări cărora le-au furnizat anterior obuze”, mai scrie „Newsweek”.

Există și părți bune pentru ucraineni. Sunt echipați cu muniție cu dispersie HIMARS, în vreme ce Kremlinul are acces limitat inclusiv la piesele de schimb pentru artilerie și nici nu poate crește producția proprie, întrucât este dependent parțial de tehnologia occidentală.

„Tot vestul Rusiei, inclusiv Moscova, se află acum în raza de acțiune a dronelor ucrainene”

Vă prezentăm alte dezvăluiri făcute de publicația „Newsweek”.

  • „Problema Kremlinului devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce munițiile moderne NATO ajung în Ucraina.”
  • „O creștere bruscă a numărului de arme rusești declarate distruse în vară și toamnă a coincis cu apariția munițiilor cu dispersie, care împrăștie sute de bombe pe teritoriu, în loc să folosească un singur proiectil.”
  • „Acum, Ucraina este înarmată cu muniții cu dispersie HIMARS – variante ale sistemului de rachete tactice cu rază lungă de acțiune MGM–140, cunoscut sub numele de ATACMS. Radarele de contrabaterie din ce în ce mai sofisticate vin în ajutorul artileriștilor ucraineni, care fac posibilă detectarea rapidă a armelor rusești.”
  • „Oficialii de la Kiev au încercat să atenueze îngrijorarea occidentală cu privire la lipsa de progres, subliniind în același timp succesele mai ample ale operațiunilor ucrainene. Tot vestul Rusiei, inclusiv Moscova, se află acum în raza de acțiune a dronelor ucrainene.”
  • „O parte din flota rusă a Mării Negre a fost forțată să iasă din Crimeea. Și erodarea soldaților și a echipamentelor militare ale Rusiei a continuat într-un ritm rapid.”
  • „Artileriștii ruși s-au dovedit mai numeroși și mai bine aprovizionați decât inamicii lor ucraineni în primele etape ale conflictului. Deoarece arsenalul de la Kiev a fost susținut de sistemele NATO, «zeul războiului» din Rusia a fost oarecum redus la tăcere.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Noaptea cea mai lungă a lui Cherecheș. Și-a anunțat fuga într-un live video chiar din Primărie, cu 3 ore înainte de a pleca spre granița cu Ungaria! A schimbat două taxiuri. Un polițist bine instruit ar fi decriptat mesajul și ar fi putut zădărnici fuga

* VIDEO. Cazul Cherecheș – imaginile care arată prostia din Poliția română: un agent sare gardul, deși poarta e descuiată!

* Alianța USR – PMP – Forța Dreptei are șanse mari să câștige alegerile din 2024! Sondaj: locul 2, cu 24%, la doar două procente de PSD, dacă USR, PMP și Forța Dreptei candidează împreună

* VIDEO. Drulă avertizează: Guvernul Ciolacu pregătește Opoziției un nou dosar – pentru Tomac, liderul PMP. „Democrația e în pericol, statul de drept e călcat în picioare”

Blândă cu Puterea, DNA se înfige în Opoziție: cere ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul achiziției de vaccinuri

* Marea păcăleală PSD-istă a majorării pensiilor cu 40%

VIDEO. Cum au prăduit PSD-iștii Parcul IOR. Nicușor Dan: „Firea și Negoiță au spus că a ars arhiva și nu pot demonstra că acolo e parc! Prefectul Capitalei a mers la instanța necompetentă”

„Vai, ce idioți ne conduc! Putem afirma cu certitudine că Marcel Ciolacu e un prost”. Cristian Ghinea râde de liderul PSD, după ce acesta a spus că „PNRR nu există”

„Maia Sandu e prea inteligentă ca să nu înțeleagă că Bucureștiul n-o va ierta niciodată” pentru eliminarea oligarhului Plahotniuc din Moldova, spune istoricul Armand Goșu. De aceea PSD, Iohannis și serviciile o sabotează

Propagandă scârboasă făcută Chinei și Rusiei de un profesor universitar doctor din Sibiu. Minciuni grosolane, antisemitism, dezinformare, intoxicare. Antioccidentalism violent, în termenii propagandei bolșevice a anilor ’50

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -