Rusia a cheltuit până acum aproape 170 de miliarde de dolari cu invazia din Ucraina, adică aproape 8% din PIB. În 2023, o treime din bugetul țării s-a dus la armată!

1
1153
Cheltuielile cu războiul din Ucraina sufocă Rusia

În termeni financiari, Rusia a cheltuit până acum, cu războiul de agresiune din Ucraina, suma de 167 de miliarde de dolari – adică aproape 8% din întregul PIB al țării pe anul 2022, relevă revista Forbes, franciza din Ucraina. Reuters scrie că, doar în anul 2023, cheltuielile cu Armata au ajuns la 100 de miliarde de dolari, adică o treime din toate cheltuielile publice ale țării!

În calculul privind banii înghițiți de război intră strict cheltuielile directe, fără a fi calculate și cele indirecte.

Iată în ce a pompat banii regimul Putin din 24 februarie 2022 până acum:

– 51,3 miliarde de dolari pentru echipamente militare și provizii,

– 25,6 miliarde de dolari pentru compensații plătite familiilor celor morți în luptă,

– 21 de miliarde de dolari pentru compensații plătite celor rămași invalizi,

– 35,1 miliarde de dolari pentru salarii,

– 34 de miliarde de dolari au reprezentat pierderile de echipamente militare.

În total, e vorba de 167 de miliarde de dolari.

Autorii acestei statistici n-au inclus costuri indirecte mult mai greu de cuantificat, cum ar fi pierderea reprezentată de dispariția de pe piața muncii a sute de mii de oameni mobilizați și a altor milioane plecați din țară pentru a scăpa de mobilizare, banii și materiile prime direcționate către industria de armament, distrugerile provocate infrastructurii prin atacurile de represalii lansate de ucraineni, retragerea multor firme străine din țară, scoaterea sistemului bancar din circuitul mondial etc.

Agenția Reuters scrie că, inițial, era prevăzut ca în 2023 Rusia să aloce 50 de miliarde de dolari războiului. În loc de asta, doar în primele 6 luni s-au cheltuit 54 de miliarde, iar suma e de așteptat să ajungă la 100 de miliarde până la sfârșitul anului.
În perioada ianuarie-iunie 2023, Guvernul Rusiei a cheltuit, în total, 14,97 trilioane de ruble, din care 5,59 trilioane au mers la Armată și cheltuielile adiționale războiului. De unde se calculase că la „apărare națională” va merge 17,1% din buget, realitatea indică o apropiere de 33%.

Statele Unite au acordat până acum Ucrainei asistență militară în valoare de puțin peste 46 de miliarde de dolari.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce înseamnă creșterea salariului minim, pregătită de PSD-PNL: concedieri în sectorul privat, mărirea veniturilor pentru stat, bugetari și pensionarii speciali

Mafia PSD: Agenția care a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale e înțesată de PSD-iști care primesc sporuri uriașe tocmai pentru a atrage bani europeni în Sănătate!

VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Acuzații grave: viol asupra unei minore, la Școala de vară a AUR! Liderii partidului se ascund, un deputat zice că e „o înscenare”, altul dă vina pe fată!

PAPAHAGI: Ce scârbă îmi e de toată această bandă de ticăloși!

* Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, e îngropată în datorii: 32 de milioane de euro, din care 1,4 milioane către salariați și 7,5 milioane către stat

* Șocant: rușii au înregistrat până acum aproape 900.000 de militari morți și răniți în Ucraina! Guvernul de la Moscova a plătit 46,6 miliarde de dolari despăgubiri

Șeful Sputnik.md, expulzat din Republica Moldova, este agent GRU, cu gradul de colonel! E încadrat ca parașutist în forțele aeropurtate rusești

SuperLiga jafurilor de arbitraj. Încă o viciere de rezultat: penalty clar neacordat oaspeților, la CFR Cluj – Petrolul 1-0. Nici VAR-ul nu-i oprește!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here