România vorbeşte în premieră în criza din Irak. Iohannis: „Avem oameni şi în Irak, şi în alte ţări din zonă”

1
974
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei
Klaus Iohannis a încercat să facă ordine în acțiunile PNL din ultimele zile

Criza din Orientul Mijlociu se extinde cu repeziciune în regiune şi în afara ei. Europa pregăteşte deja primii paşi pentru a preveni escaladarea conflictului produs în urma uciderii generalului iranian Soleimani de către atacurile americane. România iese şi ea la rampă, prin vocea preşedintelui, care s-a pronunţat azi pe tema tensiunilor dintre SUA, Iran şi Irak.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, referitor la criza din Irak, că singura soluţie pentru aceasta este o abordare calmă, diplomatică. Şeful statului a precizat că ţara noastră va lua toate măsurile pentru a oferi ”un sprijin real” cetăţenilor români din Orientul Mijlociu, în caz de nevoie.

Tema este foarte importantă pentru noi. Personal, acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu guvernul, în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru aaceastă criză care a apărut este o abordare calmă, diplomatică, o deescalare şi revenirea la un calm în această zonă”, a declarat Klaus Iohannis în timpul declaraţiei comune cu preşedintele grupului parlamentar CSU, Alexander Dobrindt.

El a reamintit că în Orientul Mijlociu trăiesc mulţi români.

”Trebuie să fim realişti – situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni şi în Irak şi în alte ţări din zonă, avem reprezentanţe şi în acest sens sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă e nevoie. Avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire, sunt instructori şi siguranţa lor ne preocupă. O parte dintre militari au fost deja relocaţi”, a adăugat şeful statului.

Iohannis a apreciat că România nu are probleme pentru faptul că are parteneriat strategic cu SUA, este membră UE, iar la Deveselu este găzduit scutul antirachetă.

”Parteneriatul strategic cu SU este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte din sistemul defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal”, a mai spus şeful statului.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacţie, autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite. La rândul său, Irakul a cerut SUA să-şi retragă armata din ţară, iar Washingtonul a anunţat că va respecta cererea suverană a Bagdadului şi va organiza retragerea în siguranţă a militarilor americani din regiune.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Parlamentul iranian: „Moarte Americii!” / Fiica generalului Suleimani: „Trump, nebunule!” / Televiziunea de la Teheran – recompensă de 80 de milioane de dolari pe capul lui Trump

VIDEO. El e „melteanul cu BMW” care a blocat linia de tramvai. Bravo, vatmanule, i-ai dat o lecție strașnică!

Ministrul Vela a rezolvat în două luni ce n-a rezolvat Raed Arafat în 12 ani: elicopterele SMURD vor zbura și noaptea. Soluția: piloții rezerviști

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here