Ministrul Vela a rezolvat în două luni ce n-a rezolvat Raed Arafat în 12 ani: elicopterele SMURD vor zbura și noaptea. Soluția: piloții rezerviști

18
68934

Elicopterele SMURD vor zbura și noaptea, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela, precizând că a apelat la piloți rezerviști pentru aceste misiuni. Deși conduce serviciul de urgență din 23 august 2007, Raed Arafat n-a găsit o soluție.

„Am luat legătura cu piloți rezerviști și au acceptat să revină în sistem. Sunt patrioți care au răspuns prezent la chemarea ministului, pentru a-și face datoria față de țară, că țara are nevoie de ei”, a spus Vela, într-o declarație de presă la minister, de față cu Raed Arafat.

De asemenea, ministrul a precizat că va propune „o inițiativă normativă prin care toate orașele și municipiile din România să-și amenajeze locuri de aterizare și decolare” pentru aeronavele SMURD.

Anunțul vine la 6 zile după ce Marcel Vela a criticat „dezorganizarea evidentă” din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în cazul fetiței din Vâlcea care se afla în comă, dar nu a fost preluată la timp de elicopterul SMURD. Ministrul i-a reproșat lui Raed Arafat, în videoconferința cu prefecții, că nu a făcut „rost de piloți”, pentru ca elicopterele să poată zbura și noaptea, nu numai ziua.

„Nu ne jucăm cu vieţile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav, «ce bine organizăm noi salvarea oamenilor», şi era să moară un copil din neglijenţă sau proastă organizare, să zic pe româneşte. Vă ordon, domnule Arafat, toate centrele universitare medicale – Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara… să poată zbura spre ele sau de la ele şi noaptea elicopterele SMURD. În 2020, toată ţara să fie sub acoperirea SMURD pe zbor de noapte!”, l-a „mitraliat” Vela pe Arafat în ultima zi a anului trecut.

Raed Arafat a invocat faptul că nu există suficienți piloți care să conducă elicopterele SMURD și ziua, și noaptea.

„Și ce așteptați? Angajați piloți! Spuneți de ce aveți nevoie și faceți”, i-a replica ministrul Vela.

Arafat a continuat să se justifice, spunând că piloții care pot fi angajați pe SMURD au nevoie de cel puțin 1.000 de ore de zbor pentru a comanda navele.

„Și în câți ani acumulează un pilot 1.000 de ore? În 4 ani? De când conduceți SMURD, domnule Arafat? De mai mult de 4 ani, nu? De ce nu ați format piloți în tot acest timp? Acum 8 ani, acum 12 ani?”, l-a încolțit Marcel Vela.

Raed Arafat conduce serviciul de urgență de 12 ani și 5 luni, dar n-a găsit o soluție pentru această problemă, ci doar justificări. Marcel Vela e ministru de două luni și a identificat deja o rezolvare.

18 COMENTARII

 1. Cine chiar vrea sa faca ceva pt.oameni,gaseste solutii,doar sa nu puna botul la peskes,mita,spaga,samd..Bravo dle ministru, cred ca si consilierii alesi sunt de toata isprava!

 2. D-le Vela, daca aruncati afara si scarbele psdiste din MAI si spargeti gastile, veti fi cel mai bun ministru de interne pe care-l are Romania de zeci de ani!

  • A vândut muntele Caransebeșului, iar acum vrea să revitalizeze turistic munții altora
   07.02.2019

   Este vorba despre nimeni altul decât Ion Marcel Vela, fost primar al municipiului Caransebeș și actual senator în Parlamentul României. Oare cât de slab de minte trebuie să fie cineva, pentru a crede în continuare în bunele intenții ale lui Ion Marcel Vela, un „senator al melcilor” în zilele noastre? În nemernicia lui, de o vreme adresează interpelări după interpelări ministrului turismului, arătându-și profundul interes pentru revitalizarea turismului în Munții Semenic, Țarcu și Muntele Mic, uitând însă să spună un lucru esențial. Și anume acela că, pe vremea când păstorea muntele Caransebeșului a găsit de cuviință să îl vândă în loc să îl introducă în circuitul turistic al județului Caraș-Severin. Nu avem cunoștință ca vreun primar din România să fi decis să vândă munții pe care era pus să-i administreze, în loc să se ocupe de promovarea lor.

   Ce s-ar fi întâmplat oare, dacă primarul Maralescu, primarul Blaga, sau primarul Cîrdei, l-ar fi copiat pe marele lor predecesor în ale administrației, Ion Marcel Vela? Ar mai fi avut Ion Marcel Vela ca temă a interpelării revitalizarea turismului pe muntele administrat de primarul Maralescu? Păi domnule senator, primarul Maralescu măcar se bate pentru a obține avantaje în interesul locuitorilor din comuna Turnu Ruieni, în timp ce dvs. ați vândut un munte pentru buzunarul propriu și în detrimentul Caransebeșului. Prezentăm mai jos contractul de vânzare-cumpărare prin care Primăria Caransebeș condusă de Ion Marcel Vela a vândut muntele în suprafață de 4.262.254 m² cetățeanului italian Giampetruzzi Luigi, pentru doar 1 milion de lei, echivalentul a 233.644 euro (Foto contract).

   Prin această vânzare Ion Marcel Vela l-a făcut pe italian om, pe caransebeșeni i-a lăsat fără un munte, iar pe crescătorii de animale i-a lăsat fără pășuni. Curios este faptul că Giampetruzzi Luigi este același personaj căruia tot Marcel Vela i-a vândut tot la un preț de nimic fosta cazarmă militară, clădire istorică a municipiului Caransebeș. Afacere profitabilă pentru cetățeanul italian care cu banii mulți obținuți din subvențiile de la APIA pentru muntele cumpărat, reabilitează clădirea cazărmii, clădire pe care acum o scoate la vânzare pe internet la un preț de 4 milioane euro. Bun gospodar primarul Ion Marcel Vela care a reușit să transforme cei 233.644 euro ai italianului în 4 milioane euro acum. Păcat însă că acești bani nu au intrat în bugetul primăriei condusă la vremea respectivă de Ion Marcel Vela și au intrat în buzunarul lui Giampetruzzi Luigi. Cârcotașii vorbesc pe la colțuri că și comisionul lui Ion Marcel Vela a fost pe măsura afacerii. Însă noi, bineînțeles că nu credem în aceste bârfe de stradă, mai ales că putem băga mâna în foc pentru „cinstea și corectitudinea” lui Ion Marcel Vela.

   Dar să facem, cum îi place senatorului să se exprime, un exercițiu de imaginație și să ne imaginăm că nu vindea muntele. Nu-i așa că în atare situație trebuia să-l interpeleze pe Felix Borcean și să-i ceară să acceseze fonduri pentru dezvoltarea turistică a celor 4.262.254 m² de zonă montană?

   Dacă nu știți cine e Felix Borcean vă reamintim noi: este „alesul” lui Ion Marcel Vela (fapt recunoscut de Felix Borcean) pe care acum îl reneagă în loc să și-l asume și cu bune, dar mai ales cu rele. De fapt, pe Ion Marcel Vela l-a durut întotdeauna „la bască” de Caransebeș și de caransebeșeni, scopul lui fiind permanent acela de a-și umple până la refuz buzunarele lui, iar când nu a mai avut loc în ale lui, pe ale membrilor familiei. Și dacă tot vorbim de turism și de mediu, să-i aducem aminte lui Ion Marcel Vela faptul că pentru protejarea mediului a devenit acționar la două firme care nu făceau decât să distrugă mediul, nu să-l protejeze. Poate ne spune Ion Marcel Vela dacă cele două societăți SC. ENERGYWELAND STE. SRL și SC. ALSET ENERGY. SRL la care a fost acționar, distrug sau protejează mediul. Și vă răspundem tot noi: distrug mediul, dovada fiind faptul că proiectul de pe râul Măru a fost blocat, în schimb cel de pe râul Feneș, teritoriu administrat de Vela Cristian, ginerele lui Ion Marcel Vela (cel care a eliberat autorizația de construire), continuă lucrările, râul Feneș urmând să devină o vale fără apă, întreg debitul de apă fiind captat de microhidrocentrala care va umple din nou buzunarele lui Vela și a unor cetățeni străini, practic distrugând mediul. Pentru a fi și mai convingători vă prezentăm extrase din notificările de la Registrul Comerțului Caraș-Severin, din care rezultă clar participarea lui Ion Marcel Vela la aceste societăți al căror scop unic sunt banii, nu protecția mediului (Foto extras ENERGYWELAND și SC. ALSET).

   Întrebarea de final pentru Ion Marcel Vela ar fi: oare cât mai poți păcăli și minți pe cei pe care i-ai furat, iar apoi le-ai solicitat votul? Vrem să credem că acest lucru s-a sfârșit.

 3. Eu nu contrazic cele spuse
  Dar, ca turist anul trecut am mers mult in acest judet
  Sii:: cat vezi cu ochii teren nelucrat,tufe,un jud mare cu Dunare si munte si::: acesti localnici care nu-si lucreaza pamantul Vela le-a spus nu lucra,nu investi
  Banatui jos fata de fala pe care crede ca o are

 4. Astazi , ministerul de interne a fost contactat de ambasadorul americii la Bucuresti si a cerut detalii despre Arafat, a intrebat daca este iranian.
  Toti functionarii au raspuns ca nu…doar ministrul Vela a spus ca …yese !

 5. Oare acei rezerviști, chiar au revenit pt a servi patria, sau li s-a promis și salarii și își vor păstra pensiile, ceea ce contravine măsurilor impuse de actualul Guvern. Eu nu cred că au revenit de dracul artei de a pilota, doar pe pensiile și așa destul de bune, nu zice nimeni că nu-și riscă viața acolo sus, dar chiar și așa!

 6. Stiti cum e cu acest grosolan ministru? Omul a gasit o masina functionala creata de un al OM. Dar ca sa nu para prost , asa cum pare, s-a bagat in seama si a intrebat unde este roata de rezerva. Nu este. Vax. Cel care a creat masina functionala este un nimic , trebuie calcat in picioare, daca nu s-a gandit la roata de rezerva. Morala: daca nu ai roata de rezerva degeaba ai masina functionala.
  PS. Totusi cum ramane cu pensia cumulata cu salariu. Acest politruc sa explice situatia acestor pensionari chemati la datorie.

 7. Cred ca e o neintelegere – nu e vorba ca elicoptereke nu zboara noaptea ca n-au echipaj (desi s-ar putea sa aiba putini piloti ii pot repartiza sa acopere si tura de noapte).

  Regulile de operare interzic insa aterizarea pe piste improvizate pe timpul noptii. Sunt motive bune pentru asta, noaptea pilotii s-ar putea sa nu vada un cablu, etc.

  In cazul fetei din Valcea exact asta a fost problema. Altfel ar fi facut pilotul o ora suplimentara.

  Nu mi-e clar daca Vela e confuzat cu treaba asta sau presa nu a inteles.

  Solutia e amenajarea de locatii care sa fie folosibile si noaptea, in toate judetele.

 8. Comunist,dl.ministru! „La noi,nimic nu e imposibil”! De mâine,gata! Îți ordon să termini de arat!😝 Păi cu ce, dacă nu e motorină,nu sunt tractoriști???! Nu mă interesează,zise el! Scoală-i din țoale pe pensionari,care,în deplin acord cu dorința domnului ministru,vor participa benevol și entuziast,la transpunerea în viață,a mărețelor bla,bla,bla! In contradicție cu hotărârea propriului șef,prim ministrul Orban,pensionarii piloți de avioane de împrăștiat chimicale,vor avea voie să cumuleze salariul cu pensia,zburând…la joasă altitudine,pe timp de noapte! Asta pentru că așa vrea el,”comunistu”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.