marți, mai 28, 2024
AcasăNewsBOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu, demolând propaganda rusă de la...

BOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu, demolând propaganda rusă de la Antena 3 – RTV: „Preoții comunităților de etnie română” aparțin de Biserica Rusă! Sunt condamnați cei care „încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”

-

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat ferm luni, contrând cu duritate dezinformările și propaganda rusească făcute săptămâna trecută de Antena 3 „CNN“ și permanent de România TV. La emisiunea lui Mihai Gâdea, ca și la majoritatea emisiunilor de la RTV, în frunte cu cea a lui Victor Ciutacu, s-a pretins că preoții români ar fi persecutați de autoritățile de la Kiev pentru că-și țin slujbele în limba maternă. BOR subliniază că acești preoți au ales să se închine bisericii ruse și nu aparțin de biserica română!

Antena 3 „CNN“ și RTV nu numai că au manipulat și mințit publicul lor, prezentând un agent în sutană al Moscovei drept cleric român, dar au încercat să pună presiune pe Ministerul de Externe de la București pe BOR, ca să reacționeze la așa-zise „persecuții“ la care ar fi supuși „preoții români“ din Ucraina.

Prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, BOR a replicat luni, precizând din start, pe site-ul instituției – Basilica.ro –, că preoții prezentați de Antena 3 „CNN“ „nu aparțin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă“.

Vasile Bănescu face trimitere la agenții ruși în sutană și la televiziuni precum RTV și Antena 3, care i-au folosit ca să inducă în rândurile românilor o ură față de ucraineni. Reprezentantul BOR arată că situația trebuie privită în ansamblul ei și judecată adecvat, prin „adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”.

- Advertisement -

Mai jos, întregul comunicat publicat pe Basilica.ro de BOR, după manipulările încercate de televiziunile lui Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță.

Comunicatul BOR. Vasile Bănescu: „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română”

„«Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă», a subliniat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că la nivel local persistă încă o ambiguitate privind structurile ecleziastice din Ucraina, care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului.

- Advertisement -

El a menționat că Biserica Ortodoxă Română a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

«Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta».

Vasile Bănescu a spus că «situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă».

«Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima», a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Manipulare și propagandă rusă la RTV și Antena 3 „CNN”. Agenții Rusiei, prezentați de Ciutacu și Gâdea drept „preoți români” persecutați de Ucraina

* Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

* Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

* Scribul penalilor, Răzvan Savaliuc, a fost plătit de Vanghelie cu 4.800 de euro pe lună pentru campanii anti-justiție. 188.000 de euro de la PSD și doi primari PSD (Vanghelie + Tudorache) în doar doi ani

* Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

* Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

* Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Dezvăluire „The Sun”: Rusia a pierdut 188.000 de oameni în 11 luni de război în Ucraina! În medie: 17.000 pe lună – morți, răniți sau dezertori

* Cercetătoarea Anca Faur din Deva, doctor în inginerie chimică în SUA, a devenit soția astronautului Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună

* Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -