VIDEO. Scuzele și explicațiile lui Emil Boc, care a repus pe soclu, prompt, statuia lui Iuliu Maniu. „M-a indignat și pe mine”

2
2762
Emil Boc și statuia lui Iuliu Maniu, revenită la verticală

Situația statuii din Cluj-Napoca a lui Iuliu Maniu a fost rezolvată prompt de primarul Emil Boc: luni, acesta s-a filmat lângă statuia repusă pe soclu, a prezentat scuze și a criticat „proasta gestionare” a situației de către firma care amenajează zona. Boc a dat asigurări că pe 5 februarie Iuliu Maniu va putea fi comemorat în condiții civilizate în „capitala” Ardealului.

Primarul Clujului, Emil Boc, a postat pe Facebook luni, 30 ianuarie, o filmare live de pe șantierul de modernizare a zonei Kogălniceanu, plus alte artere din centrul Clujului.

Boc le-a arătat clujenilor, românilor în general, că statuia lui Iuliu Maniu (îndepărtată pe 26 ianuarie de pe soclu, pusă pe iarbă și acoperită cu o prelată) a revenit pe poziția inițială și a dat asigurări că monumentul va fi menținut la fel nu doar până pe 5 februarie (când se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui politician), ci pe toată perioada derulării respectivelor lucrări.

Emil Boc a criticat firma de construcții (Astor Com) și regia Primăriei clujene (Regia de Administrare a Domeniului Public – RADP), care, în opinia sa, nu s-au informat suficient, neînțelegând că mutarea unei statui nu e totuna cu mutarea unei conducte sau a unui stâlp de iluminat.

VIDEO: Explicațiile lui Emil Boc

https://www.facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni/videos/912989330137828/

Precizările lui Emil Boc

„Încep cu scuzele de rigoare…”

* „Bună ziua, dragi clujeni! Sunt Emil Boc, mă aflu în fața statuii lui Iuliu Maniu, în Piața Ștefan cel Mare, Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. În condițiile în care mutarea temporară a statuii, în vederea efectuării unor lucrări de amenajare a străzii, a suscitat în opinia publică o intensă emoție, sunt nevoit să vin cu câteva precizări.”

* „Aș vrea să încep cu scuzele de rigoare pe care Primăria Cluj-Napoca și eu personal le adresăm tuturor celor care au fost extrem de sensibili la ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca cu modernizarea acestei zone și în special cu statuia marelui om politic Iuliu Maniu.”

* „În această zonă se fac lucrări de modernizare, pe baza unui proiect european pe care-l avem în finanțare, lucrări care presupun amenajarea de spațiu verde, de parc, un loc în care să-ți facă plăcere să petreci momente plăcute în preajma Bastionului Croitorilor din Cluj-Napoca.”

„M-a indignat și pe mine”

* „În cadrul acestui proiect a fost o inabilitate a firmei care lucrează pe acest șantier ca la sfârșitul săptămânii trecute să decidă mutarea statuii marelui om politic Iuliu Maniu, fără o informare prealabilă și fără o protejare corespunzătoare, care în mare măsură m-a indignat și pe mine, ca și pe foarte mulți români de bună-credință. Au avut perfectă dreptate.”

* „Imediat ce am aflat de această situație, am hotărât să mă implic personal, astfel încât să repunem situația în normalitate și să reacordăm acestei statui și omului politic Iuliu Maniu prestigiul pe care-l merită și să decidem ca tot ceea ce se va amenaja în această zonă să se facă în jurul acestei statui, având ca pilon central această statuie.”

„Mutarea unei statui nu este exact același lucru ca și mutarea unei conducte de apă sau a unui stâlp de iluminat”

* „Firma constructoare nu înțelege că mutarea unei statui nu este exact același lucru ca și mutarea unei conducte de apă sau a unui stâlp de iluminat. Pentru ei, din nefericire, uneori reprezintă același lucru. (…) Nici ei n-au fost suficient de informați, nici ei nu ne-au informat pe noi, și am ajuns în această situație extrem de neplăcută pe care am avut-o. Dar s-au mobilizat încă din weekend, îi mulțumesc și d-lui Șurubaru pentru modul prompt în care a venit și s-a implicat, astfel încât să aducem situația la normalitate pe acest șantier.”

* „În consecință, după ce s-au făcut modificările legate de diferența de nivel – pentru că aici va fi o diferență de nivel față de ce avem în momentul de față, pentru că se vor planta arbori, va fi spațiu verde, s-a lucrat la amenajarea soclului -, statuia va rămâne pe această poziție, la locul cuvenit, cu respectul pe care-l va merita în continuare marele om și patriot Iuliu Maniu, într-un părculeț extrem de frumos pe care-l vom avea aici, lângă Bastionul Croitorilor.”

„Pentru 5 februrie vom pregăti această zonă cât mai decent cu putință”

* „De astăzi, tot acest balast – pe care-l aveți aici, în față – va fi pus pe jos, se va amenaja cu piatră spartă, după care se va amenaja cu granit această întreagă arie din jurul statuii, astfel încât să-i acordăm respectul pe care-l merită acest monument important al orașului nostru.”

* „Știm că în 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la stingerea din viață a marelui om politic, astfel încât se vor putea desfășura ceremonii, chiar dacă va fi un șantier în derulare, dar vom pregăti această zonă cât mai decent cu putință. Repet, toată zona va fi amenajată la strat de piatră spartă, iar în zona statuii vom avea inclusiv granit, astfel încât să se poată derula aceste manifestări de comemorare dedicate lui Iuliu Maniu.”

Pledoarie pro-Maniu

* „Clujul își respectă valorile, respectă marile personalități ale neamului românesc. Iuliu Maniu întotdeauna se va bucura de recunoașterea și de prestigiul pe care-l merită în istoria românilor, pentru că a fost acela care, după ce că a studiat la Cluj, la Viena, la Bidapesta, a fost avocat, a fost membru în Partidul Național Român, a fost membru în Parlamentul de la Budapesta.”

* „A fost unul dintre marii susținători ai unirii românilor în 1918, dintre organizatorii acestui mare eveniment de unire a tuturor românilor într-un singur stat.”

* „A fost fondatorul Partidului Național Țărănesc, prin fuziunea din 1926 a Partidului Național Român cu Partidul Țărănesc, prim-ministru al guvernelor României, un om politic care s-a dedicat cauzei românilor.”

* „A luptat împotriva dictaturii carliste și a abuzurilor acesteia. A fost întodeauna un român care și-a susținut interesele acestei țări oriunde a pututu și cum a putut mai bine.”

* „A fost o victimă a regimului comunist, fiind condamnat la închisoare pe viață și din nefericire s-a stins din viață la 80 de ani, la Sighet.”

* „Cred că merită ca noi să-i arătăm respect, întru păstrarea memoriei eterne a lui Iuliu Maniu.”

„N-au înțeles dimensiunea istorică a acestei statui. Îmi cer scuze”

* „Încă o dată, ne pare rău că acest moment a fost gestionat nu cum trebuie de către muncitorii firmelor de construcții, dar care n-au înțeles dimensiunea istorică a acestei statui. Eu îmi asum public cele întâmplate și în consecință îmi cer scuze celor față de cei care, pe bună dreptate, s-au simțit supărați, indignați de modul cum am gestionat – repet, nu eu personl, dar instituția pe care o reprezint, prin firmele constructoare care lucrează în domeniu, dar vă asigur că această situație a fost remediată.”

* „Este o întrebare aici: «Și ce dacă așteptați până după comemorare?». E adevărat, graficul acesta n-a fost corelat, firma a avut dispoziție de începere a lucrărilor încă de anul trecut, ei au decis momentul în care să intervină pe această stradă. A fost o inabilitate de comunicare și de lipsă de informare, dar nici într-un caz n-a fost o lipsă de respect sau un gest fățiș făcut împotriva marelui Iuliu Maniu, ci, dimpotrivă, a fost o situație pe care cu toții o regretăm, dar în același timp ne bucurăm că o putem repune imediat la situația normală pe care Iuliu Maniu o merită.”

„În 5 februarie se vor putea derula activitățile de comemorare fără niciun fel de problemă”

* „Lucrările trebuie finalizate la termen, pentru că altfel se pierd banii europeni.”

* „Vă pot asigura că în 5 februarie se vor putea derula activitățile de comemorare fără niciun fel de problemă aici, în zonă. Vom avea mult spațiu verde aici, în preajma statuii lui Iuliu Maniu, și întreaga rearanjare a zonei se va face în jurul acestei statui, având ca pilon central statuia lui Iuliu Maniu.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pițurcă a dormit din nou în arest, după 41 de ani. De la tovarășii de barbut din comunism la afacerile cu măști din pandemie, alături de un fost SRI-ist. Este a treia aventură penală a lui „Satana”, după ce a fost condamnat și pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali

* La Poliția Română, ca-n Armata rusă! Percheziții DNA: au dispărut uniforme care figurează ca fiind cumpărate, dar n-au ajuns niciodată la polițiști

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.