duminică, aprilie 21, 2024
AcasăNewsRomânia a ratat prima tranșă de 2,6 miliarde euro din PNRR, care...

România a ratat prima tranșă de 2,6 miliarde euro din PNRR, care trebuia să intre la sfârșitul lunii iulie. Guvernul PSD-PNL n-a fost în stare să respecte angajamentele față de UE

-

Comisia Europeană a refuzat cererea de plată făcută de Guvernul României pentru o tranșă de 2,6 miliarde euro din PNRR care ar fi trebuit făcută la sfârșitul acestei luni, anunță G4Media citând instituția de la Bruxelles. Regimul Iohannis-PSD n-a fost capabil să îndeplinească angajamentele pentru reformele care trebuie să meargă în paralel cu finanțarea de la Bruxelles, așa că evaluarea a fost amânată pentru luna septembrie.

Comisia Europeană și-a îmbrăcat refuzul, la fel ca și în alte cazuri, într-o haină diplomatică: „În general, Comisia transmite o evaluare preliminară a cererii în curs de două luni de la primirea acesteia. Pentru a oferi timp suficient pentru finalizarea acestei evaluări, autoritățile române au decis, în acord cu Comisia Europeană, să prelungească această perioadă până la data de 16 septembrie. Această practică nu este neobișnuită” .

În fapt, se confirmă ceea ce anticipa încă de astă-primăvară expertul Sorin Ioniță, care declara pe 24 martie, într-un interviu la RFI, că deja se acumulau întârzieri, că Guvernul PSD-PNL e nu doar incapabil, dar și nedornic să facă reformele convenite cu Comisia Europeană, așa că se va ajunge la neîncasarea miliardelor din PNRR.

O săptămână după acest avertisment al lui Sorin Ioniță, la data de 31 martie, Guvernul Ciucă a trimis cererea de plată pentru 2,6 miliarde de euro din PNRR, anunțând că este “în grafic”. Evaluarea Comisiei Europene durează două luni, așa că răspunsul a venit acum, la sfârșitul lunii iulie: Guvernul României nu și-a îndeplinit angajamentele, așa că va urma o altă evaluare peste două luni.

- Advertisement -

Regimul Iohannis-PSD își punea mari speranțe în acești bani, deși în tot acest timp lucrurile au mers înapoi, în loc să progreseze. România a făcut mari regrese la toate capitolele, administrația e tot mai politizată și deprofesionalizată, libertatea presei și a cetățenilor sunt în scădere, Justiția e pusă sub control politic, reforma pensiilor (inclusiv eliminarea pensiilor speciale) întârzie etc.

Cu toate acestea, Guvernul spera cumva să-i „păcălească” pe cei de la Bruxelles. Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene, declara luna trecută: „”Sperăm noi ca până la sfârşit de iulie România sa încaseze cele 3 miliarde de euro pe care îi avem în această cerere, de aici se deduce prefinanţarea. Sunt amănunte tehnice, dar sunt banii care ne ajută la stabizarea financiară a României”.

România are alocate, prin PNRR, 29,2 miliarde euro. Banii sunt livrați însă în schimbul reformării profunde a statului român și al democratizării țării. Sub președintele Iohannis și guvernarea PSD-PNL, țara merge însă în direcție opusă.

- Advertisement -

 

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Oar’ ce zicea palpaitul ala de Ciuca? Ca suntem pe cai mari la fonduri? Oar’ ce zicea lopatarul lui Haissam pe numele sau Ciorolacu? Ca avem cel mai tanar si activ guvern in ultimii 32 de ani? Avem cacatul praf. Mor copiii in hazna inecati si astia se lauda. Bai Ciuca, diploma nu canta, incearca la Opera. Evacueaza Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -