De câteva săptămâni, la secția de terapie intensivă a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, din București, nu mai e niciun loc liber, iar pacienții bolnavi de Covid aflați în stare gravă sunt rotiți, a povestit vineri, la postul TV Digi 24, medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului.
Progresia numărului de cazuri este alarmantă, iar acest lucru se vede în volumul de muncă al personalului medical, volum care s-a triplat în ultima săptămână, pe măsură ce dintre noii bolnavi de coronavirus unii ajung – inevitabil – în stare gravă.
România intră treptat pe “scenariul Italia” de astă-primăvară, pe măsură ce numărul pacienților care necesită terapie intensivă depășește tot mai mult numărul (și așa extrem de scăzut) de paturi disponibile.
„E nevoie de paturi de terapie intensivă, de aparatură, dar și de resursă umană specializată, care trebuie să fie și la nivelul asistentelor, nu doar a medicului“
Există soluții care pot ameliora, pe termen scurt, criza. Dar problema de fond rămâne și este mult mai serioasă decât își imaginează publicul. Un “pat Covid” de terapie intensivă nu presupune doar patul propriu-zis și echipamentul necesar, ci și – mai ales – personal de ATI instruit corespunzător.
Medicii și asistenții nu pot fi “fabricați” peste noapte sau la cursuri fără frecvență. Necesită o înaltă calificare, iar acum România resimte din plin exodul medicilor din ultimele decenii. Pe moment, se pot aduce, prin detașare, cadre medicale de ATI de la alte spitale din țară, din zone unde acum nu e presiune și nu sunt multe cazuri. Pe termen lung, aceasta nu este o soluție pentru că situația se poate schimba oricând și în alte județe, iar oamenii nu pot fi ținuți la nesfârșit detașați departe de casă.
Beatrice Mahler a descris la Digi 24 situația din acest moment a unui război cu virusul pe care România este tot mai amenințată să-l piardă: „Este îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri. Cele mai multe sunt concentrate într-o anumită zonă a țării. Creșterea din București va duce cu siguranță și la creșterea numărului de pacienți care vor avea nevoie de asistență în ATI. E nevoie de paturi de terapie intensivă, de aparatură, dar și de resursă umană specializată, care trebuie să fie și la nivelul asistentelor, nu doar a medicului.
Este o situație delicată pentru care fiecare dintre noi trebuie să devenim responsabili. Acum, la «Marius Nasta», de două săptămâni nu avem paturi de ATI. Când se eliberează un pat, se ocupă în următoarele minute“.
„Se face bilanț în fiecare moment. Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistență în ATI e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secție“
Numărul bolnavilor în stare gravă, mai mare decât cel al paturilor de terapie intensivă, i-a împins pe medici la un joc delicat, pe muchie de cuțit, o jonglerie prin care încearcă să salveze cât mai multe vieți. Pentru a evita cât mai mult posibil situații precum cele de astă-primăvară, din Italia și Spania, în care doctorii au fost puși în postura de a decide cine trăiește și cine moarte, personalul de la “Marius Nasta” a recurs la o soluție improvizată: „Sunt pacienți pe secție care au nevoie de terapie intensivă și se face bilanț în fiecare moment. Pacientul care are cea mai mare nevoie de asistență în ATI e admis în terapie, iar cel care este cel mai bine de la ATI se mută pe secție. E un schimb de pacienți cu prioritizarea celui care are cea mai mare nevoie. În condițiile în care un pacient are nevoie de ATI, iar niciun pacient de acolo nu e suficient de stabil ca să fie admis pe secție, se ia legătura cu centrul operativ și cerem transferul în altă unitate. Dar până acum nu am avut această situație, până acum am putut continua terapia pe secție. La «Marius Nasta», medicii știu să facă ventilație non-invazivă în secție, dacă pacientul are celelalte funcții compensate. Partea ventilatorie poate fi asigurată pe secție până la un anumit tip de aparat“.
Există oameni infectați cu coronavirus care, chiar în acest moment, au viața în cumpănă. Numărul lor crește permanent. „Sunt șase pacienți critici la ATI și cinci cu forme severe de afectare, dar care sunt în secție și beneficiază acolo de suport respirator și de terapie. Acum reușim să manageriem situația, dar volumul de muncă în ultima săptămână s-a triplat”, spune managera de la “Marius Nasta”.
Din pacate inca o reusita marca „PSD” alias „Curtea Constitutionala”. Pacat ca multa lume si chinuie, si altii o sa-si dea duhul…