vineri, mai 31, 2024
AcasăNews„România Educată” a lui Klaus Iohannis: în proiectul de buget pe 2023,...

„România Educată” a lui Klaus Iohannis: în proiectul de buget pe 2023, Educația va primi 2,1% din PIB, cel mai puțin din ultimii 23 de ani!

-

Proiectul de buget al României pe anul 2023, publicat marți de Ministerul Finanțelor, relevă că Educația va primi cel mai mic procent din PIB din ultimii 23 de ani! Conform datelor făcute publice, la învățământ va merge 2,1% din PIB. Aceste cifre surprind contrastul violent între gălăgia făcută de Klaus Iohannis și PNL, privind marele „proiect de țară” România Educată, și faptele reale. Concluzia este trasă de conferențiarul și scriitorul Radu Vancu: „Pur și simplu atât le pasă de copiii noștri”.

În condițiile în care România este deja pe ultimul loc în Europa ca nivel de educație, cu cea mai mare rată a abandonului școlar, cei mai mulți analfabeți funcțional, cele mai precare condiții din școli, cei mai nepregătiți profesori etc, cifrele din proiectul de buget sunt înspăimântătoare.

Ligia Deca, fosta consilieră a lui Iohannis pusă ministru al Educației, a cerut 32,5 miliarde de lei pentru anul 2023 – adică 2,1% din PIB. Este cel mai mic buget al acestui minister, raportat la produsul intern brut, din ultimii 23 de ani! Prin comparație, în 2022 bugetul Educației a fost 2,28% din PIB.

Oricum ar fi, Legea Educației care prevede că Guvernul e obligat să aloce minimum 6% din PIB pentru învățământ nu s-a aplicat niciodată – inclusiv în mandatele președintelui Klaus Iohannis.

- Advertisement -

Încă din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014, Iohannis a venit cu un proiect pe care l-a intitulat „România Educată”. În primul său mandat, până în 2019, a pretins că nu l-a putut pune în practică din cauza „Pe-Se-De”. După alegerile parlamentare din 2020, toată lumea a sperat că va fi momentul în care România o va apuca, în sfârșit, în direcția corectă, că va urma o reformă profundă a sistemului de învățământ cuplată cu o finanțare serioasă, care să ducă la crearea unor generații competitive și educate în deceniile următoare.

Numai că, după ce Iohannis s-a reales în 2019, iar PNL a venit la guvernare, lucrurile au luat-o în sens invers! Reforma s-a dovedit un dezastru, finanțarea educației a primit un procent și mai mic din PIB, iar Guvernul PSD-PNL girat de președinte s-a umplut de plagiatori, în frunte cu însuși premierul Ciucă – pus și președinte la PNL. În regimul Iohannis a fost perpetuată politizarea dementă a tuturor posturilor de conducere din sistemul de învățământ, partidele aflate la guvernare împărțindu-și efectiv, ca la piață, funcțiile din inspectoratele școlare și până la nivel de directori de școli.

Scriitorul Radu Vancu, care este și conferențiar la Facultatea de Litere din Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, a comentat miercuri, pe contul său de Facebook: „Credeam că maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată – iar guvernul tău să fie plin de plagiatori. M-am înșelat: maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori – Și să dai 2% pentru educație. 2%. Pur și simplu atât le pasă de copiii noștri“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „În Guvernul de astăzi există oameni care au făcut propagandă pe bani pentru China”. Ministrul Câciu (PSD) – o vulnerabilitate pentru România

* VIDEO. Putinism carpatin. Turcescu: „Să se termine cumva, chit că Ucraina va pierde niște teritorii! Dă-le naibii de teritorii! Asta-i viața”. Cristoiu: „Dă-o dracu’ de bucată de pământ, că oricum nu era a ucrainenilor, aia-i rusofonă!”

* Șefa Comisiei Europene le cere țărilor din Balcanii de Vest să se decidă: ori cu UE și democrația, ori cu Rusia, China și tirania!

* Motivul pentru care Putin ar fi ordonat lichidarea ministrului de Externe din Belarus: „Makei a dat garanții Occidentului, în numele lui Lukașenko, în legătură cu expulzarea prizonierilor politici spre Europa”

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* „Mineriada” din TVR se îndreaptă spre directorul Turturică. Gașca Săseanu – Chioțea – Olaianos încearcă „execuția” Nadinei Vlădescu

* 83 de ani de la începutul Războiului de Iarnă: cum a atacat Rusia sovietică Finlanda fără declarație de război, pentru că nu-i cedase 10% din teritoriu. Rușii au bombardat mai întâi orașul Helsinki

* Cunoaștem 3 „sferturi” din 4: Brazilia – Croația, Olanda – Argentina, Franța – Anglia. Favoritele n-au iertat nimic: 6 din 6!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -