România e acum pregătită de valul 2 al pandemiei, după dezastrul regimului PSD. „Nu înțelegeau de ce trebuie să cumpărăm echipamente”. UE se așteaptă la revenirea virusului

1
1170
Dăncilă și Dragnea n-au înțeles de ce e nevoie ca România să cumpere echipamente medicale, atunci când li s-a spus că trebuie să ne pregătim de o eventuală pandemie, a dezvăluit Raed Arafat

Protecția Civilă a Uniunii Europene, din care fac parte reprezentanți ai tuturor țărilor membre, se așteaptă la valul 2 al epidemiei de coronavirus. România e pregătită acum, a anunțat marți seară secretarul de stat Raed Arafat.

Nimeni nu știe cât de puternic va fi acest nou val epidemic, dar se iau măsuri pentru ca, de data aceasta, UE să fie mai bine pregătită cu stocuri de echipamente și medicamente. România și-a umplut depozitele, după ce primul val a surprins țara cu zero stocuri pentru că regimul PSD, care a condus țara între 2017 și 2019, „nu a înțeles de ce trebuie să dăm bani pe echipamente”.

Uniunea Europeană se pregătește de valul 2 al epidemiei. Arafat spune că acum stocurile se completează, după ce, în ultimii ani, guvernele PSD n-au făcut nimic

Doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretar de stat în Ministerul de Interne, a lansat câteva avertismente și apeluri după ce a ieșit din ședința cu omologii săi din UE.

Pe scurt, situația nu este alarmantă, dar paza bună trece primejdia rea, iar UE vrea să evite la toamnă postura din primăvară, când țările membre au fost surprinse de epidemie. „Protecţia Civilă pe plan european, cu care am avut astăzi şedinţa prin videoconferinţă – clar ne pregătim pentru valul 2. Că va fi mai puternic decât acesta, că va fi mai slab decât acesta, nu poate nimeni să spună în acest moment“, a spus Arafat marți seară, la Antena 3.

Acesta a explicat de ce se merge pe această linie: “Cine se aşteaptă să venim şi să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nicio problemă», înseamnă că se aşteaptă la o declaraţie total neprofesionistă. Cine ne atacă pentru că spunem că urmează poate un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm şi trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică, nu putem să spunem «staţi liniştiţi, nu va fi nimic». Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Pentru că exact asta e de făcut, ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem. Şi la nivel european, România fiind implicată în stocurile europene, se lucrează în acest sens“.

Arafat spune că situația se îmbunătățește: Și la nivel de România, stocurile noastre încep să se completeze, să se umple. Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi”.

În luna aprilie, în timpul primului val epidemic, Raed Arafat a dezvăluit că a atras atenția încă de anii trecuți Guvernului PSD, condus atunci de Viorica Dăncilă, că țara nu e pregătită în cazul unei situații-limită, dar nu a fost băgat în seamă.

Când s-a cerut cumpărarea de echipamente, Dragnea și Dăncilă au strâmbat din nas: “Nu înțelegeau de ce trebuie să plătim bani să creăm stocuri”

Mai mult decât atât, Arafat a afirmat că a întâmpinat rezistență din partea regimului PSD-Dragnea când a vrut să cumpere echipamentele necesare în cazul unei pandemii. Șefii statului român din februarie 2019 – Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă – nu au înțeles de ce trebuie să plătim pentru echipamente, a spus Arafat.

De anticipat că va fi o pandemie, toată lumea o zicea. În acel exercițiu (în 2019, la nivelul UE s-a făcut o simulare a unei posibile pandemii – n. red.), concluzia principală a fost că nu suntem pregătiți pentru că nu avem stocuri strategice. Și, cu toate acestea, am întâlnit rezistență la toate nivelurile. Nu mai vorbesc numai de România, vorbesc în general, dar și în țară, oameni care nu înțelegeau de ce trebuie să plătim bani să creăm stocuri. De ce trebuie să cumpărăm cu sute de mii, poate milioane de euro echipamente și să le ținem înmagazinate. Și au început colegi să spună: «Pentru pandemie ne trebuie doar vaccinul pentru ebola…». Lumea nu a vrut să creadă, iar acum fugim după echipamente, uitați-vă la șantajul din piață!“, spunea Arafat în aprilie.

Același lucru l-a spus și premierul actual, Ludovic Orban: “Ar fi trebuit să existe stocuri pentru a face față unei astfel de epidemii. La momentul la care am preluat guvernarea, stocurile erau zero”.

În schimb, în mandatul premierului Viorica Dăncilă, fondul de urgență al guvernului a fost folosit pentru tot felul de cheltuieli destinate să umple buzunarele unor persoane private. Cazul banilor scoși pentru a plăti un turneu de tenis particular, sute de mii de dolari mergând în conturile unui cetățean maghiar, este elocvent.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Încă 30 de zile stare de alertă, dar cu mai puține restricții. Se pot face nunți, botezuri. Se redeschid mall-urile, nu și restaurantele

* VIDEO. Fake-news scandalos la Antena 3, în apărarea primăriței Firea! Autoarea unei minciuni colosale: Ana Maria Roman

1 COMENTARIU

  1. Diavolul Olivian Simion la Mossad raport:

    Antisemitismul are forma lui de nebunie. Partidul Social Dumnezeu e culoarea galbenă a hainelor masoanei Viorica Dăncilă care nu vorbește nicio engleză, germană sau ebraică. IQ de marmotă învelită din școală în Giulgiul Neputinței.

    Din anul 1984 sunt general Mossad cu salariul lunar de 15000$. Pensia de după anul meiu 2008 e de numai 704 lei. Pensia privată de la Mossad nu a fost acceptată de economistul homofob și mason Eugen Orlando Teodorovici al Partidului Social Dumnezeu. Eu mai trăiesc 20 ani din 2020. Deci… damnarea e neputința FSN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here