O româncă din Torino, abia ieșită din carantină, organizează curățirea Dunării de gunoaie într-o comună tulceană

1
1600

Români cu care ne mândrim. O româncă din Torino, abia ieșită din carantina în care a stat după întoarcerea în țară, organizează curățirea de gunoaie a malurilor Dunării din comuna sa natală, din județul Tulcea.

Naty Dănilă Popescu este o româncă stabilită de mulți ani în orașul italian Torino. Cum dragostea de locurile natale nu a părăsit-o niciodată, mereu se întoarce la locurile dragi din comuna Carcaliu, județul Tulcea. Astfel că în fiecare an, alături de soțul și de cele două fetițe ale sale, Naty se întoarce în România la fiecare concediu.

2020 a fost un an dificil, din cauza pandemiei de coronavirus, dar asta nu a împiedicat-o pe Naty să meargă în comuna sa natală, situată pe malurile Dunării. A făcut conștiincioasă carantina prevăzută de lege, iar după 14 zile de stat în casa părintească a mers să viziteze Dunărea, ale cărei valuri i-au legănat copilăria.

Din păcate, românca noastră a avut un șoc: peste tot era plin de gunoaie! Dar cum ea, de profesie traducător de italiană-română pentru comunitatea românească din nordul Italiei, nu se descurajează prea ușor, a decis să dea exemplu și să înceapă curățenia în comuna sa, fără să implice autoritățile.

Prin urmare, Naty a făcut un apel pe Facebook, „să ne adunăm sâmbătă, 4 iulie, dis-de-dimineață, înarmați cu saci și mănuși, și să adunăm gunoaiele de pe malul Dunării”.

„Poate e doar o picătură în ocean, dar e un lucru pe care-l datorăm acestui loc care ne-a făcut copilăria fericită”

„Acum, că am ieșit din izolare, am reușit să trag o fugă până la Dunăre (la rampă), să admir apusul de soare, să ascult cântecul luncii și să respir aerul de baltă, de care mi-a fost tare dor. Am fost, însă, surprinsă și îngrozită de cantitatea de gunoaie abandonate pe mal în cei câțiva pași pe care i-am făcut”, scrie Naty Dănilă pe Facebook.

„Zilele trecute am sărbătorit în mediul online Ziua Dunării, iar mesajele pe care le-am citit peste tot au fost extrem de frumoase și pline de iubire la adresa bătrânei ape. Apoi nu avem grijă de ea. Și nu numai de ea. Nu avem grijă de natură, în general, oriunde ne-am duce. Pe munte, abandonăm gunoaie și smulgem flori protejate; în Deltă abandonăm gunoaie pe canale, rupem nuferii și speriem păsările, etc. În aceste luni, mările lumii sunt pline de măști de protecție, la fel cum sunt și parcările supermarketurilor pline de măști și mănuși de plastic aruncate la întâmplare. E trist, extrem de trist! Dacă nu avem noi grijă de casa noastră, cine o va face în locul nostru?

Prin urmare, propun să ne adunăm sâmbătă, 4 iulie, dis-de-dimineață, înarmați cu saci și mănuși, și să adunăm gunoaiele de pe malul Dunării. Poate e doar o picătură în ocean, dar e un lucru pe care îl datorăm acestui loc care ne-a făcut copilăria minunată. Dacă o să crească apa – și cu siguranță o va face, mai devreme sau mai târziu -, acele gunoaie de pe mal vor ajunge în apă!

Aștept adeziunile voluntarilor. Să nu întoarcem privirea în altă parte!

Dă mai departe mesajul!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

A murit criminalul în serie care i-a dat foc fetei de 17 ani! S-a spânzurat cu tricoul în pușcărie, a decedat la spital

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here