vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsFOTO. Invazia barbarilor. Prăpăd în rezervațiile naturale. Munții și Delta sub asediu:...

FOTO. Invazia barbarilor. Prăpăd în rezervațiile naturale. Munții și Delta sub asediu: turiștii rup plante rare, distrug habitate protejate, jefuiesc refugiile și lasă tone de gunoaie

-

O năvală barbară a turiștilor lipsiți de orice urmă de civilizație a copleșit autoritățile care încearcă să protejeze rezervațiile naturale din România, fie ele montane sau de la mare. Scăpați ca din cușcă după o primăvară cu restricții, mii de oameni se revarsă mai ales în weekenduri către destinații până mai ieri ceva mai izolate.

Cum stațiunile tradiționale sunt deja pline până la refuz, foarte mulți își imaginează că pot petrece vacanța în destinații “exotice”, unde riscul infectării cu coronavirus este mai scăzut. Numai că numărul celor care gândesc astfel este foarte mare, iar rezervațiile naturale sunt, pur și simplu, sub un asediu al neamurilor proaste.

Barbarii distrug plante rare protejate de lege, urcă până în creierii munților și coboară până pe nisipul plajelor cu mașinile și rulotele, distrug cabanele, merg cu ATV-urile și motocicletele pe poteci și pe creste de munte și prin Delta Dunării, lasă în urmă o mizerie de nedescris, fără să le pese de nimic.

Apeluri disperate către turiști, să înceteze distrugerea locurilor unde dau năvală

Măști de protecție, confecționate din materiale nebiodegradabile, aruncate pe poteci de munte. FOTO: Salvamont Câmpulung Muscel

În ultimele zile din iunie, pe paginile de Facebook aparținând de unități Salvamont și de Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării s-au făcut apeluri disperate la turiști, să se comporte cât de cât civilizat, și s-au dat exemple concrete.

- Advertisement -

Cei de la Salvamont Argeș au preluat un cadru al fotografului Sorin Lazăr, care a postat pe contul său de Facebook persoane cărând în pungi sau la subraț cantități mari de bujori de munte. Planta este, asemenea florii de colț, specie protejată de lege, dar nimănui nu pare să-i pese, iar autoritățile care ar trebui să aplice amenzile usturătoare lipsesc cu desăvârșire.

O femeie, surprinsă cărând la subraț un snop de bujori de munte, smulși cu rădăcină cu tot

Fotograful Sorin Lazăr a postat pe contul său de Facebook mai multe poze cu turiști distrugând bujori de munte. Această femeie a smuls tufele cu tot cu rădăcini. Salvamontiștii din Argeș au preluat poza și au explicat că plantelor rupte de această individă le-au trebuit 30 de ani ca să crească până la acele dimensiuni, iar actul de vandalism este inutil: planta se ofilește imediat după ce e ruptă și nu poate fi replantată nici în ghiveci, nici în curte

Salvamontiștii au scris duminică, sub poza unei femei care căra bujori de munte smulși cu rădăcină cu tot: „Reamintim trogloditilor ca bujorul de munte e specie protejata si se iau amenzi grase la buget. In plus, NU se poate rasadi.
Tufele distruse de bipedul din imagine au cel putin 30 de ani si se vor usca imediat…
In ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoala nimic, in plus, planta fiind hepato-toxica“.

Vandalii au smuls de pe pereții refugiilor hărțile cu Munții Făgăraș și au lăsat în urmă gunoaie peste tot

Salvamontiștii din Câmpulung Muscel au găsit refugiile vandalizate, iar hărțile cu Munții Iezer-Păpușa smulse din pereți. A fost nevoie să fie lipite altele în loc

- Advertisement -

Pe pagina de Facebook a Salvamont Câmpulung Muscel a fost pus, luni seara, un mesaj către vizitatori: „Facem încă odată apel la turiști pentru a menține curățenia in refugii iar daca hărțile mari nu sunt pe placul lor ar fi bine sa sa nu le mai smulgă de pe pereți!“.

Sunt publicate, alături de acest îndemn, poze la fel de scandaloase ca și cele cu turiștii care distrugeau bujorii de munte. Mizerie în cabane și refugii, cutii de bere și de plastic ascunse în vatra sobelor, hărți ale Munților Făgăraș smulse din pereți. În alte poze sunt surprinse măști de protecție aruncate pe poteci.

Plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia au fost luate cu asalt de către turiști. Sute au călcat cu mașinile și rulotele vegetația existentă în habitatele de interes comunitar și au campat pe plajă“

Administrația Rezervației Biosfera Deltei Dunării a postat luni imagini de pe plajele sălbatice de la Vadu și Corbu, unde în weekend au dat buzna peste 10.000 de oameni, cu peste 3.500 de mașini și rulote, distrugând mediul înconjurător. S-a parcat și campat peste tot, peste vegetație și pe plajă, fără să-i pese cuiva că este într-o arie protejată din Biosfera Deltei Dunării – zonă cu floră și faună unice în lume.

Invazia turiștilor în ultimul weekend, pe plajele sălbatice de la Vadu și Corbu, din Rezervația Biosfera Delta Dunării. S-a campat peste tot, pe plajă și peste vegetație, iar în urmă au rămas munți de gunoaie

Mesajul publicat luni de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării: „Weekend pe plajele sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării!

În acest weekend plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de către turiști. Astfel, pe plaja Vadu au fost estimați în fiecare zi din weekend peste 8000 de turiști cu 3000 de mașini, pe plaja Corbu, 1700 de turiști și 480 mașini, iar pe plaja Midia 320 de turiști și 150 mașini.
Din păcate, mulți dintre aceștia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turiști au călcat cu mașinile și rulotele vegetația existentă în habitatele de interes comunitar și au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente și au aplicat amenzi.
Reamintim că zonele costiere naturale Vadu și Corbu fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Pentru protejarea acestor zone pe termen lung vizitatorii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare“.

ATV-uri închiriate și folosite ilegal în Deltă, munți de gunoaie strânse după ce valul turiștilor a părăsit plajele

Tot luni seară, pe aceeași pagină a Administrației Rezervației Biosfera Deltei Dunării s-au publicat imaginii cu ATV-uri pe care o firmă le închiria, pentru a fi folosite ilegal în Delta Dunării.

Marți la prânz, după două zile de muncă în urma valului de mitocani care a răvășit în weekend rezervația, au fost publicate și pozele cu munții de gunoaie strânși de pe plaje. Imaginile sunt șocante.

Munți de deșeuri strânși de autorități, timp de două zile, după turiștii care au dat năvală, în weekend, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe plajele protejate de la Corbu și Vadu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

 

- Advertisement -

8 COMENTARII

 1. Cum vine asta???
  Faci drum de acces pana in creierul muntilor, e zona de acces spre plaje si regiuni protejate, dar, ale dracu’ de autoritati care tot arata cu degetul si scuipa cetatenii ghiolbani si prost crescuti, NU FAC NIMIC CONCRET CA SA IMPIEDICE ACCESUL IN ZONELE PROTEJATE!!! Mai platesti si taxa de parcare prin rezervatia Cornu sau Vadu… Serios???
  Autoritatile sa se mobilizeze si sa LIMITEZE sau sa INTERZICA accesul publicului larg cu AUTO sau orice vehicul motorizat!!! Sa ingradeasca partial zonele sensibile… sunt solutii cu duiumul!!!
  La naiba, sa ii invatam noi ce sa faca???
  Dar daca nu este interes, normal ca nu se misca nimic. Vor declara cat de curand aceste zone liber la construit si s-a rezolvat!!! Asta urmaresc pana la urma…

 2. Nu ai cu cine sa vorbesti.
  eu sunt prea batran sa mai erg pe acolo.
  Imi spun copii.
  La Piatra Arsa numai prin costruirea drumului de acces toata zona a fost compromisa.
  cand cocalarii or sa-si faca vile pe acolo totul este distrus.
  La Predeal impusca ursuleti de doi ani, sa nu cumva sa deranjeze maimutelele.

  Fostul primar din Predel este parlamentar acum.
  o sa vina o vreme fratilor pesedisti cand zidul ala de la Targoviste o sa fie lung.

  • Ai fi surprins sa aflii ca nu toti sunt „bucuresteni”!!! Generalizezi. Si se observa si un pic de invidie… Asa comentarii nu sunt ok pentru ca lipsa educatiei si a bunului simt caracterizeaza mult mai multa populatie a acestei tari decat un segment restrans format din „bucuresteni”! E clar? Simplu, nu?

 3. […] Cum stațiunile tradiționale sunt deja pline până la refuz, foarte mulți își imaginează că pot petrece vacanța în destinații “exotice”, unde riscul infectării cu coronavirus este mai scăzut. Numai că numărul celor care gândesc astfel este foarte mare, iar rezervațiile naturale sunt, pur și simplu, sub un asediu al neamurilor proaste, scrie ziaristii.com. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -