Revoltător! Angajații din majoritatea prefecturilor primesc „spor de Covid” de 30%

1
755
Nicolae Albu, prefectul de Alba

Angajaţii celor mai multe prefecturi din ţară (cel puțin 30 din 42, conform surselor Ziaristii.com), care au mers la serviciu în perioada pandemiei, primesc bani în plus: 30% din salariul de bază. „Sporul de Covid” se acordă celor care „au desfăşurat activităţi de combatere şi prevenire a epidemiei de Covid-19”.

Studiu de caz: județul Alba. Din cei 46 de angajaţi ai Prefecturii, în jur de 30-35 au beneficiat de „sporul de Covid”, timp de trei luni, dezvăluie Alba24.ro.

Acordarea sporului s-a făcut prin ordin de prefect, dar documentul nu a fost publicat pe site-ul instituției.

„Este un document mai mult intern, chiar dacă este un ordin de prefect”, a justificat Nicolae Albu, prefectul județului Alba.

Acesta a mai declarat că sumele acordate prin acest spor nu sunt mari, raportate la salariile de bază obținute de personalul instituției.

„De exemplu, un jurist are în jur de 2.300 de lei salariul de baza, iar în baza acestui spor a mai beneficiat de aproape 700 de lei”, a declarat prefectul de Alba.

Acesta a mai spus că toți angajații Prefecturii Alba care au primit sporul Covid au fost implicați în acțiuni de prevenire şi combaterea a efectelor pandemiei de Covid-19. Selecția acestora s-a făcut în baza unor referate făcute de șefii direcți și aprobate de prefect, așa cum prevede legea.

Prefectul Albu a înșirat o listă de alte justificări pentru acordarea acestui spor:

  • angajații Prefecturii Alba au stat peste program şi au muncit mai mult în perioada respectivă
  • au distribuit pachete
  • au fost implicați în organizarea alegerilor.

Nicolae Albu a ținut să sublinieze că toate sporurile au fost acordate legal, în baza Ordonanței de Urgență 131/2020.

Ce spune OUG 131/2020 referitor la aceste sporuri

Art. 5. – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020, cu modificările şi completările ulterioare, personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19, a cărui finanţare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

(3) Personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Calendarul sinucigaș al lui Stanoevici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.