Experții germani: la ce simptome trebuie să fie atenți cei vaccinați cu AstraZeneca. Plus: ce deosebește simpla migrenă de semnele unei posibile tromboze

0
958

Apariția a zeci de cazuri de tromboze – din care, câteva, fatale – la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a silit Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să recunoască problema, iar printre oameni a generat o vie neliniște. Deși fenomenul este rar (câteva zeci de cazuri la milioane de vaccinați), totuși oamenii își pun întrebări, iar cei imunizați cu prima doză de AstraZeneca se întreabă la ce ar trebui să fie atenți ca să sesizeze din timp o eventuală tromboză venoasă cerebrală.

În acest context, Societatea Germană pentru Neurologie (DGN) a venit cu lămuriri și detalii concrete, pornind de la studiul cazurilor constatate în această țară. Germania a oprit vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, rapelul celor vaccinați cu prima doză urmând a se face cu Pfizer sau Moderna.

Cei vaccinați cu AstraZeneca e cazul să-și pună întrebări dacă, în primele 2-3 săptămâni după vaccinare, apar dureri de cap foarte puternice și persistente (câteva zile la rând) și care nu cedează la analgezicele obișnuite. De asemenea, dacă apar și alte simptome, precum sângerările locale sau tulburări de vorbire, senzoriale sau crize epileptice. Aceste simptome grave se diferențiază clar de obișnuitele dureri de cap înregistrate de aproape toată lumea imediat după vaccinare și care cedează, de obicei, în scurt timp.

Tromboza venoasă a sinusurilor cerebrale (CSVT) „apare la una până la două din 100.000 de persoane în Germania, în fiecare an, și majoritatea dintre cazuri afectează femeile”, afirmă DGN. Specialiștii dau asigurări: „Chiar dacă vaccinarea ar fi principala cauză a trombozei sau a tulburării de coagulare, a fost încă un efect secundar extrem de rar, depășit cu mult de beneficiile vaccinării. După Covid-19, sechelele neurologice, în special, nu sunt neobișnuite și pot fi prevenite numai cu o vaccinare preventivă primară”.

Durerile de cap sunt printre principalele reacțiile adverse frecvente după vaccinarea Covid-19, indiferent că se fac cu vaccinul de la Astra-Zeneca, de la Pfizer sau alte preparate. Ele apar, de obicei, la scurt timp după vaccinare și, de asemenea, durează pentru o perioadă scurtă de timp.

În schimb, principalele simptome ale trombozei venoase sinusale sunt durerile de cap severe și persistente și alte simptome neurologice. În prezent, Institutul Paul Ehrlich le recomandă celor vaccinați să solicite imediat tratament medical dacă se simt din ce în ce mai rău la mai mult de patru zile după vaccinare: de exemplu, dureri de cap severe și persistente sau sângerări punctiforme ale pielii.

DGN subliniază faptul că nu orice persoană care se plânge de dureri de cap după vaccinare necesită diagnosticare neurologică suplimentară cu imagistică (analize, computer tomograf etc): „Acest lucru ar trebui rezervat persoanelor care observă dureri de cap noi și neobișnuit de grave pe o perioadă de câteva zile, în primele două până la trei săptămâni după vaccinare, și care nu răspund sau răspund inadecvat la analgezicele obișnuite, fără prescripție medicală. În astfel de cazuri, și mai ales dacă se dezvoltă simptome neurologice suplimentare, cum ar fi hemiplegie și / sau tulburări senzoriale, tulburări de vorbire sau crize epileptice, ar trebui efectuate imediat alte diagnostice”.

În primul rând, spun specialiștii germani, în aceste cazuri trebuie efectuat un diagnostic de coagulare cu hemogramă și determinarea numărului de trombocite.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Premierul Cîțu: “De la 1 iunie începem să revenim la normalitate. La sfârșitul lunii mai vom avea 5-6,3 milioane de persoane vaccinate“

* Avertismentul medicului Gabriel Diaconu: Fără vaccinare masivă, vor muri peste 500.000 de români din cauza Covid-19

* Mitingiștii CapVid s-au făcut din nou de râs. Câteva sute de participanți la „protestul de 100.000 de români”

* Apelul șoșocar-mincinos al Oliviei Steer. A chemat lumea la protestul CapVid, dar n-a ascultat-o nimeni

* Un interlop, vedetă a protestelor CapVid, a fost ridicat din sala de forță. „Diseară nu plecăm până nu mutilăm un jandarm”, amenințase el

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here