„În realitate, frontiera noastră de vest e un șvaițer. Breșele din ea au crescut monstruos în 2022.“ Adevărul șocant despre imigrația ilegală prin România, într-o investigație „Captura”: Austria are dreptate!

3
3168
România a devenit una din cele două rute principale de intrare a migranților ilegali pe ruta Balcanilor de Vest, iar autoritățile descoperă frecvent grupuri de oameni ascunși în camioane, dube și TIR-uri. Unii dintre ei mor pe drum. FOTO: Poliția de Frontieră

Frontiera de vest a României, dinspre Serbia, este într-adevăr o sită prin care valuri de imigranți ilegali se revarsă către Uniunea Europeană, relevă o investigație a jurnalistului Mihai Munteanu, de la site-ul „Captura”. Datele puse cap la cap în anchetă arată că, în mandatul de la Interne al ministrului Lucian Bode, „breșele” din frontiera de vest „au crescut monstruos”, România fiind – exact așa cum se plâng austriecii – o placă turnantă a rutei de migrație ilegală din regiune.

Datele seci arată că, într-adevăr, ruta Balcanilor de Vest este principala poartă de intrare a migranților ilegali în Uniunea Europeană. Față de 2019, în 2022 traficul pe aici a crescut de 9 ori! Iar România este o componentă a acestui flux masiv.

Mutația, scrie „Captura”, s-a produs acum 3 ani, în 2019. Până atunci, valurile de migranți din Asia – afgani, sirieni, irakieni – ajunși în Serbia „atacau” direct granița cu Ungaria, care e membră a Spațiului Schengen. Ajutați de mafia albaneză, aceștia penetrau frontiera UE, apoi se îndreptau către Austria, unde cereau azil.

Numai că, începând din 2019, a survenit o schimbare în acest traseu: a apărut o rută nouă, puțin mai lungă, prin România. Aceasta este mai ieftină, fiind considerată „pentru săraci”, dar mai sigură, pentru că migranții au șanse mai mari să intre în Ungaria traversând România.

Afacerea este extraordinar de profitabilă pentru clanurile interlope din județele Timiș și Arad, care percep 3.000-5.000 de euro de persoană în acest trafic ilegal la frontiere. Statul român, Poliția, ministrul de Interne știu foarte bine despre aceste lucruri, dar închid ochii și ascund aceste lucruri opiniei publice, care în schimb a fost asmuțită, în ultimele săptămâni, să înjure Austria. Dar datele sunt oficiale, date publicității chiar de Frontex, iar cancelarul german Karl Nehammer avea dreptate când afirma că poliția română îi știe foarte bine pe zecile de mii de imigranți ilegali ajunși în Austria pe această filieră.

Românii sunt, în acest moment, pe locul 3 în topul „facilitatorilor” (al celor care se ocupă de băgarea imigranților ilegali în UE), după spanioli și turci!

Cantitatea de rapoarte și informații oficiale care confirmă că România a devenit noua rută pentru migranți este copleșitoare și dincolo de orice echivoc.

Citiți mai jos datele publicate pe contul de Facebook al site-ului de investigații Captura. Titlul și intertitlul aparțin redacției „Ziaristii.com”. Pentru că postarea nu poate fi distribuită, iar pe site-ul Captura.ro nu a fost încă încărcat articolul, îl redăm mai jos.

Cum a devenit România placa turnantă a migrației ilegale cu destinația Austria. Clanurile interlope din Timiș și Arad se îmbogățesc traficând zeci de mii de oameni, toată lumea știe, dar Guvernul de la București închide ochii și instrumentează campanii de diversiune

În realitate, frontiera noastră de vest e un șvaițer. Breșele din ea au crescut monstruos anul acesta, exact când guvernul planifica integrarea în Schengen.

Cu o fâșie de teritoriu în formă de buclă, care leagă Serbia de Ungaria prin Banat, România contribuie de fapt la cea mai dinamică rută de migrație ilegală din regiune: Western Balkan Route (Ruta Balcanilor de Vest).

Filiera e mai populară azi cu 152% decât acum un an (2021). Și a crescut de nouă ori din 2019.

Anul acesta a fost tranzitată de aproape jumătate (45%) din totalul imigranților ilegali prinși la frontierele UE.

Altfel spus: până în luna noiembrie 2022, pe ruta Balcanilor de Vest au intrat ilegal aproximativ 140.000 de migranți. Înseamnă mai mult decât dublu față de anul trecut (60.540). E cea mai profitabilă rută în acest moment.

Ilustrăm aici cum au explodat cifrele în 2022. Analiza procesează date din rapoartele lunare ale Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), bazate pe cazurile depistate de trecere ilegală a frontierelor comunitare.

Ruta Balcanilor de Vest e folosită covârșitor de migranți din Asia. Majoritatea sunt afgani, dar s-au remarcat în timp valuri compacte de sirieni sau irakieni. Unii vin prin Turcia, iar alții reușesc să ajungă direct în Serbia, țară cu regim de vize mai puțin restrictiv. Austria reprezintă într-adevăr destinația lor finală, acolo oamenii solicită azil după ce traversează ilegal porțiuni din România și Ungaria.

Migranții plătesc 3-5.000 de euro/persoană clanurilor interlope din Timiș și Arad, care acționează sub ochii și cu știința autorităților. Românii au urcat în 2021 pe locul 3 în topul „facilitatorilor”, după spanioli și turci

Spațiul Schengen e înțepat de obicei la granițele maghiare, de aici drumul fiind liber teoretic până la Viena. Inițial, asta se întampla dinspre Serbia, cu ajutorul clanurilor albaneze din regiunea adriatică.

O mutație însă a survenit acum trei ani. “Sub-ruta” nouă, mai alambicată geografic prin Romania, dar considerată facilă de migranți, crește fără oprire de atunci. Iar asta e varianta pentru săraci, povestesc refugiații.

Sumele plătite traficanților variază între 3.000 și 5.000 de euro de persoană (echivalent cu salariul pe opt ani în țările lor de origine). Prosperă, în schimb, clanurile interlope de pe traseu, care cunosc terenul, coordonează fluxurile de migranți, asigură călăuze și logistică.

La noi, câteva grupări de crimă organizată din Timiș și Arad au pus pe harta continentală a migrației ilegale “bucla românească” din Banat și au făcut posibile “performanțele” înregistrate recent pe ruta Balcanilor de Vest. Li se spune „facilitatori” în argoul Frontex. Românii au ocupat 10% din această piață neagră anul trecut și locul trei în top după spanioli și turci.

Situația e știută la nivel internațional, poliția germană a semnalat încă din 2018 că Timișoara a devenit un pivot al traficului de imigranți

Situația este știută la nivel global, deși politicienii români susțin că nu ne aflăm pe ruta Balcanilor de Vest:

– 2018 / Poliția germană descrie Timișoara ca pe un pivot pentru traficanții de imigranți, într-un raport intern scurs în presă. Documentul semnalează practic “un nou hub” pe ruta balcanică, în contextul macabru în care poliția maghiară găsește frecvent camioane utilizate de crima organizată românească, ticsite de cadavrele migranților sufocați pe drum.

– 2019 / Frontex și Europol raportează două trasee principale pe ruta Balcanilor de Vest: unul pe coasta Adriaticii și unul care trece direct din Serbia prin România sau Ungaria.

– Noiembrie 2021 / Șeful Poliției de Frontieră din Croația (Zoran Ničeno) anunță oficial că ruta Balcanilor de Vest a fost redirecționată prin România. Anul trecut, totodată, 85% din imigranții ilegali arestați în România au încercat să intre în țară pe la granița cu Serbia.

Presa internațională relata:

– 2021 / Liberation și Lighthouse Reports investighează relele tratamente aplicate imigranților de autoritățile române, croate și maghiare. Jurnaliștii francezi publică inclusiv un videoclip cu un polițist român care amenință imigranți cu pulanul din dotare. UNHCR (divizia ONU pentru drepturile migranților) confirmă investigația jurnalistică: 20.500 de imigranți au fost respinși ilegal de România și trimiși înapoi în Serbia. Practica interzisă se numește push-back.

– 2021 / Reporterii AFP documentează la noi și la sârbi noul hotspot de pe ruta Balcanilor de Vest. Așa descoperă că granița e mai prost păzită decât în Croația și Ungaria. Migranții intervievați le spun că România e ruta pentru săraci și dezvăluie sumele plătite contrabandiștilor (cinci-șase mii de euro). Autoritățile române refuză să răspundă jurnaliștilor AFP la întrebări.

Cert este că sub-ruta nouă a Balcanilor de Vest menține traficul ascendent din 2019.

În 2022, anul în care președintele Iohannis și Guvernul PSD-PNL au cerut intrarea în Schengen, traficul ilegal de migranți prin România a bătut toate recordurile

Anul acesta s-au bătut recordurile. Iată cifrele din 2022, defalcate pe luni:

► Ianuarie contabilizează 5.826 migranți reținuți, cu 148% mai mult decât în prima lună a anului precedent (2021). Siria, Afganistan și Turcia formează topul țărilor de origine.

► În februarie, numărul migranților prinși pe ruta Balcanilor de Vest se ridica la 11.700. Dublu față de perioada similară din 2021.

► Statistica reținerilor urcă la 18.300 în martie.

► Scorul ajunge la 27.172 arestări în aprilie. Ruta devine astfel responsabilă pentru jumătate dintre trecerile frauduloase peste granițele UE în acest interval.

► Cele 40.675 de intrări ilegale detectate până în luna mai reprezintă deja de trei ori mai mult decât cifrele omoloage din 2021.

► În iunie sunt consemnate 55.321 fapte.

► Se strâng 70.770 în iulie. Tot triplu în raport cu anul trecut.

► Numărul crește la 86.581 în august. Ruta Balcanilor de Vest rămâne cea mai prolifică.

► Sunt înregistrate deja 106.396 cazuri în septembrie.

► 128.438 în octombrie.

► Și vor ajunge 139.525 în noiembrie, când Guvernul român a intensificat activitatea la proiectul Schengen. Pe de altă parte, la sfârșitul lunii trecute, Serbia și-a restricționat regimul de vize.

Au existat însă și victorii instituționale:

Notabilă este destructurarea din 2021 a rețelei coordonată de un român de 28 de ani (Nicu Oprișan) din Sighetu Marmației care transporta imigranți pe ruta Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania. Ancheta s-a derulat în cooperare cu autoritățile austriece.

Alcătuită din 90 de inși, gruparea românească e parte a unui lanț internațional, format din turci, moldoveni și sârbi. Ar fi introdus în vestul Europei peste 36.000 de sirieni, irakieni sau indieni. Șeful român are antecedente din 2014, când a fost prins cu 34 de sirieni la granița cu Ungaria, în drum spre Austria. În 2015, Nicu Oprișan a fost condamnat la închisoare cu suspendare.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Boicotacii. O campanie de tip AUR-ist în care s-au implicat și oameni serioși. Sau cum poți să faci rău convins fiind că faci bine

* Restaurație totală: PSD-ista care vedea „coarnele diavolului” la protestele #Rezist, numită de Ciucă șefă la Directoratul Național de Securitate Cibernetică!

* Jaf pe banii PNRR: nașa PSD-istului Alfred Simonis și verișoara ei câștigă contracte în serie, pentru „consultanță IT” de „digitalizare a instituțiilor”. 40 de contracte de peste 500.000 de euro doar în 2022!

* VIDEO. Ministrul Daea jignește grav un ziarist, iar PSD și Ciucă îl țin în brațe pe grobian! „Nu prea e bine, la mărimea pe care o aveţi, să luaţi un kilogram de jumări. Vă ajunge 100 de grame” / „Nu vă fac gras, vă fac cum sunteți”

* La Iași s-a ținut ședința prietenilor Rusiei. Lista „suveraniștilor” invitați: Piperea, Tucă, Nistorescu, Severin, Palada, Marga, Cerva, Lasca, Tudorel Toader, Iosefina Pascal, Capsali, Diplan etc.

* Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafe

3 COMENTARII

 1. Daca Romania si Bulgaria erau primite in Schengen toata vama de intrare se scotea in ambele tari. Spagile curgeau ca apa pentru treceri ilegale, tranzit de marfuri fara documente. Romania ar fi pierdut in treaba asta ca mai ramanea cu granita Serbia, Ucraina si Moldova, de unde nu prea vine osanza. In schimb Bulgaria devenea poarta pentru migranti. D-asta au vrut si sa o scoata de langa Romania. Austria vrea tot caimacul, sa ii prinda pe fraieri si sa-i jumuleasca bine, nu Romania, nu Bulgaria. Accepta Croatia pentru ca vor imparti prada.

 2. Toate valurile migratorii din 2015 incoace au rezultat in beneficii pentru Rusia si cred ca nu mai exista nici o indoiala, mai ales dupa episodul de la granita polono-bielorusa de anul trecut, ca tot puterea putinista le-a si orchestrat. Cele semnalate in articol contureaza rolul infam, pe care pana acum doar il banuiam, de agent al intereselor Rusiei pe care l-a jucat Romania in planul de inundare al Europei cu o maree de musulmani, africani, etc, care sa puna presiune pe economia continentului si sa produca explozii justificate de nemultumire sociala fata de politicile iresponsabil de tolerante ale democratiilor europene in chestiunea emigratiei ilegale. Daca Bielorusia mai ales dar si Serbia au jucat la vedere pentru a pune in opera operatiunea de inundare a Europei cu mareea de amarati din lumea a treia, Romania a intrat in hora mai de curand si mai subversiv. Mai ales de cand USL-2 functioneaza sub inaltul patronaj al intaiului puturos al republicii, autoritatile permit intrarea in tara a aloenilor dinspre tarile sarace, iar diferite firme invita din Africa si Asia mana de lucru care nu are de a face cu sectoarele in care era necesara mana de lucru, cum a fost cazul in constructii unde au venit din SE Asiei in mod justificat. Urmariti recentul documentar de la DW cu firmele romanesti care importa la greu
  asa zisa mana de lucru : O domnita infipta cu alura de fiica de pdsr-ist merge la Otopeni din partea unei firme care importa mana de lucru sa intampine niste amarati veniti in slapi de plastic care nu stiu o boaba de engleza.
  Dupa blocajul discutabil al Austriei, aceiasi usl-isti, atat de binevoitori fata de penetrarea Romaniei de catre fluxurile migratorii, au dat drumul la demagogia suveranista, si au turnat gaz peste foc, facand astfel si mai mult jocurile Rusiei.
  Romani , chiar nu v-ati saturat de acesti ticalosi care va convingeau sa veniti acum cativa ani la referendumul
  pentru familie a lui Dragnea, sau de oprire a apocalipsei gay cum lasau de inteles la prosti, desi in parlamentul european fac parte din gruparea politica cea mai atasata minoritatilor sexuale? Sau care acum va perpelesc cu propaganda lor pestilentiala suveranista insa pe ascuns aduc zeci de mii de imigranti si in fapt fac jocul Rusiei si a Chinei comuniste de distrugere a civilizatiei occdentale?

 3. Mari mesteri la minciuni sunt ai nostri! Pana si pe mine m-au pacalit, desi stiam bine cu cine am de-a face. I-am crezut si l-am facut pe austriac in toate felurile.
  Asta nu inseamna ca socotesc impartirea Schengen in regula. UE trebuia sa gaseasca solutii specifice tarii corupte Romania, nu sa o izoleze.
  UE trebuie sa se implice mai mult, sa impuna pentru Romania masuri speciale, severe, sa nu lase aceasta sarcina in seama guvernelor romanesti, fiindca s-a vazut ce pot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here