miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsMogulul Radu Budeanu recunoaște că a intermediat o șpagă de la Buzăianu...

Mogulul Radu Budeanu recunoaște că a intermediat o șpagă de la Buzăianu către Elena Udrea. Dan Andronic are motive să tremure!

-

Radu Budeanu, patronul din umbră al unui trust de presă care deține, printre altele, „Cancan”, „Gândul” și „ProSport”, a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției în afacerea Hidroelectrica. Budeanu a recunoscut în fața procurorilor că i-a dat Elenei Udrea o șpagă de 3,8 milioane de dolari din partea lui Bogdan Buzăianu, în dosarul “băieților deștepți” care cumpărau ieftin energie electrică.

Budeanu (41 de ani) a recunoscut în scris că a intermediat mita către Elena Udrea, la acea vreme ministul Dezvoltării Regionale și Turismului. În schimb, aceasta i-a promis că va interveni pentru a menține contractele încheiate de firmele lui Buzăianu cu firma de stat Hidroelectrica.

A recunoscut că a intermediat șpaga dată de Bogdan Buzăianu către Elena Udrea, pentru ca firma “băiatului deștept” să păstreze contractele avantajoase cu Hidroelectrica

Inițial, Buzăianu i-a promis Elenei Udrea că-i dă 5 milioane de dolari. Ulterior, între noiembrie 2011 și februarie 2012, el i-a livrat, prin intermediari, 3,8 milioane de dolari, scrie în comunicatul DNA.

Budeanu va scăpa cu doar doi ani de închisoare cu suspendare, pentru că și-a recunoscut vina și a acceptat să colaboreze cu procurorii. Dar noua situație e o veste proastă pentru Elena Udrea și Dan Andronic, vizați și ei de acest dosar. Elena Udrea este beneficiara șpăgii de la Buzăianu (intermediată de Budeanu), iar Dan Andronic a devenit proprietarul ziarului „Evenimentul zilei”, cumpărat de Buzăianu de la Bobby Păunescu pentru a i-l face cadou Elenei Udrea, care la rândul ei i l-a pasat lui Andronic. Acesta este acuzat de mărturie mincinoasă, întrucât a explicat în mod caraghios, necredibil, influența pe care o avea Elena Udrea în redacția ziarului.

- Advertisement -

Dosarul Hidroelectrica datează încă din 2015. DNA l-a acuzat atunci pe Budeanu de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. A fost pus sub control judiciar pentru cauțiunea de 2 milioane de lei. Budeanu era acuzat că a intermediat mita dată de Bogdan Buzăianu (patronul Energy Holding) către Elena Udrea.

Bogdan Buzăianu, finul de cununie al lui Dan Ioan Popescu (DIP) – fostul ministru al industriilor din Guvernul Năstase (2000-2004) -, a fost principalul beneficiar al contractelor păguboase care au adus, la un moment dat, Hidrotehnica în insolvență.

Buzăianu a avut, prin Energy Holding, un contract de un miliard de dolari cu Hidrotehnica, sumă care în 2004 reprezenta 1% din PIB-ul României.

- Advertisement -

Dosarul Hidroelectrica a fost clasat anul trecut, după ce Curtea Constituțională a dezincriminat abuzul în serviciu

Dar acest dosar care viza o fraudă gigantică a fost clasat de DNA pe ascuns în primăvara anului trecut. Procurorii au confirmat pentru G4Media că au clasat dosarul, explicând că s-a ajuns aici în urma deciziei CCR de a dezincrimina abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară.

CCR a dezincriminat abuzul în serviciu în februarie 2019, ca parte a asaltului generalizat pe care regimul Dragnea PSD l-a dat asupra legislației penale și a justiției în perioada 2017-2019.

Publicațiile lui Budeanu au susținut-o anul trecut pe Viorica Dăncilă în campania prezidențială. Acum, au primit 530.000 de euro de la Guvernul liberal

Anul trecut, în publicațiile controlate de Budeanu s-a imprimat o puternică direcție pro-PSD. Viorica Dăncilă a fost susținută în campania electorală pentru prezidențiale, iar personaje precum Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, au beneficiat de o constantă imagine favorabilă. Și Dan Cristian Popescu, viceprimar la Sectorul 2, a intrat în grațiile publicațiilor lui Budeanu.

Omul de afaceri a cumpărat în primăvara lui 2019 publicațiile „ProSport” și „ProMotor” de la Adrian Sârbu. Șase luni mai târziu, Budeanu a cumpărat și „Gândul”.

În această primăvară, în cadrul programului de sprijinire a mass-media, Radu Budeanu a primit de la Guvernul Orban cei mai mulți bani din tot online-ul românesc: peste 530.000 de euro pentru patru luni.

Guvernul a acordat 295.408 euro pentru firma WEB EDITING DEVELOPMENT, care deține „Cancan” și „ProSport”, și alți 236.326 euro pentru firma TITLURI QUALITY SRL, care deține „Gândul”. În total, 531.734 euro.

Comunicatul DNA în cazul Radu Budeanu

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.

În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Tătaru: “A reapărut teama și printre contestatarii epidemiei”. Influenceri și politicieni conspiraționiști “au tăcut sau acționează invers acum”

Dan Barna: USR-PLUS și PNL sunt “relativ aproape să pună în spatele lui Nicușor Dan candidați unici și la Sectoarele din București”

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -