Masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în aer liber, dacă e aglomerație. Guvernul discută și limitarea programului pentru terase și cluburi

0
532

În acest moment, Guvernul analizează posibilitatea de a impune purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise, acolo unde este aglomerație, a anunțat luni premierul Ludovic Orban. România ar păși astfel pe urmele Spaniei și Belgiei, care au recurs déjà la această măsură.

Orban spune că sunt discutate și alte măsuri pentru a limita răspândirea necontrolată a virusului, iar una dintre acestea ar fi un program mai scurt pentru terase și cluburi. Soluțiile vizează în special situația de pe Litoral, unde nu se mai respectă, practic, nicio măsură de precauție, într-un moment în care România contorizează zilnic peste 1.000 de noi infectări cu coronavirus.

Limitarea programului pentru terase și baruri și distanțarea socială pe plaje – alte măsuri studiate de guvernul Orban

Cabinetul Orban caută un răspuns la creșterea exponențială a numărului de cazuri de coronavirus în România. Prim-ministrul s-a referit în primul rând la ce se întâmplă pe Litoral: „Există mai multe măsuri în analiză – limitarea programului pentru terase, pentru cluburi, respectarea regulilor de distanțare socială pe plaje, că e foarte greu de identificat dacă un grup de persoane reprezintă o familie sau nu, iar atunci putem impune respectarea regulilor de distanțare pentru toți cei care sunt pe plajă“.

Vizate sunt însă și alte spații libere. Practic, e vorba de orice loc unde există mulți oameni la un loc: „De asemenea, am avut discuții cu mai mulți prefecți, mai mulți reprezentanți din comitetele județene pentru stuații de urgență care ne-au spus că sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate”.

Spania, Belgia și Andorra au introdus deja obligația de a purta masca de protecție în spațiile deschise

Cum nimeni n-ar vrea să se revină la starea de urgență, toate măsurile studiate acum, inclusiv aceea de a băga în carantină, punctual, unele localități cu focare de coronavirus, au ca scop temporizarea vitezei cu care se extinde virusul. „Încercăm să luăm măsuri punctuale care să reducă riscul de răspândire în posibile zone cu risc mare de răspândire”, a mai spus Orban.

România calcă astfel pe urmele Spaniei și Franței. Pe 16 iulie, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie, în Andaluzia (provincie din Spania), și în spațiile deschise, indiferent dacă există sau nu distanțarea socială de 2 metri. Măsura e impusă inclusiv pe plaje și la piscine, unde măștile sunt date jos doar la intrarea în apă și sub umbrelă. În restaurante și la terase, masca de protecție este de asemenea obligatorie pentru toată lumea, iar clienții și-o pot da jos doar cât timp mănâncă sau beau.

În Franța, masca de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice închise, măsura fiind luată săptămâna trecută.

În Andorra, guvernul a decretat că masca se va purta inclusiv pe stradă, indiferent dacă e sau nu aglomerat.

Acum 3 zile, Belgia a adoptat o decizie similară cu cea la care se gândește acum guvernul român. Belgienii sunt obligați să poarte masca de protecție și în aer liber, dacă se află în spații aglomerate precum piețe, târguri, terase, restaurante și baruri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Tătaru: “A reapărut teama și printre contestatarii epidemiei”. Influenceri și politicieni conspiraționiști “au tăcut sau acționează invers acum”

Dan Barna: USR-PLUS și PNL sunt “relativ aproape să pună în spatele lui Nicușor Dan candidați unici și la Sectoarele din București”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here