luni, mai 20, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPutin îi forțează pe ucrainenii din teritoriile ocupate să obțină pașapoarte rusești....

Putin îi forțează pe ucrainenii din teritoriile ocupate să obțină pașapoarte rusești. Altfel, ei își pierd serviciul, nu mai sunt primiți în spitale, riscă să moară de foame și de boli

-

Cetățenii ucraineni care locuiesc în teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, transformate în așa-zisele „republici populare” DNR și LNR, au ajuns să stea la cozi uriașe pentru a intra în posesia unui pașaport rusesc. Nu o fac dintr-un motiv patriotic față de Federația teroristă și de conducerea dictatorială de la Kremlin, ci dintr-unul de constrângere. Eventualii răzvrătiți vor fi taxați aspru: își vor pierde locurile de muncă și alte drepturi. Totul ține de supraviețuire.

Publicația „Novosti Donbassa” („Știri din Donbass”) a realizat un amplu articol despre isteria obținerii acestor pașapoarte rusești. De la „referendumul” organizat de Vladimir Putin între 23-27 septembrie 2022 în zonele capturate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporijie și Herson, s-au aplicat peste 800.000 de cereri pentru acordarea documentului. Aproximativ 17.000 sunt primite în fiecare zi! Iar autoritățile ruse instalate în acele zone sunt efectiv depășite de situație. Informațiile sunt furnizate chiar de ministrul Afacerilor Interne de la Moscova, Vladimir Kolokolțev.

„Novosti Donbassa”: „Există cozi pentru pașapoartele rusești în teritoriile ocupate. Autoritățile de migrație nu au timp să imprime cărțuliile roșii ale cetățenilor Federației Ruse. Kremlinul, desigur, prezintă acest lucru ca pe un mare succes și faptul că locuitorii orașelor care nu sunt controlate de Kiev vor să devină ruși cât mai curând posibil. De fapt, în spatele pașaportului se află un motiv de constrângere. Fără documentele țării agresoare, devine aproape imposibil să supraviețuiești atât în ​​LNR – DNR, cât și în părțile capturate ale regiunilor Zaporijie și Herson”.

„La întreprinderi, toată lumea este presată să obțină cetățenia rusă mai repede, dar cozile la aceste puncte de procesare a pașapoartelor sunt nebunești”

Numai într-o parte anexată a regiunii Donețk, circa 109.000 de persoane au intrat în posesia pașapoartelor rusești. Actele oficiale ar fi fost întocmite în cel puțin 34 de puncte ale serviciului de migrație. Cu toate astea, ele sunt foarte puține comparativ cu numărul de cereri.

- Advertisement -

Oamenilor li se spune că, în termen de doar 10 zile de la depunerea documentelor necesare, vor fi cetățeni ruși cu acte în regulă. În realitate, nu există așa ceva.

Un cetățean ucrainean din autoproclamata Republică Populară Lugansk scrie următoarele: „De două săptămâni, în fiecare zi, în fiecare dimineață, imediat după ce m-am trezit din somn la 5.30 dimineața, nu am putut sta la coadă pentru a depune documentele pentru obținerea unui pașaport rusesc. Sunt 200-300 de persoane la coadă în fiecare zi la punctele de depunere a documentelor”.

„Novosti Donbassa”: „În acest sens, de exemplu, grupul «DNR» ar fi dezvoltat un mecanism de coadă electronică, intenționează să organizeze recepția la fața locului a documentelor și să crească numărul de puncte unde pot fi depuse. De exemplu, documentele au început să fie acceptate în filialele Poșta Donbass”.

- Advertisement -

Un locuitor din Donețk arată ce înseamnă să nu ai pașaport rusesc dacă trăiești în DNR sau LNR: „Înainte de Anul Nou, am încercat să reeditez niște acte pentru o mașină cu «pașaport DNR» și mi s-a refuzat la acea vreme, invocând lipsa cetățeniei ruse. La întreprinderi, toată lumea este presată să obțină cetățenia rusă mai repede, dar cozile la aceste puncte de procesare a pașapoartelor sunt nebunești. Am ajuns la ora 8 dimineața pentru talon și eram deja al 206-lea. Oamenii stau acolo la coadă de la 5 dimineața și așteaptă afară în frig. Nimeni nu are voie înăuntru”.

„Fără un pașaport rusesc, nu veți fi angajat oficial la niciun serviciu în DNR. Sunt amenințați că li se va deduce din salariu un impozit de 30%, nu de 13%, ca pentru un nerezident”

Sunt și cetățeni extrem de nemulțumiți de birocrația existentă în cadrul DNR – LNR pentru acordarea pașaportului rusesc. Ei au înroșit linia telefonică a organizației publice Donbass SOS. Se primesc o mulțime de apeluri și contestații legate de „pașaportul forțat”, de condiționarea lui pentru asigurarea traiului în teritoriile ocupate.

„Donbass SOS” pentru „Novosti Donbassa”: „Suntem abordați în principal cu privire la constrângerile legate de obținerea unui pașaport rusesc în timpul angajării (a continuării muncii). Oamenii se tem de constrângere. Iată unul dintre astfel de apeluri: «Am nevoie de sfatul dumneavoastră. Locuiesc în DNR (autoproclamata republică populară Donețk – n. red.), lucrez la o mină, iar la compania noastră ne obligă să ne facem pașapoarte rusești. Cei care nu le fac vor fi concediați»”.

Practic, dacă locuiești în DNR și LNR și nu ai pașaport rusesc, riști să-și pierzi viața mai devreme sau mai târziu. Asta pentru că rezidenților din acele teritorii ocupate li se refuză până și serviciile medicale! De asemenea, oamenii care și-au depus documentația pentru recalcularea pensiilor conform legislației ruse sunt obligați să aibă asupra lor cărți de identitate ale Federației Ruse. Procesul ar fi început în DNR de la 1 martie 2023, se menționează pe site-ul „Novosti Donbassa”.

„Novosti Donbassa”: „Canalele pro-Kremlin subliniază că recalcularea este posibilă numai pentru cetățenii Rusiei. De asemenea, fără pașapoartele țării agresoare nu se pot obține asigurarea medicală obligatorie sau reînnoirea permisului de conducere. Fără un pașaport rusesc, nu veți fi angajat oficial la niciun serviciu în DNR. Celor care s-au înscris deja li se reamintește în fiecare zi că trebuie să meargă să obțină cetățenia rusă. Sunt amenințați cu faptul că li se va deduce din salariu un impozit de 30%, nu de 13%, ca pentru un nerezident, scriu locuitorii din Donețk”.

„O persoană care trăiește sub ocupație este o victimă a acestui război. Ea trebuie să facă totul pentru a supraviețui”

Ca să-i determine pe locuitorii aflați sub ocupație să devină cetățeni ruși, tiranul Vladimir Putin a semnat în martie o lege care prevede că cetățenia ucraineană va înceta să mai existe de la data depunerii cererii pentru pașaportul statului invadator la Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova.

Cine va îndrăzni să încalce această prevedere își va pierde cererea de identitate rusă, ea va fi retrasă. Și mai poate fi retrimisă spre soluționare de-abia peste 10 ani! Ucrainenii din zonele anexate sunt speriați de faptul că-și vor pierde astfel cetățenia țării lor.

Directorul Olena Luniova, șefa centrului ZMINA (SCHIMBAREA) pentru Drepturile Omului, îi liniștește pe compatrioții ei.

  • „Cred că va exista un val de constrângeri pentru a scrie astfel de declarații. Din momentul în care o persoană scrie o declarație despre renunțarea la cetățenia ucraineană, care este invalidă conform legislației Ucrainei, nu va putea folosi un pașaport ucrainean în teritoriile ocupate și pe teritoriul Federației Ruse.”
  • „Federația Rusă încearcă să ofere pașapoarte cât mai multor oameni în teritoriile ocupate. De fapt, acest proces l-am văzut cândva în Crimeea. Conform legii, dobândirea forțată automată a cetățeniei Federației Ruse în teritoriile ocupate este nulă de drept. Nu o recunoaștem, nu este un motiv pentru a pierde cetățenia ucraineană.”
  • „Prin urmare, de fapt, pentru Ucraina, dobândirea cetățeniei Federației Ruse în teritoriile ocupate nu este ceva care creează consecințe juridice pentru persoanele care acceptă această cetățenie sub constrângere. Sub constrângerea circumstanțelor, sub constrângere fizică directă.”
  • „O persoană care trăiește sub ocupație este o victimă a acestui război. Ea trebuie să facă totul pentru a supraviețui. Dacă familia se află într-o situație fără speranță sau, de exemplu, este amenințată cu expulzarea din teritoriul ocupat doar pentru că nu are pașapoarte rusești, atunci soluția aici este evidentă.”
  • „Desigur, dacă există posibilitatea de a nu lua un pașaport rusesc, este mai bine să nu fie luat. Dar dacă există o amenințare fizică la adresa vieții, amenințarea naționalizării proprietății, aici nu poate exista nicio dezbatere, dacă merită făcută. O persoană trebuie să facă ceva pentru a supraviețui și pentru a se menține pe sine în viață și familia sa.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adrian Năstase spune că Putin e vânat de „statul paralel european”, cu contribuția unei românce care l-a „abuzat” și pe el! Coruptul Năstase e furios că judecătoarea Iulia Motoc ar putea ajunge la Curtea Penală Internațională, după ce a fost și la CEDO

* Cum a deturnat PSD protestul fermierilor și l-a transformat într-o diversiune anti-UE. „Așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie”

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri din FSB (KGB). Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -