INTERVIU. Jens Stoltenberg: „Va fi o tragedie pentru Ucraina dacă Putin va câștiga, dar și o nesiguranță pentru blocul NATO”

0
3440
Jens Stoltenberg

Într-un interviu acordat postului independent de televiziune Current Time, secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, susține ferm continuarea operațiunii de sprijinire logistică a Ucrainei în lupta ei cu invadatorii ruși. Înaltul oficial spune că ar fi o adevărată tragedie pentru Kiev dacă dictatorul Vladimir Putin ar reuși să câștige războiul declanșat în urmă cu mai bine de un an. Ar fi, de asemenea, și o nesiguranță pentru întregul bloc al Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg (64 de ani) trage un semnal de alarmă îngrijorător. NATO și-a cam epuizat stocurile, are o limită în această privință și trebuie să crească producția pentru a asigura Ucraina cu tot necesarul de pe front.

Fostul premier norvegian mai informează că rușii „abandonează mii și mii de militari, dintre care mulți sunt prost echipați, prost pregătiți”. Cu toate astea, nu e cazul să fie subestimați, fiindcă și-au manifestat dorința să trimită în statul invadat alte zeci de mii de militari.

„Nu ar trebui să subestimăm Rusia, deoarece și-a arătat dorința de a aduce zeci de mii de noi militari. E încă un argument în favoarea sprijinirii Ucrainei”

Current Time: Domnule secretar general, să începem cu următoarele: aliații NATO spun că sunt gata să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie. Prin urmare, aș dori să vă întreb: după 13 luni de război la scară largă, care sunt principalele provocări cu care vă confruntați atunci când oferiți asistență militară Ucrainei?

Jens Stoltenberg: Principala provocare, desigur, este că acest război a devenit acum unul de uzură. Aceasta înseamnă că există o bătălie a logisticii, care presupune livrarea de muniție, arme și provizii în prima linie. Mai întâi, ne-am epuizat stocurile. Dar, desigur, există o limită în ceea ce privește cât de departe putem merge în acest sens. De asemenea, lucrăm din greu pentru a crește producția, ca să ne asigurăm că putem sprijini Ucraina, deoarece este extrem de important să continuăm să facem acest lucru. Va fi o tragedie pentru Ucraina dacă președintele Putin va câștiga, dar și o nesiguranță pentru blocul NATO. Mesajul meu către toți aliații noștri: trebuie să sprijinim Ucraina, pentru că este în interesul nostru de securitate să demonstrăm că președintele Putin nu câștigă în Ucraina.

Current Time: Cum apreciați situația actuală pe câmpul de luptă și cum bătăliile, în special cele pentru Bahmut și Avdiivka, au influențat și continuă să influențeze ambele părți? Ne referim atât la forțele armate ucrainene, cât și la cele rusești.

Jens Stoltenberg: În primul rând, aș vrea să-mi exprim încă o dată admirația. Sunt foarte impresionat de profesionalismul, curajul și determinarea forțelor armate ucrainene. Au uimit lumea întreagă. În rândurile armatei ruse, însă, vedem un moral slab, adesea echipament slab, precum și un antrenament care nu este foarte impresionant. Comandamentul lor chiar nu funcționează în multe operațiuni.

În același timp, vedem că ceea ce trupelor ruse le lipsește din punct de vedere calitativ, ele încearcă să compenseze cantitativ. Prin urmare, ei abandonează mii și mii de militari, dintre care mulți sunt prost echipați, prost pregătiți. Rușii pierd mult mai mulți militari pentru că, pur și simplu, nu au echipamentul și comandamentul de calitate pe care îl au ucrainenii.

Nu ar trebui să subestimăm totuși Rusia, deoarece aceasta și-a arătat dorința de a aduce zeci de mii de noi militari. Pentru mine, acesta este un alt argument în favoarea sprijinirii Ucrainei, ajutând-o să-și elibereze pământul și să-i respingă pe invadatorii ruși.

VIDEO: Interviul acordat de Jens Stoltenberg

„Ne-am dori să vedem o Ucraină capabilă să elibereze mai multe teritorii, să-i respingă pe militarii președintelui Putin, iar apoi acest lucru poate crea condiții pentru negocieri”

Current Time: Știți că Ucraina plănuiește să lanseze o contraofensivă – a fost anunțată pentru primăvară. Care sunt rezultatele posibile? Și, în opinia dumneavoastră, este armata ucraineană echipată adecvat pentru a începe această operațiune și pentru a obține succese cu ea?

Jens Stoltenberg: Războaiele sunt, prin natura lor, imprevizibile. Cred că acum nimeni nu poate spune cu siguranță cum și când se va termina acest război și cum se va dezvolta anul acesta. Sunt profund convins că deciziile privind aspectele operaționale, de exemplu cu privire la o nouă ofensivă, ar trebui luate de ucrainenii care se află la fața locului, ceea ce înseamnă că aceștia sunt cei mai îndreptățiți să controleze situația. Responsabilitatea noastră ca membri ai NATO este să oferim Ucrainei echipamentul, muniția și sprijinul necesar pentru a lansa noi ofensive. Și asta este exact ceea ce Aliații oferă: sprijin militar și pregătire la nivel înalt. Instruire, astfel încât ucrainenii să aibă posibilitatea de a folosi toate armele noi, mai moderne, pe care aliații le oferă acum, în special tancuri de luptă.

Current Time: Cât de probabil este scenariul că linia frontului va fi înghețată acolo unde se află acum și cum poate afecta acest lucru cursul războiului în ansamblu?

Jens Stoltenberg: Aș analiza cu atenție probabilitatea unui astfel de scenariu. Cred că este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă sau să maximizăm probabilitatea ca acest lucru să nu se întâmple. Ceea ce ne-am dori este să vedem o Ucraină capabilă să elibereze mai multe teritorii, să-i respingă pe militarii președintelui Putin, iar apoi acest lucru poate crea condiții pentru negocieri.

Din nou, Ucraina însăși decide ce condiții pentru negocieri sunt acceptabile, care este un rezultat acceptabil. Dar știm că ceea ce se întâmplă la masa negocierilor este indisolubil legat de potențialul de pe câmpul de luptă. Deci, dacă vrem să negociem o soluție în care Ucraina câștigă mâine ca stat suveran independent, atunci trebuie să oferim sprijin militar astăzi.

Current Time: Credeți că Ucraina este capabilă să elibereze Crimeea prin mijloace militare și sunt aliații NATO gata să sprijine Ucraina pe această cale din punct de vedere politic și practic?

Jens Stoltenberg: Am declarat deja că suntem gata să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie. Susținem dreptul Ucrainei la autoapărare sau apărarea teritoriului său. Acesta este un drept consacrat în Carta ONU. Ceea ce vedem acum este, fără îndoială, un război de cucerire împotriva Ucrainei și sprijinim dreptul Ucrainei la autoapărare. Și o vom face atât cât va fi nevoie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adrian Năstase spune că Putin e vânat de „statul paralel european”, cu contribuția unei românce care l-a „abuzat” și pe el! Coruptul Năstase e furios că judecătoarea Iulia Motoc ar putea ajunge la Curtea Penală Internațională, după ce a fost și la CEDO

* Cum a deturnat PSD protestul fermierilor și l-a transformat într-o diversiune anti-UE. „Așa se clocește o nenorocire făcută să acopere o tâmpenie”

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri din FSB (KGB). Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.