Pușcărie pentru ministrul care l-a ajutat pe Cumpănașu să fure 1.000.000 de lei! Actorul PSD-ist George Ivașcu e omul Gabrielei Firea

9
40868
George Ivașcu, PSD-istul care și-a bătut joc de banii Ministerului Culturii

A trecut aproape o lună de când presa a dezvăluit o nouă escrocherie a căpușei cvasi-PSD-iste Alexandru Cumpănașu: „sifonarea” unui milion de lei de la Ministerul Culturii, printr-un contract fraudulos, luând ca paravan Centenarul Marii Uniri. Nicio instituție a statului – DNA, Curtea de Conturi etc. – nu a mișcat vreun deget, deocamdată, în recuperarea prejudiciului și pedepsirea vinovaților.

Escrocheria s-a derulat în septembrie-noiembrie 2018, după o scemă simplă: Cumpănașu a cerut 1.000.000 de lei ca să realizeze trei „opere” pentru Centenar, iar Ministerul Culturii a aprobat fără să clipească. Contract acordat fără licitație, fără parametri calitativi și fără precizarea tirajului.

Numai că „operele” au fost trei broșurele ridicole, de 15, 17 și 18 pagini (în total, 50), cu un conținut copiat sută la sută de pe internet, în special de pe Wikipedia!

Tirajul a rămas confidențial, broșurelele n-au putut fi procurate de nicăieri, nu s-au aflat în circuitul comercial. Practic, pentru public ele nici n-au existat. Dar milionul de lei a fost „păpat”! Folosindu-și relațiile politice cu Guvernul PSD, escrocul a încasat 213.000 de euro fără să facă practic nimic.

Cei 5 care au parafat jaful

Ministerul Culturii și-a dat acordul pentru finanțarea broșurilor semnate de Alexandru Cumpănașu, inclusiv după ce le-a văzut în stadiu de proiect, înainte de tipărire. Contractul a fost semnat între minister și ONG-ul lui Cumpănașu – Asociația pentru Implementarea Democrației (AID).

Înaintea virării fiecărei tranșe de bani în contul lui Alexandru Cumpănașu, funcționarii Ministerului Culturii au pus ștampila: „Verificat și bun de plată”.

Pe contractul de finanțare, din partea Ministerului Culturii, apar cinci semnături:

 • George Ivașcu (PSD) – ministru, actor;
 • Ion-Ardeal Ieremia (PSD) – secretar de stat, regizor la Teatrul Național Timișoara;
 • Rela Nicoleta Ștefănescu – secretar general (fost secretar în Ministerul Agriculturii);
 • Cătălin Grosu – directorul Departamentului Identitate Națională (fost director în Primăria Capitalei);
 • Camelia Marcu – director economic (fostă consilieră în Primăria Mangalia).

Toți aceștia sunt eligibili pentru pușcărie și buni de plată! Dacă stau liniștiți acum, cât încă mai e PSD la putere, va veni vremea să dea socoteală. Guvernarea actuală nu e eternă, iar ministrul Culturii dintr-un viitor Guvern PNL-USR-PLUS nu va putea ierta o hoție atât de scandaloasă. Toate informațiile trebuie puse într-un dosar și trimise la DNA.

Mai mult: trebuie verificate TOATE finanțările acordate de Ministerul Culturii FĂRĂ LICITAȚIE, în legătură cu Centenarul! Prea multe hoții s-au făcut sub pavăza patriotismului vocal și găunos.

Ion-Ardeal Ieremia: și-a tras nume de provincie istorică, dar de la PSD a învățat cum se jefuiesc bugetele publice

Ministrul „vrăjitoarei” lui Voiculescu. Plus Rela lui Voiculescu

George Ivașcu a ajuns ministru al Culturii pe „filiera Gabriela Firea”. Influența în PSD a „Vrăjitoarei din Voluntari” (garantată Voiculescu) i-a asigurat acesteia privilegiul de a face nominalizarea pentru Ministerul Culturii. Iar ea și-a instalat un „om de casă”: actorul George Ivașcu. Din 2007, acesta este managerul Teatrului Metropolis.

Firea și ministrul ei, Ivașcu

Și Rela Nicoleta Ștefănescu are o biografie interesantă. În iunie 2012, pe când lucra în Ministerul Agriculturii, a fost acuzată de ministrul Daniel Constantin că a trimis la Tribunalul București, ca probă în „dosarul ICA” (în care avea să fie condamnat Dan Voiculescu), o opinie elaborată de un contabil independent, fără acordul ministerului. Acest raport încerca să diminueze sau chiar să anuleze prejudiciul din „dosarul ICA”. Altfel spus, Rela lucra din greu pentru a-l scăpa de pușcărie pe Dan Voiculescu.

Rela Nicoleta Ștefănescu

Schema hoției

Investigația făcută de ziarul Libertatea conține detalii șocante. O hoție atât de evidentă este greu de imaginat, dar ea e strict reală. Cumpănașu a speculat și Centenarul Marii Uniri pentru a se îmbogăți pe seama românilor care plătesc taxe la stat.

Din milionul de lei plătit de Ministerul Culturii (condus de PSD), 837.080 de lei (178.000 de euro) au intract direct în buzunarul lui Cumpănașu, ca drepturi de autor!

Toată operațiunea a durat două luni: din septembrie până în noiembrie, anul trecut. Așadar, „patriotul” Alexandru Cumpănașu, cel care „rade clanurile” la televizor, a încasat de la „clanul PSD” 178.000 de euro în două luni, adică 89.000 de euro pe lună!

Precizare: niciun scriitor din România nu câștigă onest (adică fără combinații murdare precum cea a lui Cumpănașu) 178.000 de euro pe an. Nimeni nu se apropie de asemenea cifre. Sunt nume mari ale literaturii române care ar fi fericite să câștige de zece ori mai puțin, adică 17.800 de euro pe an, adică 1.500 de euro pe lună. Pentru scriitori de mare calitate, acesta ar fi un vis. Pentru un impostor agramat, e floare la ureche să încaseze de zece ori mai mult. Și nu într-un an, ci în două luni.

100.000 de euro pe lună, drepturi de autor pentru un analfabet

De fapt, situația este și mai gravă. Cumpănașu și asociația sa au băgat în buzunar aproape întregul milion de lei. Singura cheltuială credibilă este cea de 29.515 lei, reprezentând „tipărituri”. Să admitem că AID a plătit unei tipografii acești bani pentru tipărirea celor trei broșurele, într-un tiraj misterios (chiar nu se știe unde au ajuns tipăriturile).

Cum a fost cheltuit milionul

Dar alte două categorii de cheltuieli – „prestări servicii”, incluzând „colaboratorii” (83.712 lei), și „acțiuni promoționale și de publicitate” (49.693 de lei) – sunt paravane după care Cumpănașu a înhățat alți bani! Tehnoredactarea celor trei broșurele nu putea să-l coste mai mult 1.000 de euro (cu generozitate!), iar alte cheltuieli nu există.

Așadar, suma totală cu care s-a îndestulat Cumpănașu a fost de peste 960.000 de lei (204.000 de euro), în două luni. Patriotul Cumpănașu a luat, așadar, din banii noștri, peste 100.000 de euro pe lună!

Bugetarea unor „colaboratori” presupune că Al. Cumpănașu nu a făcut nici măcar munca de copiere de pe internet a unor texte și îndesarea lor între coperțile celor trei broșurele.

Ar fi fost justificată și plata generoasă către corectură dat fiind că el, Cumpănașu, e practic analfabet (așa cum rezultă din textele postate pe Facebook). Dar dacă tot a luat textele cu copy-paste de pe internet, le-a luat gata corectate, așa că pică și cheltuielile cu corectura.

„Operele” sunt de fapt trei broșuri care, conform contractului, trebuiau să conțină texte dedicate „omagierii înaintașilor noștri”:

 • „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918” – 18 pagini;
 • „Analiză comparativă privind participarea civică a românilor la realizarea Marii Uniri și în păstrarea identității românești de astăzi” – 15 pagini;
 • „Politica externă a României în timpul Primului Război Mondial și rolul marilor puteri în realizarea Marii Uniri” – 17 pagini.

Contractul Cumpănașu – Cumpănașu

Contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Ministerul Culturii a fost semnat pe 6 septembrie 2018. În aceeași zi a fost semnat și contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Cumpănașu. Adică, dintre Cumpănașu și Cumpănașu!

Este un contract de cesiune a drepturilor de autor, pentru cele trei „opere”, fiind introdus ca anexă la contractul de finanțare cu Ministerul Culturii.

În două luni, Cumpănașu a elaborat cele trei „opere” cu copy/paste și a făcut doar mici modificări la textele preluate.

 • În broșura „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, fragmentul despre Regina Maria este copiat de pe site-ul Reginamaria.ro, la care a schimbat doar 4 cuvinte.
 • Portretele lui Liviu Rebreanu și Camil Petrescu sunt copiate integral de pe Wikipedia.
 • Pasajul despre Ecaterina Teodoroiu este preluat, aproape integral, de pe site-ul Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE).
 • Portretul mareșalului Constantin Prezan este preluat de pe Wikipedia, fără nicio modificare sau completare.

Cumpănașu: „Am și eu niște capabilități”

Președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, susține că nu a primit banii doar pentru 3 broșuri, ci pentru 3 cărți, de peste 200 de pagini fiecare. El a precizat că a scris cărțile în două luni și a explicat că a putut să facă asta pentru că „am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”.

Întrebat de reporterul ziarului „Libertatea” ce pregătire are pentru a scrie despre făuritorii Marii Uniri, Cumpănașu a răspuns cu un tupeu paralizant: „Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea «Ambasador», la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”.

Și povestea cu „cele trei cărți” este o escrocherie. Un volum intitulat „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, editat anul trecut și semnat de Alexandru Cumpănașu, având 206 de pagini, figurează în cataloagele bibliotecilor județene din Baia Mare și Târgu Mureș. Acesta nu apare însă în procesul-verbal de recepție, care menționează că s-au predat Ministerului Culturii doar „operele” de 15, 17 și 18 pagini.

De remarcat că și acel volum de 206 pagini (realizat, bineînțeles, tot prin copy/paste) a fost cumpărat tot de instituții publice, de sorginte PSD (Maramureș) sau PSD-ALDE-UDMR (Mureș). Publicul n-a cumpărat nimic. Nici nu avea de unde. Nici nu avea pe ce să dea banii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Cumpănașu murdărește și 10 august! Zice că la mitingul Diasporei au venit „zbengoși, șmenari și boschetari”, trimiși de Cioloș sau de USR. Sursă sigură: i-a spus lui o curvă din Italia

VIDEO. Cumpănașu, mitocanul delirant cu amenințări naziste: „Iohannis, nici să rămâi în țară nu vei mai putea după ce voi fi președinte!” / „Eu sunt Corrado Cattani de România!” / „Tu câte clanuri mai ascunzi, Iohannis?” / „Ai în fața ta viitorul președinte al României! Poporul mi-a dat mie această putere, ție nu ți-a dat!”

Cumpănașu, delir total: „Am adus scutul de la Deveselu, am salvat laserul de la Măgurele. Și câștig doar 12-13.000 de euro pe lună!”

Averea colosală a escrocului Cumpănașu. Anul trecut a câștigat 30.000 de euro pe lună, dintre care 84% din bani publici. Și-a cumpărat 6 case în 4 ani!

Cumpănașu a făcut un șmen și cu alocațiile copiilor! A luat 300 de lei pe lună când toți copiii primeau 85 sau 200 de lei

* Tragedia din Ialomița: TIR-ul ucigaș aparține unei firme cu patron mascat, fost prefect corupt, condamnat la 3 ani de închisoare

Scrisoare de protest a jurnaliștilor clujeni la adresa abjectului numit de Dăncilă la șefia PSD Cluj. Din tastatura lui Liviu Alexa ies doar fecale

Lista primelor 444 de secții de votare din Diaspora. Alte 394 de secții sunt în pregătire. Restanțe majore în Italia, Spania, Marea Britanie, Franța și SUA

Candidatul-fantomă: Radu Moraru. Cronica unei șarlatanii anunțate

9 COMENTARII

 1. Oooo… COMPLETARE (!), numai: ACTORASUL (caci NU esteee… cine-stie-ce mare actor, nici „la stat”, dar… NICI CA VALOARE !) George Ivașcu a venit ministru la Cultura… NU NUMAI pe filiera Gabriela Firea, ci si pe cea a… LOJII MASONICE (cea mai IMPORTANTA, din… toate punctele de vedere: Marea Loja Nationala a României – M.L.N.R. !) unde detinea (cel putin in acel moment, caci astia se rotesc, periodic, la conducere…), un… „GRAD” („33”) si… „RANG” destul de INALT (atunci avea chiar cel mai… mare rang, „MARE-MAESTRU”, in loja sa… TEMATICA, cu… oameni-de-CULTURA sau ARTISTI, cu maximum 100 de membri, care-i parte a M.L.N.R. !), daaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

  Suntem… SIGUUUUUURI (!!!), „MIE-la-SUTA” (!!!), caci ne-au confirmat, chiar atunci, „FRATI” (Sic !) de-ai sai, cunostinte de-ale noastre (chiar… PRIETENI, de-aia nici nu putem sa le dam numele, AICI !) !!!

  Firoaica NU poate fi membra, caci M.L.N.R. este o masonerie „ortodoxa” (in sensul de… CLASICA !), asadar NU primeste femei (!), dar… barbatu’sau, Pandele, ar putea sa faca parte din vreo loja-„tematica” (ca asa sunt organizati cei de la M.L.N.R.) !!!

  Si-uite-asaaa… „NE-A-CAZUT-SI-FISA”: Ivașcu… MASON, Cumpănașu… MASON (HALAL… „LUPTATOR-ANTISISTEM” !), CE NE MAI MIRA caaa… i-a dat „CU-GHIOTURA”-si-DEGEABA din banul PUBLIC ???!!!!!

  • Probabil ca Ivașcu si Cumpănașu sunt… „FRATI” (!), in loja lor „tematica”, din cadrul Marii Loji Nationale a României (M.L.N.R.) !

   Si-atunci…, INTREBAM asaaa…, caaa… PROSTII (Sic !), si noi (careee… CHIAR NU AVEM NIMIC CU MASONERIA, NU suntem, SLAVA-DOMNULUI, obsedati deee… NATIONALISME-„PĂȘUNISTE” si de „TEORIILE-CONSPIRATIONISTE” FASCISTOIDE !!!): oareee… CATI MASONI „DE GRAD 33” (!) si de RANG-INALT (!), din M.L.N.R. (caci din alte „Mari-Loji”, mai putin importante, AU… MAI FOST, totusi !) ati pomenit… sa intre la „Mititica” ?!???!!!!!!!!!!

  • Vai ce adevar istoric ne spune cumpanasu! Ca el cunostea cel mai bine societatea civila de la 1918! Cumpanasu o fi fost calul reginei maria de cunostea atat de bine societatea civila. Sezi bland, talane si nu necheza! Si tot despre risipa de bani ,,culturali”, domnule Cartianu, a se vedea huzureala ansamblurilor folclorice infiintate prin toate judetele patriei de primarii din orase si comune. Toate ansamblurile primesc bani de la buget pe mai multe filiere: min culturii, consiliu judetean, primaria localitatii respective plus sponsori. Pt rostul ansamblurilor s-au inventat toate festivalurile posibile: ale castanelor, usturoiului- chinezesc,probabil- ,al ceaunelor, al fasolei!!! La festivalul asta trebuie sa se dea masti de gaze!! Se topaie vesel pe banii tarii. Se invita intre ele la dans de la sute de kilometri ,cazare, masa, benzina,etc pe bani publici. Exista comune compuse din 3-5 sate unde fiecare sat are ansamblu folcloric etnic,chipurile! Nu credeti, domnule Cartianu ca e de-ajuns cate un singur ansamblu folcloric reprezentativ pe judet sustinut de min culturii cu sectii pt fiecare minoritate etnica existenta in acel judet?

 2. Vai ce adevar istoric ne spune cumpanasu! Ca el cunostea cel mai bine societatea civila de la 1918! Cumpanasu o fi fost calul reginei maria de cunostea atat de bine societatea civila. Sezi bland, talane si nu necheza! Si tot despre risipa de bani ,,culturali”, domnule Cartianu, a se vedea huzureala ansamblurilor folclorice infiintate prin toate judetele patriei de primarii din orase si comune. Toate ansamblurile primesc bani de la buget pe mai multe filiere: min culturii, consiliu judetean, primaria localitatii respective plus sponsori. Pt rostul ansamblurilor s-au inventat toate festivalurile posibile: ale castanelor, usturoiului- chinezesc,probabil- ,al ceaunelor, al fasolei!!! La festivalul asta trebuie sa se dea masti de gaze!! Se topaie vesel pe banii tarii. Se invita intre ele la dans de la sute de kilometrii,cazare, masa, benzina,etc pe bani publici. Exista comune compuse din 3-5 sate unde fiecare sat are ansamblu folcloric etnic,chipurile! Nu credeti, domnule Cartianu ca e de-ajuns cate un singur ansamblu folcloric reprezentativ pe judet sustinut de min culturii cu sectii pt fiecare minoritate etnica existenta in acel judet?

 3. Cand te gandesti ca pentru Cumintenia Pamantulyui nu s-au gasit bani, dar pe Cumpanasu si pe alte prostii PSD si Firea arnnca banjj publici, iti vine sa iei un ciomag si sa le rupi oasele la toti parazitii.
  Cand te gandesti ca sunt cateva minti geniale in tara asta care au idei pentru inventii geniale, dar nu se pot valorifica din lipsa de bani, iti vine sa le dai foc la toti parazitii si la toate capusele!
  Ce popor nenorocit suntem daca suportam sa ne conduca si sa ne minta niste nulitati!

 4. CUMPANASU NICI MACAR NU ARE BACUL LUAT…DIPLIOMA DE BAC A LUI CUMPANASU O…FICTIUNE…..CUM NAIBA AJUNGE SA CANDIDEZE UN SEMIANALFABET LA PRESEDINTIA ROMANIEI……ROMANIA MERITA MAI MULT…NU CA AR IESI CUMPANASU PRESEDINTE……DAR ESTE O BLASFEMIE…CA ACEST SEMIANALFABET SA SE GANDEASCA SA CANDIDEZE…..E CHIAR O TRADARE DE TARA……..ORICUM CRED CA SA VA INTERNA INAINTEA LUI DINCA……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here