luni, martie 4, 2024
AcasăCulturăDe ce trece NETFLIX prin cel mai greu moment de când a...

De ce trece NETFLIX prin cel mai greu moment de când a revoluţionat piaţa TV

-

Apariţia pe piaţa de „streaming” a unor „greuceni” precum Disney, Apple și a canalelor de cablu are loc exact în momentul în care concernul digital Netflix are tot mai multe dificultăţi pentru a-și păstra audiența şi clienţii fideli.

S-a „îngrăşat” Netflix mai mult decât era cazul?

Dar problemele se înmulțesc pentru Netflix. Platforma de streaming TV, care a schimbat pentru totdeauna modul în care este consumată televiziunea, pare vulnerabilă pentru prima dată după 2007, anul în care compania a lansat serviciul video online „la cerere”, în Statele Unite ale Americii.

De atunci, Netflix și-a extins rețelele la nivel mondial – cu excepția Chinei – atrăgând peste 151 de milioane de abonați plătitori pe platforma sa.

- Advertisement -

Cu toate acestea, sosirea de noi concurenți – de la Disney și Apple la operatorii de cablu tradiționali – și dificultăți crescânde în adăugarea de noi abonați amenință acest gigant al tehnologiei de divertisment video.

Concernele cinematografice nu-i mai vând producţii sau cer bani mulţi

După ce s-a „hrănit” profitabil cu propriul conținut TV, în ultimii ani – Netflix nu a început să producă conținut original până în 2013, odată cu lansarea celebrei serii „House of Cards” -, compania vede cum cei mai mari furnizori de programare sunt pe cale să intre pentru a concura pe această piaţă revoluţionată de Netflix.

WarnerMedia, deținută de AT&T, The Walt Disney Company și NBC Universal (ale căror seriale și filme artistice au reprezentat aproximativ 40% din minutele vizionate pe Netflix în 2018, potrivit companiei de studii de piaţă Nielsen) se află în curs de finalizare şi de lansare a propriilor servicii video.

- Advertisement -

Până acum câțiva ani, aceste companii și-au vândut profitabil programele cele mai de succes, printre beneficiari numărându-se şi Netflix. Acum, însă, aceşti coloşi ai industriei cinematografice de peste Ocean se străduiesc să-și recupereze cele mai de succes seriale pentru a concepe o ofertă competitivă prin care să-și înfrunte puternicul rival.

A plătit 100 de milioane de euro pentru „Friends”

Posibilitatea ca Netflix să piardă o parte din cele mai urmărite seriale sau să fie nevoită să plătească un preț ridicat pentru a le putea difuza în continuare (a plătit 100 de milioane de euro doar pentru păstrarea celebrului serial „Friends” în biblioteca sa video) pune compania într-o situaţie delicată şi fără precedent.

Netflix a anticipat deja că acest lucru se va întâmpla și în ultimii ani și-a accelerat angajamentul față de conținutul original, cu investiții uriașe în producţii proprii precum „The Crown” sau „Stranger Things”.

Anul trecut a investit peste 12 miliarde de dolari în serii noi, filme și documentare, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din veniturile sale. Un plan de investiţii pe care analiștii îl văd crescând chiar spre 15 miliarde de dolari în acest an, un nivel de investiţii neatins încă de nicio altă companie de media, notează Expansion.

Netflix se așteaptă chiar să cheltuiască cu 3,5 miliarde de dolari mai mult decât va genera ca venituri anul acesta. Această diferență între cheltuieli și încasări generează însă o gaură în bugetul companiei, care îi îngrijorează tot mai mult pe investitori.

Amazon şi Apple vin tare din urmă

Fluxul de numerar negativ nu a afectat momentan beneficiile, din cauza contabilității sale specifice. Spre deosebire de rivalii săi, care plătesc seria în momentul livrării, Netflix înregistrează aceste cheltuieli într-o manieră amânată pe toată durata de vieță a filmului sau documentarului cumpărat.

A fost o modalitate de plată acceptată de industria de film graţie primelor generoase, de până la 50%, pe care le-a plătit Netflix. Cu toate acestea, compania deja nu mai este singură pe piaţă.

Amazon sau Apple au devenit mai agresive pe acest teritoriu, atunci când au licitat pentru conținut nou cinematografic, oferind producătorilor opțiuni şi avantaje peste ce oferă Netflix. În plus, cei doi giganţi IT amintiţi plătesc direct „cash”, ceea ce ar putea forța platforma să-și schimbe şi ea modelul de finanțare.

Această formulă foarte reușită, care pornea de la premisa că mai multă investiție în producţie TV proprie duce la mai mulți abonați, a ajuns însă, în trimestrul al doilea al acestui an, să contabilizeze pierderi de abonaţi, pentru prima dată în opt ani, în SUA.

Creșterea tarifelor pe unele pieţe nu a fost nici ea bine primită de către clienți. Cu noi concurenți, din ce în ce mai puternici economic, o datorie care crește sensibil de la an de an și puțin spațiu de manevră pentru a-și crește investițiile, Netflix se confruntă acum cu cea mai mare provocare de când a reuşit să schimbe piaţa DVD-urilor cu cea a filmelor online.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Brexit, ultima nebunie: „Bo-Jo” ameninţă că Marea Britanie va lăsa Europa descoperită în faţa teroriştilor!

* BREXIT: Europenii, STOP la graniţa Marii Britanii! Octombrie, luna de foc a rupturii de Uniunea Europeană

* Cazul care amorsează bomba Brexit: Thomas Cook, cel mai mare faliment din istoria turismului. Londra pregăteşte cel mai mare „plan de salvare aeriană” de la al Doilea Război Mondial!

* Boris Johnson, ţine minte, UE merge înainte! Noul Parlament European anunţă că Londra va fi singura responsabilă în cazul unui Brexit fără acord

* Savonea, ca o Ciumă: calcă totul în picioare pentru a proteja SS-Gestapo. Vrea modificarea legii pe „model Ciordache”, ca să scape de opoziţia din CSM

* VIDEO. Travestitul ziarist ajuns şef PSD-ist la Cluj, atac ordinar la jurnaliştii oneşti: „Vagin jurnalistic, muci uscaţi, limba-n cur”. Liviu Alexa, cel mai infect excrement politic din echipa Dăncilă

* Tăriceanu, şulfă şi-n opoziţie. Pune condiţii pentru susţinerea unui premier după Dăncilă, de parcă n-a fost aliatul lui Dragnea doi ani şi jumătate

* Tomac (PMP): „Votăm la vedere căderea Guvernului Dăncilă”. Opoziţia ţine socoteala voturilor „pentru” la moţiunea de cenzură. Ludovic Orban, mesaj despre ce riscă Dăncilă

Am pus mâna pe sondajul secret al PSD! În județul Constanța: PNL 31%, USR-PLUS 27%, PSD 17%. Finală Iohannis – Barna la prezidențiale

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Asaaa…, ca vechi ziaristi…, stim cu totii cum seee… „REASEAZA-PLACILE-TECTONICE” (Sic !), cu o anumita… PERIODICITATE (!), (SI !!!!!!), PESTE TOT IN LUMEA-LARGA (!), in… PRESA/MEDIA, fie ea… scrisa – „print” ori „online” –, audio, audio-video sau fie ea… locala, nationala,internationala, in sfarsit: FIE EA… CUM si UNDE O FI (asadar: MEDIA profilata pe „Showbiz” si FILME-&-SERIALE „y compris”) !!!

    Un exemplu FOARTE RECENT esteee… PRABUSIREA IMPERIULUI MEDIA al… MEGA-MAGNATULUI de PRESA si HIPER-MOGULULUI… Radu-Moraru-„ot Romania”, DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ?!!!!!!!!!!

    Paaaiii…, daca s-a prabusit… „NAȘUL” (ne referim mai mult la… R.M., ca persoana !), cat era, Doamneeeee…-Dumnezeuleee…-Mareee…, sa mai REZISTE siii… „NETFLIX” asta, aiii… ?!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -