„Răbdarea Comisiei Europene față de România e cam pe ducă. Reacția va fi una rapidă”

3
710
Angela Cristea și Frans Timmermans

România se află la un pas de intrarea în mecanismul premergător activării Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, a declarat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, într-un interviu pentru RFI.

Potrivit Angelei Cristea, răbdarea instituțiilor de la Bruxelles, cât și a statelor membre, este pe sfârșite. Bucureștiul ar trebui să-și îndeplinească în cel mai scurt timp obligațiile care îi revin în cadrul MCV și să aplice recomandările Comisiei.
Articolul 7, supranumit și „opțiunea nucleară”, ar putea lăsa un stat membru fără drept de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Avertismentul Angelei Cristea

 • „Nu mai este foarte multă răbdare. Și nu știu cât este vorba de răbdarea Comisiei și cât de răbdarea statelor membre. Răbdarea e cam pe ducă și de aceea s-a și intervenit, dacă ați văzut, oarecum gradat.”
 • „A ieșit întâi, pe 30 aprilie, prim-vicepreședintele într-o conferință de presă, în care a explicat că vom acționa foarte repede dacă nu se iau măsuri sau dacă se iau măsuri contrare recomandărilor noastre.”
 • „Apoi, pe 10 mai, a venit o scrisoare care detalia niște lucruri pe care noi le mai transmiseserăm, dar în spatele ușilor închise.”
 • „Deci, contează foarte mult ce se întâmplă și ce nu se întâmplă în România, dar reacția va fi una foarte rapidă.”
 • „În privința corupției, noi avem toleranță zero peste tot. În cazul României și Bulgariei, noi avem un mecanism specific, care ne dă drepturi și obligații suplimentare. Se numește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și a fost soluția de compromis pentru a permite celor două țări să adere în 2007, în condițiile în care nu îndepliniseră condițiile complet.”
 • „Vestea bună este că și noi, Comisia, și România avem același obiectiv, să închidem MCV. Vestea proastă este că nu ne-am pus încă de acord cum se poate face acest lucru. Nouă ne este destul de clar și de asta suntem foarte transparenți, rapoartele noastre sunt publice, sunt foarte tehnice și din păcate foarte puțină lume le citește – pentru că acolo se vede, de fapt, pe ce bază facem aceste recomandări.”
 • „Deci, pentru noi este foarte clar că odată aceste recomandări îndeplinite, mecanismul se poate închide. În ianuarie 2017, noi am fost cel mai aproape de închiderea mecanismului. După estimările noastre de atunci, se putea închide la sfârșitul anului.”
Așadar, spune reprezentantul Comisiei Europene la București, România a ratat șansa încheierii MCV când Guvernul PSD-ALDE a lansat ofensiva împotriva justiției, prin Ordonanța 13.

CITIȚI ȘI:

Cea mai tare glumă despre arestarea lui Dragnea vine de la Ambasada Danemarcei. „Va fi o duminică fierbinte”. „Și după?” „Posibil să fie mai răcoare”

Mesaj emoționant din diaspora: „Suntem aici, fiecare pe unde putem și pe unde ne-a trimis soarta. Luați doi-trei prieteni, sunați-vă părinții și neamurile și mergeți la vot! Nu există altă cale”

Mesaj cuceritor al unei eleve eminente. „Primul vot e ca primul sărut. Să fim atenți la cine-l dăm, ca să nu ne pară rău după aceea!”

VIDEO. Candidatul repetent: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!”. Un nou clip viral prin care Mircea Bravo îndeamnă lumea la vot

Scrisoarea Andreei Răducan către români. „Haideți cu toții la vot! Să alegem înțelept, să nu mai tolerăm hoția și minciuna!”

„Vă rog din suflet să mergeți la vot!” – „ultima dorință” a lui Victor Rebengiuc, la 86 de ani, în fața a zeci de mii de oameni, în Piața Victoriei

Biserica Catolică îndeamnă oamenii la vot. Biserica Ortodoxă a mai ratat o ocazie de a ieși din cârdășia cu PSD

VIDEO. PSD foloseşte copii „folclorişti” pentru a înjura Europa. „Foaie verde de bostan / Eu nu-l vreau pe Timmermans”

Ciorapii roșii ai lui Alex Coita. În slujba Ciumei Roșii

Pentru o diaree senatorială, PSD-istul Virginel a fost transportat cu elicopterul SMURD de la Suceava la București. „A țipat la toată lumea, a amenințat”

Dragnea a inaugurat o minciună! „Drumul expres Pitești – Craiova” e, de fapt, un drum secundar, pentru accesul utilajelor

Teroriștii de la Academia de Poliție, doborâți de Emilia Șercan! Iacob și Marcoci au amenințat-o cu moartea, dar au sfârșit cu o demisie rușinoasă

Ei sunt teroriștii care au ticluit amenințarea cu moartea a ziaristei Emilia Șercan: rectorul și prorectorul Academiei de Poliție!

Emilia Șercan, după „Complotul generalilor”: „Veți afla dimensiunile diabolice ale acestei povești”

„Arătați cam întristat, domnu’ Gâdea”. Până și mama lui Radu Mazăre a remarcat penibila jelire a unui mare infractor

Fotografia care o definește pe Carmen Avram. Și vorbele nerușinate ale propagandistei PSD

„Atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la Președinție”

Iohannis: „Ce obrăznicie din partea CNA!” / „E jalnică încercarea PSD de a boicota referendumul”

Barometrul IMAS la prezidențiale: Iohannis are mai mult decât Tăriceanu, Ponta și Dragnea la un loc!

3 COMENTARII

 1. Avertismentele Bruxelles-ului , ale Comisiei de la București nu au fost luate in considerare. Chestiunea nu este ca nu este luată de câțiva decidenți care au impresia ca pot conduce in halul asta și in disprețul tuturor romanilor. Exista un proverb românesc care le spună ca fiecare pasare pe limba ei piere!!!
  Incompetenta, ne profesionalismul ,care dor foarte mukt dar au făcut parte din bagajul acestor doi politicieni unul care conduce PSD-ul și este la final și cea care “ conduce” dar nu are niciun fel de pregătire ( anterioară ? intr-un management economic și politic.
  Nenorocirea este ca in acest partid PSD care numai are nume de valoare ci doar niște indivizi mediocri dar care au dat din coate sa -i împingă sau autopropus intr-un partid care cu aceste specimene este posibil ca nu peste mult timp sa se vorbească la trecut. Și ar fi păcat ca PSD-ul are sute de mii de membrii , onesti , corecți acolo unde sunt dar care privesc neputincioșii cum partidul lor se duce pe tobogan. Vor avea surprize mari după europarlamentari și cor vedea exact pe ce craca vor mai sta!!! Vina este și a lor ca au permis sa aibă aceste elemente mediocre și repet care și-au făcut drum cu coatele pentru ca sa acceadă in prima linie a PSD-ului! Nu meritau de departe o asemenea demnitate ca pana la urnă județul nu este România!!!
  Este o diferența uriașă !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here