Propaganda rusă și-a intensificat tirul asupra României în ultimele 3 luni. Se agită temele naționalismului și xenofobiei. Site-urile care promovează atacul

1
2135

Atacurile propagandei ruse asupra României s-au intensificat în ultimele 3 luni, vizează principalele instituții ale statului și mizează pe exacerbarea sentimentelor naționaliste și xenofobe, arată o analiză a Presshub.ro. Jurnaliștii de la această publicație au numărat nu mai puțin de 86 de atacuri în 90 de zile la președintele Klaus Iohannis lansate de Sputnik Moldova (aproape unul pe zi!), laitmotivul fiind originea germană a șefului statului.

Atacurile lansate de ecosistemul propagandei rusești în România sunt lansate ca într-o cutie de rezonanță. Presshub.ro arată că Sputnik nu elaborează propriile analize și articole, ci le preia pe cele „afiliate editorial propagandei ruse“: Corectnews.ro, Politics.ro, Activenews.ro, RTV și altele. Preluându-se unele pe altele, aceste site-uri creează efect de „ecou“, multiplicând aceleași narative stabilite de oficiile de propagandă de la Moscova.

Personaje ca Iohannis, Dominic Fritz și Clotilde Armand sunt folosite pentru a crește sentimentele naționaliste, teama și ura față de străini și a credibiliza teorii ale conspirației

În cazul lui Iohannis, se insistă pe teze deja cunoscute, cu care rețelele de troli inundă de multă vreme Facebook, reușind în acest moment să creeze chiar mase critice de care beneficiază partide precum AUR și PSD și personaje precum Șoșoacă și Simion. Șefului statului i se reproșează că e german, că e lipsit de patriotism, că nu e interesat de problemele țării și ale românilor, că ar fi produsul serviciilor secrete sau al Occidentului etc.

Un alt personaj folosit cu predilecție de Sputnik în propaganda sa este Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara, scrie Presshub.ro. Ar fi de adăugat aici și Clotilde Armand, pe care propaganda conspiraționistă, puternic alimentată de Antena 3 și România TV, o prezintă de asemenea ca pe un „străin care vrea răul României“.

Nu e ratată nicio fobie, conspirație sau știre falsă care are potențialul de a învrăjbi și destabiliza opinia publică din țară. Este prezentat cazul articolului preluat de Sputnik din Corectnews, unde este citat „analistul Petru Romoșan“, care „deslușește“ „de ce au avut nevoie românii majoritar ortodocși de un președinte sas și luteran. Pentru că românii continuă să fie tratați convenabil de occidentali ca o populație primitivă, needucată, incapabilă să se autoguverneze“.

Sunt îmbinate astfel, în doar câteva rânduri, mai multe prejudecăți, rumori, stereotipuri, mituri conspiraționiste și complexe care există în societatea românească. Se accentuează că președintele nu e de aceeași religie creștină cu majoritatea românilor, că acesta n-a câștigat de fapt alegerile, ci a fost pus de Occidentul imperialist, care îi desconsideră pe români, socotindu-i primitivi.

„Rușii încearcă să compromită tot ce înseamnă politica liberală pro-europeană.“ Prelați BOR s-au prins în această propagandă alături de partide ca AUR și PSD și conspiraționiști ca Șoșoacă

Rusia încearcă, prin aceste mesaje, pe care extremiștii din AUR și chiar din rândurile clerului ortodox le preiau la nivel public, să producă instabilitate și revoltă socială împotriva instituțiilor statului român.

Nu mai departe de acum câteva zile, în slujba de Cuvioasa Paraschiva, Preafericitul Ambrozie, Episcop de Giurgiu, a ținut în biserică un discurs scris parcă în laboratoarele Sputnik, în care îl ataca violent pe președintele Iohannis, acuzându-l că nu e român și nu vrea binele țării, în care spunea că România e vândută străinilor care vor să transforme copiii în homosexuali și multe alte grozăvii alimentate cu minciuni grosolane și manipulări ordinare.

Într-o analiză pentru Presshub, politologul moldovean Ion Tăbârță, profesor la Universitatea din Chișinău, a explicat: „Propaganda rusă încearcă să compromită tot ce înseamnă dreapta politică liberală și pro-europeană. Rușii încearcă prin diferite metode să discrediteze. Lor nu le trebuie politicieni credibili, acolo lovesc ei“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Mama medicului conspiraționist Răzvan Constantinescu, nevaccinată, „se zbate între viață și moarte“, infectată cu Covid. Doctorul insistă că „porcăria din flacon va distruge lumea“

* VIDEO. Șoșoacă s-a năpustit la Spitalul „Marius Nasta” și a agresat-o pe managera Beatrice Mahler. „Aici se întâmplă crime! Există tratament, nu vor să-l aplice!”

* VIDEO. Ambrozie, Episcopul de Giurgiu: „Nu vă grăbiți să vă vaccinați! Vaccinurile sunt expirate. Vedeți? Dau foc românilor în spitale!“

* O profesoară de muzică le spune elevilor de 13 ani că dacă te vaccinezi, „ajungi legumă peste doi ani”, vei fi „cobaiul la nenorociţii ăştia de la OMS”! Compară spitalele cu abatoarele și cu lagărul de la Auschwitz

* Anti-vaccinistul Becali și-a făcut praf și echipa de fotbal: 9 jucători de la FCSB au fost doborâți de Covid. Și antrenorii au intrat la izolare

* CTP despre ÎPS Teodosie: „De ce nu este arestat acum și urmărit penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor?”

* Medic reputat, către Cîțu: „Ce faceți e nebunie curată. E criminal. O spun de această dată ca psihiatru”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU: Cîțu a schimbat macazul: PSD nu mai e „dușmanul românilor”, ci un partid „responsabil”! Iar Iohannis e de acord

* Mircea Hava, europarlamentar PNL: „Nu vom avea nici Guvern Cioloș, nici Guvern Cîțu” / „Domnii din Guvernul Cîțu au îngropat PNL”

* Soluția lui Caramitru jr pentru ieșirea din criză: Ciucă premier, Birchall la Justiție, Rafila la Sănătate, Cioloș la Externe, Ghinea la Fonduri Europene!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here