Printre navele blocate în Canalul Suez sunt și 10 din România, încărcate cu 130.000 de animale vii. Cel mai mare blocaj de acest fel din istorie a fost provocat de eșuarea celui mai mare cargo din lume

3
1544
Așa a blocat nava taiwaneză Canalul Suez

Zece vapoare din România, încărcate cu cel puțin 130.000 de animale vii (majoritatea oi), sunt blocate în Canalul Suez, în drumul lor către ţări din Orientul Mijlociu. Blocajul este cel mai mare din istorie și vine după eșuarea celui mai mare cargo din lume: Ever Given.

„Animalele riscă să moară de foame şi de sete”, a declarat într-o intervenție telefonică, la Digi 24, Gabriel Păun, directorul pentru Europa al organizației Animals International. „Avem hrană și apă suficiente, am stabilit și posibilități de apropvizionare în zonă”, au transmis transportatorii.

Blocajul Canalului Suez durează deja de patru zile, iar eliberarea sa se anunță extrem de dificilă. Motivul: gabaritul enorm al vaporului-cargo Ever Given, cel mai mare din lume, cu o lungime de 400 de metri și o greutate de 220.000 de tone.

Nava Ever Given face parte dintr-o categorie numită nave de containere ultra mari (ULCS), unele chiar prea mari pentru a traversa canalul Panama, care leagă oceanele Atlantic şi Pacific.

Totuși, nava a fost acceptată să treacă prin Canalul Suez, care face legătura între Marea Mediterană și Marea Roșie. Ever Given venea din China, fiind încărcată cu mii de containere, cu destinaţia Rotterdam (Olanda).

Nava este deţinută de compania de transport maritim Evergreen (Taiwan) şi navighează sub pavilion Panama.

„Riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii”

„Blocajul este cel mai mare din istorie şi a survenit marţi, 23 martie, în urma eşuării Ever Given, cel mai mare cargo din lume, care a blocat canalul Suez pe întreaga sa lăţime. În ciuda eforturilor permanente ale autorităţilor egiptene, nava nu a putut fi mişcată şi nu se ştie când va fi remediată situaţia”, a transmis sâmbătă organizația Animals International.

Directorul UE al organizaţiei, Gabriel Păun, susține că ar putea fi „cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii”.

”Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană, atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1, în drum spre Iordania, acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, a declarat Gabriel Păun.

Organizaţia atrage atenţia că România este deja în vizorul Comisiei Europene, care a constatat numeroase deficienţe în portul Midia.

„Tragedia de la Midia, din noiembrie 2019, când vaporul Queen Hind s-a răsturnat, omorând peste 14.500 de animale, a traumatizat o lume întragă, care a văzut imaginile ce nu fac cinste ţării noastre. Singura şansă să evităm o situaţie şi mai gravă este ca România să suspende imediat exportul cu animale vii, să cheme înapoi toate vapoarele cu animale care aşteaptă intrarea în Suez şi să înceapă cu această ocazie exportul de carne în loc de animale vii. Ar fi un comerţ care ar anula suferinţa inutilă a animalelor şi ar fi mai rentabil economic pentru România”, a a mai declarat Păun.

Nava Ever Given a fost mișcată puțin sâmbătă

Nava care blochează Canalul Suez de cinci zile a fost mișcată puțin sâmbătă, 27 martie, dar nu se știe exact când va putea fi adusă pe linia de plutire. Este nevoie de degajarea a cel puțin 20.000 de metri cubi de pământ și nisip pentru a debloca cargoul uriaș.

Inițial, autoritățile egiptene au spus că este probabil ca nava să fi eșuat din cauza vântului puternic, dar acum susțin că este vorba despre o eroare umană de pilotaj.

Peste 200 de nave sunt blocate la cele două capete ale Canalului Suez, cea mai importantă cale maritimă de acest fel din lume. Blocajul costă comerțul mondial 400 de milioane de dolari pe oră.

Morgan McManus, căpitan în Marina SUA: „Canalul Suez este dificil din punct de vedere al timpului. Ai nevoie de 16 ore ca să-l parcurgi, este o zi lungă, cu evoluții de durată. Am trecut prin el cu diverse tipuri de nave similare cu Ever Given. Când te confrunți cu un astfel de vânt puternic, trebuie să anticipezi și să corectezi cursul navei, pentru a compensa forța vântului. Deci, devine dificil, te poți confrunta cu furtuni de nisip, pierzi din vizibilitate, trebuie să te bazezi pe radar”.

Întrebat dacă această situație a fost provocată de o eroare umană sau acest canal are nevoie de îmbunătățiri pentru navele tot mai mari care-l străbat, Morgan McManus a răspuns: „În opinia mea, probabil este vorba de un element uman, pilotul sau cârmaciul au pierdut cumva controlul.”

Canalul Suez – istorie, blocaje, războaie

Prima închidere a Canalului Suez a avut loc în 1956. Atunci, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser (pro-sovietic) a naționalizat coridorul naval, o proprietate franco-britanică, ceea ce a dus la o triplă invazie a Egiptului de către Israel, Marea Britanie și Franța. Drept urmare, canalul a fost închis între octombrie 1956 și martie 1957.

Cel mai lung blocaj a avut loc între iunie 1967 și iunie 1975. În 1967, forțele egiptene și israeliene s-au confruntat militar de-a lungul căii navigabile în timpul „Războiului de 6 zile” și, din nou, în 1973, în timpul „Războiului de Yom Kippur”. Abia în 1975, canalul a fost curățat de navele scufundate și redeschis. În această perioadă, transportatorii care voiau să ajungă din Asia în Europa sau invers au fost nevoiți să ocolească Africa, ceea ce a crescut costul și durata expedițiilor.

În aprilie 2016, un cargobot a eșuat și a blocat culoarul navigabil pentru două zile. Apoi, în iulie 2018, canalul a fost închis pentru câteva ore după ce o navă grecească a suferit o avarie la motor și a provocat o coliziune în care au fost implicate alte patru vapoare.

Și alte căi navigabile au suferit perturbări ale traficului. Spre exemplu, Canalul Panama s-a închis pentru o zi, în 1989, când forțe militare americane au organizat un atac asupra țării pentru a-l captura și înlătura de la putere pe dictatorul Manuel Noriega.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Ca marinar, am trecut de multe ori prin Suez: navele-mari de azi, port-container sau petroliere, sunt cam… LA-LIMITĂ (!) și acolo (prin Panama multe nici nu trec!), trebuie ca pilotul să fie extrem de atent și să conlucreze PERFECT cu echipajul navei, iar o clipă de neatenție ori de întârziere a dării sau executării comenzii, cu o astfel de navă imensă, mai ales încărcată-la-capacitate, poate duce ușor la astfel de eșuări!

  2. O… PRECIZARE (FOARTE-NECESARĂ!): cele 10 nave (încărcate cu oi!) despre care se face vorbire chiar și în titlul articolului, NU pot fi considerate ca fiind… „din România” (căci NU au… PROPRIETARI din România — ! –, ce să mai vorbim despre pavilion…), de altfel nici ARMATORII (organizatorii-transporturilor/administratorii-activităților-navei) nefiind înregistrați ca fiind de la noi, din câte știm despre transportul de animale dinspre porturile românești!

    Doar PROVENIENȚA mărfii și portul-de-încărcare or fi românești…, ceea ce înseamnă că expresia corectă ar fi: „VENIND/ÎNCĂRCATE din/în România”!

    Este… FOARTE-IMPORTANT să fie RESPECTATE, în relatările despre navigație (navy”) și transportul-naval („shipping”), TERMINOLOGIA-SPECIFICĂ (!), pentru că altfel… SE CREEAZĂ CONFUZII (MARI/INACCEPTABILE!)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here