Primărița USR din Victoria care a schimbat fața orașului: a investit într-un an cât fostul primar în trei. Miză mare pe voluntariat și spirit civic

55
38435

Primărița orașului Victoria, Camelia Bertea (USR), se mândrește că a făcut investiții într-un an (2021) cât a făcut fostul primar, Gheorghe Cristian (PNL), în precedenții trei ani (2018-2020). Printre altele, ea a reușit redeschiderea spitalului din localitate, după 10 ani de la închiderea lui, pe vremea Guvernului Boc.

Camelia Bertea, primărița USR-istă al orașului Victoria (județul Brașov), a reușit să facă în anul 2021 investiții-record de 5.795.260 de lei, cât a investit fostul primar PNL-ist al localității, în total, în anii 2018 (2.260.730 de lei), 2019 (1.630.010 de lei) și 2020 (1.408.600 de lei). Așadar, a făcut investiții într-un an cât fostul primar în trei.

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru redeschiderea spitalului din Victoria. Alte investiții au fost făcute în:

  • modernizarea școlilor și a grădinițelor din oraș;
  • modernizarea serviciilor de salubrizare;
  • extinderea rețelei de apă și canalizare.

Pentru prima dată, în orașul Victoria a început colectarea selectivă a deșeurilor.

Într-un interviu pentru Ziaristii.com, Camelia Bertea a povestit despre realizările sale și ale comunității din care face parte, precum și despre proiectele și greutățile pe care le întâmpină.

Victoria
Vedere din Victoria

Redeschiderea spitalului 

Spitalul local din Victoria a fost închis în anul 2011, pe timpul Guvernului condus de Emil Boc. Timp de 10 ani, serviciile medicale au fost asigurate de o firmă privată, care nu a putut acoperi nevoile întregii populații. Funcționau doar două secții, iar celelalte erau deficitare. Astfel, oamenii erau obligați să meargă la mare depărtare pentru probleme de sănătate. Cel mai apropiat spital, cel din Făgăraș, se afla la 30 km, spitalul din Sibiu la 50 km, iar cel din Brașov la 100 km.

Camelia Bertea
Camelia Bertea, primarul orașului Victoria

În luna mai 2021 a încetat contractul cu această firmă, iar primărița, împreună cu specialiși din domeniul medical, au început demersurile necesare pentru redeschiderea spitalului. „Am bătut Bucureștiul săptămânal, am devenit clienți fideli atât la Ministerul Sănătății, cât și la Ministerul Dezvoltării. Am urmat indicațiile pas cu pas. Am avut noroc cu colegii noștri, în special cu Ioana Mihăilă (ministrul Sănătății în acea perioadă – n. red.), care a fost un om extraordinar și ne-a înțeles nevoia. Cred că nu am să uit niciodată Hotărârea de Guvern 733/2021, care a apărut în 8 iulie, când am plâns de fericire”, rememorează Camelia Bertea.

Spitalul era gol, iar greul abia începea. „Bugetul orașului Victoria este foarte mic și o mare parte din el a fost dat spitalului, pentru partea de aparatură, pentru partea de funcționare. Împreună cu voluntarii, cu multe firme, cu foarte multe inițiative cetățenești  am reușit să operaționalizăm spitalul. Marea majoritate a acestor lucruri s-au realizat prin voluntariat, timp de trei luni de zile: am igienizat, am zugrăvit, am chituit, am introdus cablajul prin firme specializate etc.”.

Banii necesari pentru realizarea acestui proiect au fost dați în totalitate de la bugetul local, sponsorizări și donații. Rectificările bugetare din anul 2021 au ocolit orașul Victoria, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea localităților conduse de primari USR.

Sumele strânse din sponsorizări au depășit 200.000 de euro. În dotarea cu aparatură și mobilier a spitalului s-au implicat mai multe ONG-uri din străinătate, dar lipsesc încă foarte multe lucruri pentru a avea un spital total autonom, printre care și un laborator propriu pentru analize medicale.

Pentru anul 2022 este alocată o sumă de peste 2.000.000 de lei pentru spital.

Redeschiderea spitalului din Victoria

Spitalul a fost deschis în octombrie 2021, iar la inaugurarea sa au participat, printre alții, Dacian Cioloș și Ioana Mihăilă, fostul Ministru al Sănătății.

De curând s-a redeschis și Centrul de Permanență din oraș, care fusese închis pentru renovare și modernizare.

Nu a fost ocolit nici Serviciul de Ambulanță, care a primit o investiție de 50.000 de lei, pentru un sediu nou, modern.

Implicarea civică a comunității locale

Pentru anul 2022, primărița din Victoria are obiective îndrăznețe, preconizând peste 20 de milioane de lei pentru investiții. Au fost făcute numeroase proiecte, de la crearea primei creșe din oraș până la modernizarea rețelei de canalizare sau renovarea celui de-al doilea liceu din oraș.

Camelia Bertea a găsit un mod inedit de a face administrație publică locală: transformarea comunității prin convingerea oamenilor la implicare civică, voluntară, pentru orașul lor.

„Mă bucur enorm că oamenii răspund apelului nostru civic, că foarte multe lucruri care s-au realizat în oraș, de la igienizarea parcurilor până la o acțiune de amploare pe care am realizat-o în cimitirul orașului, s-au realizat cu sprijinul lor. Mă bucur că angajații Primăriei și ai firmelor care se află în subordinea Consiliului Local răspund pozitiv la toate apelurile. Așa am reușit să realizăm în Victoria inclusiv un parc de căsătorii, în care manopera nu a costat absolut nimic, ci doar materialele pe care le-am achiziționat. Un parc frumos, unde din primăvară vom oficia căsătoriile. De asemenea, am reușit să schimbăm centru orașului Victoria într-o zonă plăcută, cu plante vii, cu plante frumoase. Multe alte proiecte le-am realizat împreună cu cetățenii orașului și cu angajații Primăriei și al firmelor de care aminteam, în regim de voluntariat, motiv pentru care doresc sa le mulțumesc tuturor”, a încheiat Camelia Bertea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Liiceanu face zob cooperativa Gâdea – Antena 3: daune morale de 20.000 de euro, după un proces de calomnie! „Vidanjorul lui Voiculescu” afirmase, abject, că filosoful și-a bătut soția când era însărcinată

* PSD l-a rezolvat și pe Nelu Barbu de la B1 TV: jupân la Registrul Auto Român, cu 2.500 de euro pe lună! E a 8-a sinecură a sa în 5 ani. Dăncilă îl trimisese consul la Shanghai, Orban l-a revocat

* Rusia nu-și mai poate face mendrele în România! Patru evenimente care rescriu istoria, în două zile. Ambasadorul Kuzmin a fost convocat să dea explicații despre Deveselu și tezaur, șeful NATO vine la București, Guvernul român face ședință la Chișinău

* Să mulțumim Cerului, în română și ucraineană, că Putin nu a negociat cu Trump belicoasele-i pretenții!

Un general rus dezvăluie adevăratul motiv pentru care Putin vrea să invadeze Ucraina: să-și păstreze bogăția furată de la popor! „Îi cerem să renunțe la politica criminală de provocare a unui război. Demisia!”

Cel mai dur atac al lui Nicușor Dan la adresa Antenei 3: „Minte isteric, pentru a o pune pe Firea din nou primar”; „o mașinărie infernală”, care „manipulează, dezinformează, distorsionează, înveninează”, face „presiuni josnice”

Procurorii dau iama în căpeteniile AUR: dosare penale pentru George Simion, Călin Georgescu și Diana Șoșoacă! Georgică-muștiuc e încadrat la ultraj, Prostul Solemn la cultul fasciștilor, iar Senatoarea Urlătoare are mai multe capete de acuzare

Tatăl lui George Simion, condamnat penal pentru că a bătut 5 polițiști! Ulterior, a lovit și un reporter. „E scandalagiu, îi place băutura. Dacă mergi la el, ai grijă! E foarte violent!”

Pensii speciale de magistrat, date pe furiș de PSD-iști. Propunere de extindere a numărului de beneficiari

* SERIAL (84) / Căpitanul Ceaușescu, prizonier în camion

55 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here