Rusia nu-și mai poate face mendrele în România! Patru evenimente care rescriu istoria, în două zile. Ambasadorul Kuzmin a fost convocat să dea explicații despre Deveselu și tezaur, șeful NATO vine la București, Guvernul român face ședință la Chișinău

4
17596
Jens Stoltenberg - Klaus Iohannis - Valeri Kuzmin. Plus blindatele americane...

Se schimbă istoria, de data asta în favoarea noastră! Patru evenimente cu semnificație specială, în numa două zile, arată că România a ieșit, în sfârșit, de sub apăsătoarea cizmă rusească, grație alianței politico-militare cu țările occidentale și a parteneriatului strategic cu SUA.

Cele patru evenimente de joi și vineri (10-11 februarie 2022):

  • Joi: ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul de Externe al României, de către ministrul Bogdan Aurescu. Secretarul de stat Iulian Fota i-a amintit obraznicului, amnezicului și diversionistului ambasador rus că există niște tratate, aflate în vigoare, pe care le-au semnat și România, și Rusia.
  • Vineri: de dimineață, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța vor ajunge cei 1.000 de soldați americani detașați de SUA din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO.
  • Vineri: sosește în România norvegianul Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Cei doi vor vizita Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde se află cazarmate trupe americane.
  • Vineri: Guvernele României şi Republicii Moldova vor avea prima şedinţă comună, la Chişinău. Premierul Nicolae Ciucă se va întâlnii şi cu preşedintele Maia Sandu, şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

MAE l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București, după declarațiile mincinoase ale acestuia despre scutul de la Deveselu și tezaurul României

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat joi la Ministerul român de Externe, în urma unor declarații pe care reprezentantul diplomatic al Moscovei le-a făcut miercuri în legătură cu scutul de la Deveselu și cu activitatea comisiei bilaterale care se ocupă inclusiv de problema tezarului României.

Convocarea lui Valeri Kuzmin a fost dispusă de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Ministerul român de Externe a precizat printr-un comunicat: „Partea română consideră că astfel de intervenții publice, care încearcă să creeze opiniei publice percepții eronate, nu sunt de natură să faciliteze desfășurarea unui dialog firesc, bazat pe încredere, între părți și nici să conducă la o relație predictibilă și constructivă, cu respectarea intereselor legitime ale ambelor părți. De asemenea, în viziunea părții române, respectarea angajamentelor internaționale și a dreptului internațional rămâne o condiție esențială pentru un astfel de dialog”.

A intrat în joc și fostul consilier prezidențial Iulian Fota (a lucrat cu Traian Băsescu), numit recent secretar de stat pentru probleme strategice, în MAE.

Comunicatul precizează: „Secretarul de stat din MAE pentru afaceri strategice, Iulian Fota, i-a reiterat ambasadorului Kuzmin poziția repetată constant și clar de către România, SUA și NATO încă de la momentul negocierii Acordului româno-american privind scutul antirachetă încheiat în 2011 și inclusiv recent: facilitatea antirachetă de la Deveselu, parte integrantă a sistemului NATO de apărare antirachetă, are un caracter strict defensiv, nu este îndreptată împotriva Federației Ruse – vizând exclusiv potențiale atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic, și nu există niciun fel de intenție sau posibilitate de amplasare în cadrul acestei facilități de rachete de tip ofensiv”.

În legătură cu activitatea Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial, cu privire la careambasadorul Federației Ruse în România a susținut în declarațiile sale de ieri, contrar realității, tema nu ar figura pe agenda bilaterală, secretarul de stat Iulian Fota a reamintit că următoarea sesiune a Comisiei (a șasea) urmează să fie organizată în România, conform deciziei luate de Comisie la a cincea reuniune din noiembrie 2019.

Ambasadorul Valeri Kuzmin afirmase miercuri că „nu există mari beneficii” în vizitarea bazei de la Deveselu, adăugând că Moscova preferă „adoptarea de tratate în scris” care să o asigure de caracterul defensiv al facilităţii militare, a relatat Agerpres.

„În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală. Auzim în România că americanii v-au dat garanţii. Eu vă pot spune că baza de la Deveselu, din ceea ce ştiu eu, a fost vizitată de un reprezentant al Rusiei doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc”, a declarat Kuzmin într-o conferinţă de presă ținută online.

Ambasadorul a vorbit despre nevoia de garanţii în scris care să vină de la partea americană.

„Până acum, putem spune, cel puţin din câte informaţii mi-au parvenit, că nu există mari beneficii legate de vizitarea sitului, pentru că noi ştim de aceste lansatoare. Construcţia şi capabilităţile nu sunt un mare secret la acest moment pentru întreaga comunitate militară. Şi aş adăuga că nicio garanţie verbală americană … Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante (…), am auzit asta ani de zile, decenii, iar acum, încet-încet, aflăm că nu au nimic de-a face cu realitatea”, a mai spus Valeri Kuzmin.

El a adăugat: „Încrederea acordată Washington-ului şi NATO s-a terminat. Sugerăm adoptarea de tratate în scris, cu valoare legală. Nu va schimba gradul nostru de încredere, dar va fi un pas înainte”.

Ambasadorul rus a adăugat că dislocările de militari în ţara noastră ar putea duce la o creştere a tensiunilor din regiune și a denunțat ceea ce el a numit o „campanie de propagandă isterică împotriva Rusiei”.

„Dacă există forţe care nu sunt din regiunea Mării Negre localizate la mii sau zeci de mii de kilometri de aceste regiuni, cum am putea să le vedem ca fiind paşnice? (…) În contextul în care aceste dislocări au loc sub perdeaua de fum a campaniei de propagandă isterică împotriva Rusiei, făcând apel la dezescaladarea, de către Rusia, a situaţiei de la graniţa Ucrainei, de fapt Statele Unite şi Franţa vor contribui la escaladarea tensiunilor”, a mai spus, pe un ton agresiv, Valeri Kuzmin.

Secretarul general al NATO sosește vineri în România. Stoltenberg va vizita baza militară de la Mihail Kogălniceanu, alături de Klaus Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va efectua vineri o vizită în România, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Acesta va merge alături de șeful statului român într-o vizită la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. la aceeași bază vor ajunge vineri dimineață cei 1.000 de soldați americani detașați de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO, ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina.

La ora 11.00, președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Administrația prezidențială informează că cei doi oficiali vor avea discuții tête-à-tête.

Ulterior, la ora 11.20, cei doi vor avea convorbiri oficiale, urmând ca la ora 11.45 să-i întâlnească pe militarii dislocați în bază.

La ora 12.15 este programată o conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohannis cu gecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Prima coloană de trailere cu tehnică militară americană a ajuns la Bucureşti în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1.00.

Primii soldați americani ajung la destinație – Baza Militară Mihail Kogălniceanu – vineri dimineață.

Detaşamentul american care va staţiona în ţara noastră va purta denumirea Task Force Cougar şi va fi constituit, în principal, din militari ai Batalionului 2 – Regimentul 2 Cavalerie, care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker. În cadrul trupelor trimise în România se regăsesc militari specializați în artilerie, geniu și structuri de sprijin.

Prima ședință comună a guvernelor român și moldovean la Chișinău

Guvernul României şi cel al Republicii Moldova vor avea vineri, la Chișinău, prima şedinţă comună, în actuala formulă, respectiv a cincea din ultimii 10 ani. Este, de asemenea, prima ședință comună găzduită de Republica Moldova. Precedentele patru au avut loc în România, la Iași (2012), Neptun (2015), Piatra Neamț (2017) și Bucureşti (2018).

Premierul Nicolae Ciucă va avea convorbiri şi cu preşedintele Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Executivului de la București, Dan Cărbunaru.

El a precizat că, în şedinţa de joi, Cabinetul Ciucă a adoptat o serie de decizii premergătoare şedinţei comune a celor două Guverne, având în vedere că vor fi semnate o serie de documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicaţii, cercetare şi digitalizare, educaţie, infrastructură.

„Mâine, Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova vor ţine prima şedinţă comună la Chişinău. În acest sens, urmează ca premierul Nicolae-Ionel Ciucă, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, să se deplaseze la Chişinău unde vor avea loc convorbiri cu doamna preşedinte Maia Sandu, cu doamna prim-ministru Natalia Gavriliţa şi cu domnul Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Aceste întâlniri se înscriu în reperele colaborării dintre România şi Republica Moldova, repere bazate Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat Dan Cărbunaru într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În ultimii 10 ani, au avut loc patru ședințe comune de guvern între Republica Moldova și România. La 3 martie 2012, a avut loc la Iași prima ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Ulterior au mai avut loc ședințe comune la Neptun (2015), Piatra Neamț (2017) și Bucureşti (2018).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Să mulțumim Cerului, în română și ucraineană, că Putin nu a negociat cu Trump belicoasele-i pretenții!

Un general rus dezvăluie adevăratul motiv pentru care Putin vrea să invadeze Ucraina: să-și păstreze bogăția furată de la popor! „Îi cerem să renunțe la politica criminală de provocare a unui război. Demisia!”

VIDEO. ÎPS Teodosie: „Domnul Putin nu este atât de negru precum îl prezintă toată lumea. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim“

Cel mai dur atac al lui Nicușor Dan la adresa Antenei 3: „Minte isteric, pentru a o pune pe Firea din nou primar”; „o mașinărie infernală”, care „manipulează, dezinformează, distorsionează, înveninează”, face „presiuni josnice”

Cine e Drulă, noul lider USR: „Bunicul a fost deținut politic. Tata n-are nicio legătură cu sistemul de putere de dinainte sau de după ‘89. Eu am premii naționale la Olimpiada de Informatică și am scris un manual pentru liceu”

Procurorii dau iama în căpeteniile AUR: dosare penale pentru George Simion, Călin Georgescu și Diana Șoșoacă! Georgică-muștiuc e încadrat la ultraj, Prostul Solemn la cultul fasciștilor, iar Senatoarea Urlătoare are mai multe capete de acuzare

Tatăl lui George Simion, condamnat penal pentru că a bătut 5 polițiști! Ulterior, a lovit și un reporter. „E scandalagiu, îi place băutura. Dacă mergi la el, ai grijă! E foarte violent!”

VIDEO. Amenințări de tip AUR ale șefului deputaților PSD: „Poate te întind pe-aici, pe jos!” / „George, ia-ți maimuța de aici!” / „N-are cum să mă bată pe mine Simion niciodată!”

Pensii speciale de magistrat, date pe furiș de PSD-iști. Propunere de extindere a numărului de beneficiari

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (83) / Ordin de la Bucureşti: împuşcaţi-i pe Ceauşeşti!

4 COMENTARII

  1. Nu fiti asa optimisti. Rusia are in China un aliat foarte puternic. Posibil in viitor sa fie noua ordine mondiala. Si in caz de invazie rusa nu cred ca 1000 de soldati americani o sa reziste la 100 000 de mii de rusi. Pe de alta parte, sprijinul armat american nu o sa vina fara costuri. Sa nu credeti ca americanii vin sa ne ajute doar ca Romania e „frumoasa” cum se exprima Putin legat de Ucraina. O sa trebuiasca sa platim acest sprijin in gaze in plata unor avioane, investitori americani cu beneficii, etc. Cand esti o tara mica iti alegi amantul cel mai bland.

    • Tu te auzi ce spui Idiot Congenital. China nu este aliatul Rusiei. Dimpotriva. Au niste probleme stravechi de rezolvat. Pune mana pe carte, nu pe cacat. „Nu crezi ca 1000 de americani bine hraniti si inarmati cu chestii sofisticate vor tine piept la 100.000 de „trotilati” vai mama lor ? Inarmati cu ce-or avea. N-ai auzit de Stefan cel Mare ? De Podul Inalt etc. Vai tie …Idiotule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here