vineri, mai 24, 2024
AcasăFără categoriePrețul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 85% în ultimele 5...

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 85% în ultimele 5 luni, atingându-se nivelul din septembrie 2021. Gazele costă de 7 ori mai puțin decât anticipau Putin și Medvedev

-

Prețul gazelor naturale la bursa din Amsterdam a scăzut luni cu 85% față de nivelul pe care-l avea acum mai puțin de 5 luni. Practic, este cel mai jos nivel atins din septembrie 2021. Această evoluție a cotației gazelor naturale are mai multe cauze, dar efectul principal este unul devastator pentru Rusia, care își vede în același timp diminuate masiv încasările și, în același timp, năruit total planul pus la cale înaintea invaziei, de a arunca Europa în haos printr-o explozie a tarifelor la energie.

În ciuda faptului că prețul gazelor a scăzut dramatic, companiile care le comercializează întârzie să reflecte acest lucru în tariful către consumatori, confirmând astfel acuzațiile oficialilor Comisiei Europene, care au vorbit astă-toamnă despre un comportament de speculatori.

Prețul gazului a coborât luni sub 57 de euro/MWh, fiind cel mai mic din ultimele 16 luni. Janis Kluge, expert în economie la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, scrie că „prețul e încă mare, dar în niciun caz extrem“.

- Advertisement -

Explicațiile sunt multiple. Politica prudentă a UE, care și-a umplut depozitele de gaze astă-vară și astă-toamnă, încheierea de noi contracte cu producătorii de gaze din Norvegia, Algeria, Marea Britanie, Azerbaidjan, importul de gaze lichefiate din SUA, iarna blândă de până acum – toate au făcut ca lucrurile să rămână sub control.

Daună totală pentru Rusia. Putin amenința astă-toamnă că „europenii vor îngheța la iarnă precum coada lupului din povestea rusească“

La aceasta s-a adăugat situația din China, care e lovită năprasnic de Covid și și-a încetinit producția. Depozitele de gaz din China sunt acum pline, iar furnizorii se reorientează către Europa, scrie Bloomberg. Oferta depășește astfel cererea. Numai de la 1 ianuarie și până acum – adică puțin peste două săptămâni –, prețul gazului a scăzut cu 27%.

Stocurile de gaze făcute de țările UE abia dacă au fost atinse în ultima lună, consumul asigurându-se din importuri. Iar situația se va menține până la sfârșitul sezonului rece, estimează traderii. Trendul descendent al prețului la gaze va continua în perioada următoare. Analiștii de la firma de trading Energi Danmark A/S estimează: „Pentru moment, nu se întrevede un sfârșit al scăderilor de pe piața europeană a gazelor. Situația de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare“.

- Advertisement -

Pentru Rusia, situația actuală e un dezastru total. Nu mai departe de astă-toamnă Dmitri Medvedev, fost premier și președinte al țării, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, jubila că „Europa va plăti 5.000 de dolari pe mia de metri cubi de gaz la iarnă“. Într-un discurs ținut în noiembrie, însuși Vladimir Putin amenința că „europenii vor îngheța la iarnă precum coada lupului din povestea rusească“.

Realitatea este consemnată chiar de agenția de știri rusească TASS, care nota pe 13 ianuarie: „Prețul gazelor europene a coborât sub 700 de dolari pe 1.000 de metri cubi“. Adică este un preț de peste 7 ori mai mic decât cel estimat de Putin și Medvedev când și-au făcut calculele privind presiunea pe care o vor pune pe Europa!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Codrin Ștefănescu se retrage din politică pentru că „este grav bolnav”. „Partidul lui Dragnea” ajunge pe mâna lui Liviu Pop

* VIDEO. Sforăitul gros al ministrului Petre Daea, în direct, la Antena 3. Râsete și ghionturi în studio. PSD-istul zice că o fi sforăit altul!

* Un nou kompromat împotriva Emiliei Șercan. Pe Facebook se plătesc reclame care o calomniază pe jurnalistă, promovând un site-fantomă, cu “anchete” nesemnate

* Omul PSD, Mitulețu Buică, a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente după ce a fost prins că și-a angajat cumnata în instituție

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -