Președinția finlandeză a UE va încerca joi să scurteze drumul Codruței Kovesi spre funcția de procuror-șef european

1
2528
Laura Codruța Kovesi

Joi, la Bruxelles, va avea loc o etapă importantă în desemnarea primului șef al Parchetului European. Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene „vrea să testeze”, în Consiliul COREPER, o eventuală susținere pentru Laura Codruța Kovesi, după ce același Consiliu a optat în primăvară pentru francezul Jean-François Bohnert.

Parlamentul European a mers de la început pe mâna candidatei române, poziție pe care și-o menține cu fermitate și în noua sa structură, după alegerile din 26 mai.

În aceste condiții, după negocieri, una dintre cele două instituții trebuie să cedeze. Reprezentanții Parlamentului încearcă să convingă Consiliul UE să cedeze el, mai ales că față de votul din primăvară a apărut o schimbare importantă: nu mai sunt trei candidați, ci doi. Atunci, voturile exprimate de ambasadorii țărilor europene au dus la următorul rezultat: Bohnert (Franța) – 50, Kovesi (România) – 29, Ritter (Germania) – 29.

Cum Andres Ritter a fost eliminat din cursă după votul ulterior, din Parlamentul European, voturile sale din Consiliul COREPER pot fi redistribuite în orice distribuție. E de așteptat ca majoritatea să meargă spre Kovesi.

Și încă un element important: în urma negocierilor politice, însăși Franța, care în primăvară l-a votat pe Bohnert, a anunțat că de această dată o va susține pe Kovesi. O schimbare care, prin canalele unor familii politice, va influența și opțiunile altor țări.

De aceea, e de așteptat ca votul de joi să fie câștigat de Kovesi în fața lui Bohnert.

„Foarte fermi pe poziție”

Marți, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European. Ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: Parlamentul pentru Kovesi, Consiliul UE pentru Bohnert.

Întrucât europarlamentarii negociatori au fost „foarte fermi pe poziție” pentru Kovesi și nu au „o marjă de negociere” față de mandatul primit de la liderii Parlamentului European, ambasadorul Finlandei ar vrea ca joi, în Consiliul COREPEER, să testeze ce susținere are Kovesi în rândul statelor membre. Dacă va câștiga și acest vot, Kovesi va fi procurorul-șef european.

Echipa de negociatori a Parlamentului European e formată din doi spanioli și un german, iar cea a Consiliului UE îi cuprinde pe ambasadorii Finlandei, Portugaliei și Croației.

Echipa de negociatori a Parlamentului European

* Monika Hohlmeier (Germania / PPE) – preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT);

* Juan Fernando Lopez Aguilar (Spania / Socialiști) – preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE);

* Maite Pagazaurtundua (Spania, Renew Europe) – vicepreşedinta comisiei LIBE.

Consiliul s-a arătat dornic să fie numit cât mai repede un procuror-șef european.

Mister: cum va vota România?

Poziția pe care ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, o va avea la ședința de joi a COREPER va fi stabilită la București. Decizia va fi luată fie de către Ministerul Afacerilor Externe, fie intrerinstituțional, cu alte ministere (Justiție, de exemplu), sau chiar de la nivelul premierului Dăncilă, a aflat HotNews. ro pe surse.

În primăvară, ambasadoarea Luminița Odobescu a avut mandat de la București, de la prim-ministrul Viorica Dăncilă, să voteze împotriva Codruței Kovesi. Mai exact, voturile României au mers către candidatul francez.

Chiar dacă între timp Liviu Dragnea (decidentul suprem de atunci) a intrat între timp la închisoare, e foarte posibil ca Viorica Dăncilă să meargă pe aceeași linie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă înfrângere a mafiei din justiție: instalarea Adinei Florea la SS-Gestapo a fost blocată a cincea oară! Vot la limită: 10-9

* Dăncilă dezgroapă un dinozaur PSD pentru a o ajuta în campania prezidențială: fostul pușcăriaș Miron Mitrea

Cum putem scăpa de PSD în 3 pași și 15 luni, plecând de la dorința lui Moise Guran: „Să scăpăm odată de acest blestem!”

VIDEO. Ultimele ore ale Alexandrei. La reconstituire, anchetatorii au făcut focul, iar Dincă a pus lemne sub butoi. O polițistă a jucat rolul Alexandrei, iar la ardere a fost folosit un manechin

VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!

VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital

VIDEO. Revanșa reporterului Pro TV: Dragnea l-a chemat la baie, el s-a dus în Teleorman. Ancheta lui Alex Dima, de mare audiență, a putut fi văzută și la Rahova, unde e întemnițat Dragnea

Beizadeaua ucigașă a mai făcut două accidente grave! A distrus trei mașini de lux, în valoare totală de peste 600.000 de euro: Nissan, Ferrari, Aston Martin!

DOCUMENT. Așa arată cetățenia americană a Sorinei! Plus: distracție cu vrăjitoarea. Între timp, televiziunile din România primesc confirmarea ticăloșiei cu care au tratat acest caz

VIDEO. Cum a fost lovit în cap un gorjean, în curtea bisericii, de glonțul tras de un jandarm la 2,5 kilometri distanță

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here