Prefectul Capitalei respinge cererea Clotildei Armand de a declara stare de alertă la Sectorul 1 și cere ca Primăria să plătească direct sortatorii. Romprest nu e de acord

7
317

Situație tot mai confuză în “războiul gunoaielor” din Sectorul 1: prefectul Bucureștiului a respins cererea Clotildei Armand de a institui starea de alertă și spune că soluția la deblocarea crizei cu Romprest este ca primăria să plătească direct stațiile de sotarea a deșeurilor. Numai că această idee, avansată deja zilele trecute de primărița Clotilde Armand, a fost respinsă de firma Romprest, care ridică gunoaiele și are monopol asupra acestei activități în Sectorul 1.

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului, a declarat joi că rezolvarea situației actuale este achitarea datoriilor Romprest către sortatori, total sau parțial, de Primăria Sectorului 1. Asta, după ce Clotilde Armand venise cu aceeași soluție zilele trecute, spunând că primăria a făcut deja plăți de milioane de lei către Romprest cu aceeași destinație (stațiile de sortare), însă banii n-au mai ajuns la destinație.

Romprest condiționează preluarea plăților către sortatori de către primărie de achitarea altor facturi controversate

Compania de salubritate, care are monopol asupra strângerii deșeurilor din Sectorul 1 până în 2033, refuză însă această soluție, pretinzând ca, mai întâi, Primăria Sectorului 1 să achite alte facturi controversate, pe care nu le recunoaște.

În total, acum sunt facturi de aproape 90 de milioane de lei restante, pe care Romprest le-a emis, iar Primăria Sectorului 1 nu le acceptă, spunând că sunt umflate.

Contractul dintre Romprest și primărie are mai multe componente. Primăria a plătit integral pentru ridicarea gunoiului de pe străzi, dar refuză facturile pentru spălarea străzilor, de exemplu, sesizând că au fost încărcate notele de plată.

În replică, Romprest a suspendat acum o săptămână, pentru a doua oară în 6 luni, ridicarea gunoiului – deși acest serviciu e plătit la zi. Mai mult, Clotilde Armand acuză că banii dați de primărie pentru a fi onorate contractele cu stațiile de sortare au fost deturnați de Romprest în alte scopuri. Acum, sortatorii neplătiți vor să nu mai primească mașinile Romprest.

„În acest moment, autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă“

Pentru a ieși din impas, Clotilde Armand a cerut declararea stării de alertă în Sectorul 1, ca să aibă posibilitatea de a aduce și altă firmă de salubrizare.

După zile lungi de ezitări, prefectul Alin Stoica (USR-PLUS) a respins cererea, spunând că situația nu e chiar atât de gravă.

Alin Stoica a anunțat, conform Mediafax: „Am primit documentații parțial de la DSP, Autoritatea pentru Mediu și Garda de Mediu în dimineața aceasta (joi – n.red.). Din notele de constatare primite de la aceste autorități nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. În acest moment, autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale care să ducă la înlăturarea situației“.

Prefectul a pus însă presiune pe Romprest, declarându-se sigur că firma va accepta soluția ca primăria să plătească direct sortatorii. În același timp, el a avertizat că a dat ordin ca situația să fie monitorizată zilnic, iar în cazul în care apare o nouă situație gravă va reanaliza cererea de declarare a stării de alertă.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a declarat deja joi dimineață că Romprest va fi amendată și că această firmă avea obligația să ridice deșeurile tocmai deoarece are monopol asupra activității în Sectorul 1.

Declarațiile prefectului Alin Stoica despre criza gunoaielor din Sectorul 1

„Dumnealor (Primăria Sectorului 1 – n.red.) au identificat o soluție prin care vor putea să achite parțial sau total toate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, așa fel încât să nu mai existe un blocaj acolo. Sectorul 1 își asumă plata sortatorilor în mod direct, în așa fel încât să degreveze prestatorul de această obligație și să-i permită să efectueze în continuare serviciul fără niciun fel de opriri.

Prestatorul sunt sigur că va aprecia acest gest și în continuare își va desfășura serviciul fără niciun fel de probleme. Înțeleg că prestatorul este pe străzi și își îndeplinește obligațiile de preluare și transportare a gunoiului.

Al doilea sortator, IRIDEX, ne-a anunțat că ar urma să-și suspende relația cu prestatorul Romprest, lucru care ar fi creat un blocaj, dar Sectorul 1 își asumă și relația cu IRIDEX. Deci lucrurile ar trebui să meargă către bine.

În același timp, am cerut tuturor organismelor pentru control – DSP, Agenția pentru Mediu, Garda de Mediu – să monitorizeze zilnic situația din Sectorul 1 și în situația în care apare orice amenințare la adresa sănătății populației să anunțe de îndată instituția Prefectului pentru a putea să luăm măsuri de urgență în cazul în care se impune.

Primăria își va achita datoriile către sortatori, datoriile pe care prestatorul le-ar avea către sortatori. Adică sunt acele sume pe care prestatorul le refacturează primăriei. Din totalitatea serviciilor de salubritate, o parte reprezintă sumele pe care prestatorul de servicii de salubritate le achită către sortatori, adică stațiile IRIDEX, Romwaste și așa mai departe. Aceste sume sunt refacturate către primărie. Pentru că între prestator și sortator a intervenit un blocaj financiar, primăria și-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură care în mod normal trecea prin intermediul prestatorului.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Clotilde Armand, atacată în trafic! „Un bărbat agresiv a lovit cu pumnii în geam și a încercat să-mi deschidă ușa de mai multe ori”

* Amenzi grozave pentru Cerva, Tudy și încă doi „protestatari RTV”: 38.000 de lei costă gunoaiele aruncate lui Clotilde Armand!

* Judecătorul Danileț cere demisia a 7 din cei 9 membri ai CCR: „Aruncă România afară din Uniunea Europeană”!

* Mama premierului Florin Cîțu a murit la 7 zile după ce George Simion a târât-o într-un potop de minciuni

* Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* VIDEO. Demența starețului Zenovie: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești” / „Vor fi zombi, ca drogații” / „Planul lor criminal, de genocid în lume…”

* Liderii AUR au votat împotriva propriei legi, prin care ziceau că elimină subvenția pentru partidele politice!

* TVR nu-i va prelungi contractul lui „Sărmăluță”. Acesta amenință cu tribunalul: „Vă promit că o să ne distrăm!”

* Top 3 al moderatorilor TV, în viziunea lui Ion Cristoiu: 1. Gâdea (Antena 3); 2. Ciutacu (RTV); 3 Cristache (TVR)

* VIDEO. Macron, pălmuit de un protestatar. Agresorul l-a păcălit cu o diversiune: i-a întins mâna stângă și l-a lovit cu dreapta

7 COMENTARII

 1. Nouă…, încă de la numirea acestui prefect propus de P.L.U.S. (conform algoritmelor coaliției-guvernamentale și coaliției-pentru-București), după ce l-am văzut și ascultat pe individ…, ni s-a părut că… ESTE DEPĂȘIT DE SITUAȚIE și NEPOTRIVIT PENTRU FUNCȚIE!!!

  Traian Berbeceanu era de un milion de ori mai BUN în această poziție!

  În plus, ni se pare că nu este deloc de neglijat posibilitatea ca această RETICENȚĂ (EVIDENTĂ!) a prefectului apropiat de P.L.U.S. de a o sprijini CU-ADEVĂRAT (!!!) pe primărița din partea U.S.R…. reflectă anumite poziționări și chiar lupte din interiorul acestei alianțe devenite partid, chiar înainte de alegerile locale-și-naționale ale acestuia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Totul corect.

   Ciudat e ca si singurul care a sprijinit-o public pe d-na Armand a fost d-l Bolojan. In rest fum si atacuri tampite…

   Poate sau nu sa iti placa d-na Armand. Totusi a fost singura persoana care sa atace hotarat aceasta problema. Introducerea starii de urgenta ar fi fost fatala mafiotilor Romprest. Miroase a tradare in propriul partid. Si nu inteleg neimplicarea lui Nicusor Dan.

 2. Asta din ce vagauna a mai iesit?! Cum nu exista pericol iminent cand te confrunti cu cantitati imense de gunoi pe strada, temperaturi ridicate, ploi torentiale, posibilitatea formarii levigatului, miros pestilential?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here