luni, martie 4, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina"N-am văzut în viața mea o asemenea bătălie. Se pare că au...

„N-am văzut în viața mea o asemenea bătălie. Se pare că au murit 1.500 de ruși”. Povestea distrugerii capului de pod rusesc peste Doneț, spusă de genistul ucrainean care l-a descoperit

-

Ofițerul ucrainean care a descoperit podul de pontoane ridicat de ruși peste râul Doneț și distrus acum două zile într-o bătălie crâncenă și-a povestit, pe contul său de Twitter, întreaga pățanie. Maxim, care spune că a mai fost pe frontul din Donbass înainte de invazia pornită de Rusia în 24 februarie, afirmă că întreaga operațiune de depistare a lucrărilor la pod și de organizare a ambuscadei a durat câteva zile. În luptele care au urmat, soldate cu distrugerea completă a forțelor care apucaseră să treacă peste pod, au pierit circa 1.500 de ruși, pretinde Maxim.

Primele recunoașteri ar fi început pe 6 mai, după ce s-au primit rapoarte privind apariția unei concentrări rusești de forțe pe malul celălalt al râului. Trimis în recunoaștere, Maxim spune că a estimat locul unde rușii ar fi putut încerca să traverseze râul pe un pod de pontoane, apoi a verificat și a descoperit că avusese dreptate.

Inginerul ucrainean Maxim, care spune că a descoperit podul de pontoane al rușilor

Ucrainenii i-au lăsat pe ruși să termine podul lung de 80 de metri și să înceapă traversarea, după care i-au atacat cu toate forțele, folosind din plin artileria și aviația. Bătălia a durat o zi, iar ofițerul spune că „nu am văzut / auzit în viața mea lupte atât de grele“.

Încercările rușilor de a se evacua și de a reface podul au fost zădărnicite, pierderile fiind foarte mari. Militarul ucrainean spune că “se aude” de circa 1.500 de ruși morți.

- Advertisement -

Lovitura, despre care Ziaristii.com a scris încă de acum două zile, a fost una de mare importanță strategică în economia bătăliei pentru Donbass. Rușii au pierdut nu doar numeroase vehicule și mulți oameni, ci și ocazia să încercuiască armata ucraineană din zonă.

Relatarea ofițerului genist ucrainean Maxim despre descoperirea și distrugerea capului de pod rusesc peste Doneț

Ce am făcut pentru a distruge podul rusesc de pontoane peste Siverski Doneț

- Advertisement -

Sunt ofițer de geniu militar UA + EOD. Am servit o tură în Donbas înainte de recenta invazie.

Recent, am îndeplinit o misiune care a avut un impact uriaș asupra pierderilor rusești și le-a dat complet peste cap planurile de a înconjura Lisiceansk.

Inițial, existau informații de la unitățile din prima linie că sunt ruși de cealaltă parte a râului și că aceștia adună diverse vehicule. Astfel, comandantul meu mi-a cerut pe 6 mai, în calitate de unul dintre cei mai buni ingineri militari, să fac o recunoaștere tehnică pe râul Siverski Doneț.

Împreună cu unitățile de recunoaștere, ca întărire, am plecat să explorez zona Hrihorivka și Bilohorivka pe 7 mai.

Unitățile din prima linie din Bilohorivka au raportat că mai multe vehicule ale rușilor s-au adunat pe cealaltă parte a râului.

Am explorat zona și am sugerat o locație în care rușii ar putea încerca să monteze un pod de pontoane pentru a ajunge pe cealaltă parte. Am folosit telemetrele pentru a afla că râul are o lățime de 80 de metri, astfel că rușii ar avea nevoie de 8 părți (10 metri fiecare) ale podului conectate între ele pentru a ajunge pe cealaltă parte.

Imagine a locului unde au încercat rușii să traverseze Donețul

Cu acel debit al râului, știam că vor avea nevoie de bărci motorizate pentru a aranja un astfel de pod, iar asta le va lua cel puțin două ore de muncă.

Mi-a luat o zi să verific totul. Și a trebuit să o fac și pe 8 mai.

Așa că am raportat comandanților mei aceste informații pe care le aveam.

De asemenea, am spus unității care a observat acea parte a râului că trebuie să fie atentă la zgomotul bărcilor cu motor.

Vizibilitatea era de rahat în zonă pentru că rușii au dat foc la câmpuri și păduri și aruncau o mulțime de grenade fumigene. În plus, era ceață.

Trebuiau să audă sunetul. Și l-au auzit pe 8 mai, dimineața devreme. Chiar în locul pe care l-am spus. Am fost și eu acolo să verific – și am văzut cu drona mea cum făceau rușii podul de pontoane. Am raportat imediat comandanților.

Privind în urmă, cred că recunoașterea mea + indicațiile către unitatea fluvială au avut cel mai mare impact. Am surclasat inginerii militari ruși.

Rușii au încercat să plaseze un pod chiar în locul unde am ghicit.

Unitatea fluvială nu a văzut unitățile rusești, dar a putut să audă bărcile cu motor și să raporteze imediat.

Am reușit să confirmăm că rușii au montat 7 părți ale podului din 8. Rușii au reușit chiar să mute câteva trupe și vehicule peste râu. Au început luptele.

În aproximativ 20 de minute după ce unitatea de recunoaștere a confirmat că podul rusesc a fost montat, artileria grea s-a angajat împotriva forțelor rusești, iar apoi a intervenit și aviația.

Eram încă în zonă și nu am văzut / auzit în viața mea lupte atât de grele.

După o zi de lupte, în dimineața zilei de 9 mai, podul a fost distrus. Unele forțe rusești (cam 30-50 de vehicule + infanterie) au rămas blocate pe partea ucraineană a râului, fără cale de întoarcere. Au încercat să fugă folosind podul rupt. Apoi au încercat să ridice un nou pod.

Apoi, aviația a început bombardarea intensă a zonei și a distrus toate rămășițele trupelor rusești de acolo, precum și celălalt pod pe care au încercat să îl facă.

Zvonurile spun că sunt vreo 1.500 de ruși morți.

Obiectivul lor strategic era să treacă râul și apoi să încercuiască Lisiceansk. Au eșuat lamentabil.

Pe 10 mai, podul de pontoane era complet distrus. Cam în acel moment ați început să și primiți toate imaginile din zonă.

Eram pe teren, făceam treabă acolo, alături de alți eroi ucraineni.

Mi-am făcut partea mea și a avut un impact semnificativ.

Sunt mândru să servesc Ucraina!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Silviu Mănăstire pleacă de la B1 TV și trimite săgeți către patronul Sorin Oancea. Nemulțumiri financiare: „Profitul televiziunii a fost de peste 6 milioane de euro”

* Dat afară de la TVR, „gornistul penalilor”, Ionuţ Cristache, a fost recuperat de condamnatul Dan Andronic. De luni, emisiune la EVZ

* Guvernul PSD-PNL, înapoi în comunism, la lupta cu chiaburii și burghezii. E înfierată specula: „acumularea de mărfuri”, „limitarea vânzărilor”, prețurile „nejustificat de mari”

Minciuna grosolană a lui Ciolacu: zice că nu are dreptul la pensie specială, dar are! Se califică deja la 3.000 de euro pe lună

* România spre prăpastie: inflația a ajuns la 13,8%! Cartofii s-au scumpit cu 41%, gazele cu 85%, curentul cu 40%, pâinea cu 20%

* OPINIE. Cu diavolul nu negociezi. Îl calci pe cap și-l zdrobești, nu există altă cale. Iar Putin e diavolul

* Hodorkovski: „Dacă ucrainenii nu vor rezista în Donbass, gașca de bandiți din jurul lui Putin va cere să fie atacat Kievul”

* Curajul nebun de a spune adevărul în Rusia. “Putin e un dictator paranoic. Va ajunge la tribunal după război“. Articolele au fost șterse imediat

* Putin a eliminat aviația de la parada de 9 Mai din motive politico-militare, nu meteorologice! Ar fi fost avertizat că ar putea fi lichidat

Șoc la televiziunile rusești, de 9 Mai: „Sângele copiilor ucraineni este pe mâinile voastre”! Hackerii au făcut zob propaganda lui Putin

Medic oncolog: „Dacă metastaza a ajuns cu adevărat la oase”, pentru Putin „totul s-ar putea termina în 2022 sau 2023”

VIDEO. Insula Șerpilor a devenit cimitir pentru ruși! Atacuri în serie ale ucrainenilor. O dronă Bayraktar a făcut praf un elicopter putinist

Se înmulțesc informațiile despre o iminentă lovitură de stat împotriva lui Putin

Rusia a început o nouă campanie de propagandă: acuză și Suedia că e nazistă!

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

* Viktor Orban, pe urmele lui Putin: Croația are „mare și porturi” care i-ar fi fost smulse Ungariei! Zagrebul, indignat de revizionismul maghiar; Budapesta, obraznică

CTP: „Pacifismul” este ilogic, slujește propagandei lui Putin. România este de partea bună a istoriei

Ioan Feher, trădătorul care i-a ajutat pe hackerii ruși să atace instituții ale statului român, e fan AUR și citește site-ul lui Buble. E adept al lui Putin și susține Rusia, dar trăiește la Londra!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -