
Egor Poliakov și Alexandra Miroșnikova, doi jurnaliști care scriu pentru site-ul rusesc Lenta.ru, afiliat Kremlinului, au dat luni dovadă de un curaj incredibil, postând cel puțin 30 de articole dure la adresa lui Putin și a invaziei comandate de acesta în Ucraina. Textele au apărut tocmai pe 9 mai, când în Piața Roșie se ținea parada de Ziua Victoriei, iar dictatorul rostea un discurs tipic, încărcat de minciuni și teorii conspiraționiste.
În mod evident, articolele publicate de Poliakov și Miroșnikova au fost șterse imediat de administratorii site-ului. Totuși, CNN a apucat să le vadă și să le salveze. Textele sunt critice cu Putin și Guvernul său, arată adevărul despre invadarea Ucrainei și vorbesc despre represiunea pe care regimul de la Moscova o organizează împotriva criticilor săi.
Poliakov și Miroșnikova scriu despre folosirea de către Putin a celei de-a 77-a aniversări a înfrângerii Germaniei naziste pentru a-și justifica atacul asupra unei țări vecine, iar conducătorii Ministerului Apărării de la Moscova sunt acuzați de cei doi jurnaliști că „mint rudele” celor uciși la scufundarea navei-amiral „Moscova”, în Marea Neagră. Putin e învinuit de lansarea unuia dintre „cele mai sângeroase războaie din secolul XXI”.
În loc de elogii, peste 30 de articole în care este demontată toată propaganda Kremlinului
Cititorii site-ului Lenta.ru au fost șocați să citească, în locul articolelor elogioase la adresa Kremlinului și vituperante împotriva Occidentului și a Ucrainei, rânduri precum:
„Putin și cercul său sunt condamnați să se confrunte cu un tribunal după încheierea războiului” și „Putin și asociații săi nu vor putea să se justifice sau să fugă după ce vor pierde acest război”.
Poliakov și Miroșnikova sunt amândoi editori pe domeniul afaceri la Lenta.ru, important site de știri rusesc pro-Kremlin. Compania-mamă a site-ului a fost cumpărată recent de Sberbank din Rusia, care face obiectul unor sancțiuni americane pentru invazia Rusiei în Ucraina.
Site-ul de știri independent rus Mediazone a publicat o declarație a lui Poliakov și Miroșnikova după apariția articolelor. „Putin este un dictator paranoic„, au spus ei. „Putin trebuie să plece. El a început un război fără sens și conduce Rusia în șanț.”
Cei doi riscă închisoare până la 15 ani, conform unei legi votate în martie de Parlamentul Rusiei
Jurnaliștii nu numai că au respins în mod public linia Guvernului privind invazia, dar l-au acuzat pe Putin că a manipulat de la bun început cu privire la intențiile sale în Ucraina: „Putin a mințit în mod repetat cu privire la planurile sale pentru Rusia în Ucraina, numind la început un obiectiv, apoi unul complet diferit”. Ei au dat exemple concrete: s-a invocat inițial „eliberarea Donbassului”, apoi „denazificarea” și „demilitarizarea Ucrainei”. Acestea, afirmă cei doi jurnaliști, sunt doar justificări puse în grabă pentru un război inutil.
Astfel de gesturi sunt foarte riscante în Rusia. Dacă dincoace de granițele imperiului lui Putin pot exista chiar politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri care să sprijine deschis Rusia și putinismul, dincolo curajul de a spune altceva decât propaganda oficială te expune la pedepse foarte dure. Parlamentul rus a adoptat la începutul lunii martie o lege care incriminează ceea ce consideră a fi „falsuri“ despre războiul Rusiei în Ucraina – adică orice se abate de la narativul oficial al Kremlinului. Încălcarea acestei legi duce la amendă de 1,5 milioane de ruble (aproximativ 21.300 de euro) și până la 15 ani de închisoare. Putin și mass-media de stat încă spun despre războiul de agresiune din Ucraina că e o „operațiune specială”.