Polonia a livrat Ucrainei primele tancuri PT-91 Twardy. Kievul ar urma să primească 230 din aceste blindate, care sunt o versiune îmbunătățită a sovieticelor T-72

0
2119
Primele tancuri de producție poloneză PT-91 Twardy au ajuns în Ucraina

Primele tancuri poloneze PT-91 Twardy au ajuns deja în Ucraina, anunță presa din spațiul ex-sovietic. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al președinției ucrainene, Andrii Iermak. Conform canalului Defence-ua.com, în total ar fi vorba de 230 de astfel de tancuri, care reprezintă de fapt o versiune mult îmbunătățită a sovieticelor T-72.

PT-91 Twardy este tanc de luptă standard produs aproape 100% de industria poloneză. A intrat în serviciu în 1995 și este produs de compania Bumar Labedy, un consorțiu militar polonez. Proiectanții au plecat de la tancul T-72M, versiunea poloneză a sovieticului T-72. Numai că pe noul vehicul a fost instalat un nou sistem de control și stabilizare a tirului, blindaj reactiv, un motor mult mai puternic, o nouă transmisie și un nou încărcător automat. La fel ca și T-72, tancul PT-91 Twardy are un echipaj de numai 3 oameni și cântărește aproape 46 de tone. Tunul este de calibrul 125 mm.

Polonia a livrat și până acum Ucrainei tancuri, dar acestea erau T-72 de model mai vechi.
Încă de la începutul invaziei rusești, una din principalele cerințe ale Kievului către comunitatea internațională a fost livrarea de armament greu. Statele ex-comuniste Polonia, Cehia, Slovacia s-au numărat printre principalii donatori pentru că dețineau deja echipamente de producție sau inspirație sovietică, familiare militarilor ucraineni care le puteau folosi imediat, fără a mai fi nevoie de acomodare și instructaj suplimentar.

Și PT-91 Twardy este, până la un punct, destul de asemănător cu tancurile T-72 rusești. Are însă un nou motor care poate propulsa blindatul cu o viteză de 70 km/oră și îi conferă autonomie de 650 km. Sistemul de control al focului este gestionat de un echipament francez numit Savan-15T. Polonezii au construit un nou sistem reactiv aplicat peste blindaj, format din 400 de calupuri care protejează partea din față a turelei și a caroseriei. În plus, tancul este dat cu o substanță numită 1K2KS care îi reduce amprenta pe radar și dispozitivele de urmărire în infraroșu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DOSAR. Liviu Dragnea a plecat spre Maldive cu un avion privat, pe banii românilor, alături de concubina sa și de o colegă a acesteia din școala generală!

* Europa somează România să termine cu șmecheriile prin care favorizează spălarea banilor! Directiva a fost maltratată, la fel ca Legea avertizorului de integritate

* Căpușe PSD: Grindeanu a numit un agricultor la șefia Autorității Aeronautice – pe fratele lui Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului!

* George Buhnici pierde un prim contract, cel cu BCR, după refuzul de a-și retrage declarațiile sexiste. „Am crezut în a doua şansă, dar este evident că vedem diferit lucrurile”

* Ucrainenii au aruncat în aer tribunalul din Lisiciansk, unde invadatorii ruși se aflau în ședință. Bilanțul: minus 50 de „orci”!

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* Partizanii ucraineni din Crimeea oferă 15.000 de dolari pentru lichidarea comandantului unei divizii de submarine rusești

* Ucraina e amenințată cu Apocalipsa, în caz că va încerca să recupereze Crimeea. Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* Destine crunte pentru trei trădători ucraineni care au trecut de partea Rusiei teroriste. Bilanțul: un mort (împușcat) + un spitalizat (otrăvit) + un arestat

* Rusia vrea să anexeze și 3 regiuni din nordul Kazahstanului! Când a aflat planul diabolic al lui Putin, președintele kazah s-a rupt de acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here