duminică, aprilie 21, 2024
AcasăNewsCine e Lucian Duță, fostul șef al CNAS pus de PDL, condamnat...

Cine e Lucian Duță, fostul șef al CNAS pus de PDL, condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită. Făcea parte dintre apropiații președintelui Băsescu, cu care susținea că are linie directă

-

Lucian Duță, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pus în funcție de PDL pe vremea președintelui Traian Băsescu, a fost condamnat definitiv, luni, la 6 ani de închisoare cu executare pentru corupție. Sentința pronunțată de Curtea de Apel București este definitivă, iar dosarul a vizat o luare de mită de 6,3 milioane de euro pentru a vicia procedura de atribuire a implementării cardului de sănătate în 2012. Sistemul IT introdus atunci a fost unul din cele mai mari eșecuri, el nefiind funcțional nici azi.

Fostul șef al CNAS a pretins 10% din valoarea totală a contractului (63 de milioane de euro) pentru implementarea sistemului IT prin care se folosește cardul de sănătate. Banii au fost dați, parțial cash, parțial într-un cont din Elveția, de către Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România, și Irina Socol, reprezentanta subcontractantului Siveco România.

Sistemul IT din spatele cardului de sănătate a fost, încă din prima clipă, un mare eșec. Zecile de milioane de euro cheltuiți n-au ușurat, ci din contră, au îngreunat foarte mult atât viața medicilor, cât și a pacienților. Și azi, la 10 ani după implementarea sa, sistemul mai mult nu funcționează, iar medicii pierd ore în șir pentru a reuși să valideze rețetele pacienților. În cele din urmă s-a ajuns la o soluție de compromis tipic românească. Pentru că sistemul a fost prost încă de la bun început, iar activitatea era permanent blocată, s-a acceptat ca medicii să poată elibera rețetele off-line, pentru a le valida mai târziu. Dar asta înseamnă că, în foarte multe cazuri, doctorii stau noaptea ca să introducă în sistem rețetele eliberate ziua.

DNA l-a trimis în judecată în 2018 pe Lucian Duță, pentru luare de mită în formă continuată. În 2020 a fost condamnat în primă instanță tot la 6 ani de închisoare. Luni, 25 iulie, Curtea de Apel a menținut sentința.

- Advertisement -

Lucian Duță, la vremea respectivă unul dintre cei mai influenți oameni din România, a primit mita în două feluri: 800.000 de euro cash, 5,5 milioane de euro într-un cont al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Insulele Saint Kitts&Nevis din Caraibe. Punga cu banii cash a fost luată de doctor într-un garaj, lângă biroul pe care-l avea la CNAS și unde credea că e protejat împotriva înregistrărilor.

La acel moment, Lucian Duță făcea parte din cercul interior al apropiaților lui Traian Băsescu, președintele în funcție al țării. Șeful CNAS se lăuda, dealtfel, că este printre puținele persoane din țară care are linie directă cu Băsescu.

La dosarul actual, pe baza căruia a fost condamnat, s-a ajuns după ce a fost denunțat de cei care i-au dat mita. În 2012, când a încasat milioanele de euro, Lucian Duță le-a explicat reprezentanților HP România și al Siveco faptul că e nevoie de acest șperț pentru că trebuie să obțină sprijin politic pentru proiectele CNAS. El s-a lăudat cu relația apropiată pe care o avea cu Băsescu.

- Advertisement -

Cu banii primiți, Duță a pretins că a vrut inițial să construiască o clinică medicală, dar până la urmă a făcut o clădire pe strada Jean Monet, din București, pentru a o închiria Ambasadei Egiptului, scrie G4Media.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Europa somează România să termine cu șmecheriile prin care favorizează spălarea banilor! Directiva a fost maltratată, la fel ca Legea avertizorului de integritate

* Căpușe PSD: Grindeanu a numit un agricultor la șefia Autorității Aeronautice – pe fratele lui Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului!

* George Buhnici pierde un prim contract, cel cu BCR, după refuzul de a-și retrage declarațiile sexiste. „Am crezut în a doua şansă, dar este evident că vedem diferit lucrurile”

* Ucrainenii au aruncat în aer tribunalul din Lisiciansk, unde invadatorii ruși se aflau în ședință. Bilanțul: minus 50 de „orci”!

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* Partizanii ucraineni din Crimeea oferă 15.000 de dolari pentru lichidarea comandantului unei divizii de submarine rusești

* Ucraina e amenințată cu Apocalipsa, în caz că va încerca să recupereze Crimeea. Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* Destine crunte pentru trei trădători ucraineni care au trecut de partea Rusiei teroriste. Bilanțul: un mort (împușcat) + un spitalizat (otrăvit) + un arestat

* Rusia vrea să anexeze și 3 regiuni din nordul Kazahstanului! Când a aflat planul diabolic al lui Putin, președintele kazah s-a rupt de acesta

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -