Politico: Sunt indicii că SUA dă Ucrainei, în secret, și alte arme pe lângă cele anunțate public!

2
3748
Rachete ATACMS, cu rază de acțiune de până la 300 de kilometri, lângă un sistem HIMARS. Tot mai mulți experți se întreabă dacă nu cumva SUA au livrat deja Ucrainei aceste arme teribile, care pot lovi Rusia în orice colț al teritoriilor ocupate

Influenta publicație Politico.eu ridică, într-un articol publicat luni, întrebarea dacă nu cumva Statele Unite oferă deja Ucrainei, în secret, și alte arme decât cele anunțate public, periodic, prin pachetele de ajutor. Autorii textului spun că la Washington circulă zvonuri potrivit cărora SUA ar fi furnizat arme mai multe și mai sofisticate decât a anunțat public administrația.

Un argument ar fi declarația făcută vineri de un oficial de rang înalt al Pentagonului, care a spus că SUA le furnizează în secret ucrainenilor, de ceva timp, rachete anti-radiații de mare viteză (HARM), folosite pentru a ținti sistemele radar. „Când am anunțat pentru prima dată furnizarea inițială de rachete HARM, modul în care am făcut-o în anunț nu a fost specific. Am descris faptul că furnizam o capacitate de contra-radar”, a declarat oficialul.

Yahoo! News a publicat apoi duminică un articol în care susținea că recentele atacuri asupra țintelor rusești din Crimeea n-au fost rezultatul unor echipe de operațiuni speciale care transportau explozibili, așa cum sugerează Ucraina. În schimb, exploziile au fost rezultatul unor lovituri cu rachete care au rază lungă de acțiune, au declarat foști operatori speciali americani. Dar Ucraina nu are rachete cu raza de acțiune necesară pentru a lovi baza aeriană Saki din Crimeea, au remarcat ei – cel puțin nu cu rachetele pe care America și partenerii săi spun public că le-au transferat.

O posibilitate ar fi ca SUA să fi trimis în secret Ucrainei sistemul de rachete tactice al armatei cunoscut cu acronimul ATACMS. Dacă este adevărat – însă nu este clar dacă este așa -, acest lucru ar contrazice ceea ce administrația a declarat public.

În iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat la Forumul de securitate Aspen că trimiterea acestor rachete ar provoca și mai mult Rusia și ar putea instiga la un potențial al treilea război mondial.

Două persoane familiarizate cu această mișcare au declarat luni că SUA au inclus muniții ghidate cu precizie Excalibur în pachetul de arme din 19 august, chiar dacă administrația nu le-a anunțat public. Mai mult, un document trimis vineri de administrație către Parlament enumeră ce conținea ultimul pachet de 775 de milioane de dolari, menționând că ceea ce merge în Ucraina nu este „limitat” la ceea ce apare în notificare.

Autorii articolului din Politico.eu își iau în final măsuri suplimentare de precauție: „Recunoaștem că toate acestea sunt speculații. Niciun membru al administrației nu a confirmat și nici măcar nu a lăsat să se înțeleagă că au existat transporturi secrete de arme către Ucraina. Chiar dacă ar fi existat, sunt puține sau deloc șanse ca ei să ne împărtășească o decizie clasificată. Dar dacă există ceva în teoria armelor secrete, unii experți ar fi de acord cu abordarea mai discretă. (…) Șoaptele despre faptul că SUA oferă Ucrainei mai mult decât lasă să se vadă nu fac decât să crească, nu să se stingă. Vom rămâne cu ochii pe ele pentru a vedea dacă fac parte din zvonurile din Washington sau chiar există ceva“.

Aceasta nu este prima dată când apar întrebări privind armamentul primit de Ucraina. Imediat după distrugerea țintelor strategice din Crimeea, între care baza aeriană unde au fost aruncate în aer și 30 de avioane de luptă rusești, anumiți experți au afirmat, făcând analiza fotografiilor din satelit, că distrugeri de asemenea proporții și pe o suprafață atât de mare nu se puteau face decât cu rachete. Ucraina n-a confirmat și nici n-a infirmat atacurile, ironizându-i însă pe rușii care pretindeau – la fel ca și în cazul scufundării crucișătorului Moscova, că a fost vorba de un accident plecat de la o țigară nestinsă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Dughin, ideologul lui Putin și idolul lui Puric, a primit o lovitură năprasnică. Fiica sa, putinistă fanatică, a fost aruncată în aer cu mașina tatălui. Nu demult, Daria Dughina se poza pe ruinele combinatului Azovstal, mândră de genocidul făcut de ruși la Mariupol

* De ce este puțin probabil ca Ucraina s-o fi asasinat pe Daria Dughina. Celebrul profesor Galeotti demontează mitul „Creierul lui Putin”

* Moartea Dughinei: „99% e opera FSB-ului rusesc”. Textul „noului Rasputin” pentru care Kremlinul i-ar fi aruncat limuzina în aer, ucigându-i fiica

* Asasinarea fiicei lui Dughin a fost revendicată de o misterioasă gherilă anti-Putin din Rusia

* DOCUMENT. 17 înalți oficiali americani, scrisoare către Joe Biden: „SUA trebuie să înarmeze Ucraina ACUM, înainte să fie prea târziu. Războiul e într-un punct decisiv. Dacă Putin câștigă în Ucraina, aliații noștri estici sunt în pericol”

* Starea elitei armatei ruse pe frontul din Ucraina: „Militarii mor de foame, fură mâncare din magazine, jefuiesc. Abuzează de alcool și droguri”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* VIDEO. Incredibila corupție din Rusia: plăcile de blindaj reactiv de pe multe tancuri sunt umplute cu cauciuc!

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* Consiliul Fiscal face praf rectificarea bugetară a Guvernului PSD-PNL: deficit uriaș, de 7% din PIB; venituri supraestimate cu 9 miliarde de lei, cheltuieli subestimate cu 6 miliarde

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* GRIGORE CARTIANU: Salman Rushdie a fost înjunghiat de un zombi: ayatollahul Khomeini

2 COMENTARII

  1. Ce ii freaca pe unii grija, de ce primeste Ucraina, in loc sa se termine balamucul cat mai repede. Astia sunt sigur platiti de la Moscova ca 22 de ani cat a fost Putler au penetrat toate structurile. Lasa sa le dea SUA pentru ca au promis ca daca isi doneaza arsenalul nuclear Rusiei vor fi aparati. Ei bine, Rusia este calare pe ei si s-a sters Putler la fund cu tratatul. Ca mor oameni, ca s-au distrus cladiri, infrastructura, ca Ucraina este praf economic, nu intereseaza pe Pulitico. Am ajuns sa murim de grija unora care ne considera sfarsitul civilizatiei. Ati vazut ce spunea Dugheana despre Europa, asta este mentalitatea a peste 60% dintre rusi.

  2. Nu stiu daca asa este, dar daca este adevarat, foarte bine face SUA. Sa le dea arme astfel incat ucrainienii sa-i puna pe rusi cu botul pe labe pentru urmatorul mileniu. Sa le scoata imperialismul din cap. M-am saturat de pretentiile de persoane civilizate ale unor orci identice cu personajele descrise de Tolkien. SUA sa-i ajute pe ucrainieni cu cat mai multe si mai bune arme. Ca daca o faceau mai demult nu ajungea nebunul de Putler sa destabilizeze Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here