Consiliul Fiscal face praf rectificarea bugetară a Guvernului PSD-PNL: deficit uriaș, de 7% din PIB; venituri supraestimate cu 9 miliarde de lei, cheltuieli subestimate cu 6 miliarde

4
1084
Liderii coaliției care aruncă România în prăpastia economică: Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor

Rectificarea bugetară discutată joi de Guvernul PSD-PNL, bazată pe premise false, va duce deficitul României la 7% din PIB, cu mult peste cel asumat oficial, de 5,84%, anunță Consiliul Fiscal după ce a analizat datele economice. E vorba de o înșelăciune de proporții a actualei coaliții, care – pentru a încerca să mascheze dezastrul – a umflat veniturile bugetare cu 9 miliarde de lei peste cele reale și a subestimat cu 6,2 miliarde de lei cheltuielile. Ministrul Finanțelor în Guvernul Ciucă e dat de PSD și se numește Adrian Câciu, un personaj scos din joben anul trecut de propaganda oligarhului Dan Voiculescu.

La datele false pe care le prevede Guvernul se adaugă, atrage atenția Consiliul Fiscal, încă una care va urca și mai mult deficitul final: schema de compensare a facturilor la energie este subestimată, ceea ce înseamnă că, de fapt, se vor plăti mai mulți bani decât spune acum Guvernul.

Consiliul Fiscal spune „probabil” când se referă la această ultimă problemă, dar de fapt toată lumea știe că s-a întâmplat acest lucru. Experții și jurnaliștii specializați în economie și finanțe u avertizat deja de câteva zile că statul a prevăzut la rectificare de circa 4 ori mai puțini bani decât va fi nevoie pentru a acoperi subvențiile la electricitate și gaze.

Guvernul României continuă să comită erori extrem de grave în contextul unor crize multiple suprapuse: criza energetică mondială, dereglarea lanțurilor de producție și aprovizionare, inflație înaltă cvasigeneralizată, efectele tot mai mari ale schimbărilor climatice, pandemia, războiul din Ucraina

Firmele din energie au emis, dealtfel, un comunicat zilele trecute, avertizând că nu vor putea suporta din buzunar, încă o iarnă, subvențiile pe care Guvernul PSD-PNL s-a angajat să le plătească, dar n-a făcut-o nici în ziua de azi pentru iarna trecută. Un blocaj pe piața de energie la iarnă ar însemna, pentru România, o catastrofă de proporții formidabile.

În tot acest timp, Guvernul mărește taxele spunând că nu mai sunt bani la buget, dar crește salariile tuturor bugetarilor și continuă politica angajării masive a pilelor și rudelor de partid în noi și noi funcții create special pentru clientelă. Inflația crește exploziv și e de așteptat să treacă de 20% la sfârșitul anului, în timp ce Guvernul României se împrumută tot mai mult de pe piața externă la dobânzi record – cele mai mari din Europa.

În raportul publicat după analizarea proiectului de rectificare a Bugetului General Consolidat al Guvernului, Consiliul Fiscal avertizează că veniturile vor fi cu circa 0,66% din PIB (adică 9 miliarde de lei) mai mici decât ținta asumată, în timp ce cheltuielile vor fi cu 0,45% din PIB (circa 6,2 miliarde de lei) mai mari. Acest decalaj ar fi și mai mare dacă impactul măsurilor de compensare din sectorul energetic va fi peste cel anticipat acum de Guvern (lucru deja semnalat de toată lumea).

În aceste condiții, deficitul bugetar la finele lui 2022 va fi de 7% din PIB, cu mult peste cel anticipat de actuala proiecție bugetară rectificată, de numai 5,84%. Asta, fără a lua însă în calcul eroarea masivă din calcul banilor necesari pentru compensarea facturilor la energie prezentată mai sus.

O altă eroare majoră pe care o comite ministrul Finanțelor este neluarea în calcul a unei creșteri a prețurilor în piața de energie odată cu venirea sezonului rece. Aceasta, avertizează Consiliul Fiscal, va fi o presiune suplimentară (și neprevăzută acum) pe bugetul României.

Consiliul Fiscal arată și conjunctura extrem de nefavorabilă în care Guvernul României comite aceste erori extrem de grave, de natură să pună în pericol stabilitatea întregii țări:

 • criza energetică mondială;
 • dereglarea lanțurilor de producție și aprovizionare;
 • inflație înaltă cvasigeneralizată;
 • efectele tot mai mari ale schimbărilor climatice;
 • pandemia;
 • războiul din Ucraina.

Formidabila criză energetică ne-a prins cu ANRE-ul complet politizat, având în frunte un electrician PSD-ist și o conducere înțesată de sinecuriști de foarte proastă calitate

Consiliul Fiscal atrage atenția că în România s-a făcut o confuzie gravă între dereglementarea și liberalizarea pieței de energie. Piața energiei în România este reglementată inadecvat.

Acest lucru nu are însă cine să-l îndrepte deoarece la ANRE este șef un fost electrician, politicianul PSD-ist Dumitru Chiriță, întreaga instituție fiind complet deprofesionalizată și, în schimb, politizată prin plasarea unor personaje fie incompetente, fie de-a dreptul suspectate că sunt agenți ai Rusiei.

Consiliul Fiscal mai atrage atenția asupra vulnerabilității grave pe care o prezintă România în privința balanței externe de plăți, unde deficitul de cont curent va depăși în 2022 proporția de 7% din PIB. Aceasta, în condițiile în care colectarea taxelor la buget e cea mai mică din UE – 27% față de media de 41% în restul uniunii.

Soluțiile oferite de Consiliul Fiscal: creșterea gradului de colectare a taxelor, restructurarea administrației, eficientizarea cheltuielilor bugetare.

Întregul document cu opinia Consiliului Fiscal al României față de rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR poate fi citit AICI.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD-istul Rafila a dat pe furiș de la buget 21 de milioane de euro pentru „consultanță” la OMS, unde a fost angajat până să devină ministru. Dezvăluire USR

* După 32 de ani, se confirmă oficial implicarea URSS în instalarea regimului Iliescu. Rechizitoriul Parchetului General: „Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”

* GRIGORE CARTIANU: Salman Rushdie a fost înjunghiat de un zombi: ayatollahul Khomeini

* DOCUMENT. 17 înalți oficiali americani, scrisoare către Joe Biden: „SUA trebuie să înarmeze Ucraina ACUM, înainte să fie prea târziu. Războiul e într-un punct decisiv. Dacă Putin câștigă în Ucraina, aliații noștri estici sunt în pericol”

* Starea elitei armatei ruse pe frontul din Ucraina: „Militarii mor de foame, fură mâncare din magazine, jefuiesc. Abuzează de alcool și droguri”. Brigada a 14-a a forțelor speciale GRU a fost distrusă aproape complet

* Războiul subversiv dezlănțuit de Ucraina în Crimeea. Agenții Kievului îi fac KO pe ruși cu propriile lor arme: operațiuni psihologice cu zvonuri, sabotaje și alarme false

* Generalul Marcenko: „Pentru a recupera Crimeea, va trebui să distrugem podul. Să le luăm ocupanților șansa de a-și întări trupele”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

* David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

4 COMENTARII

 1. GATA, „justitia” L-A FACUT SCAPAT SI PE TOVARASUL olteanu.
  URMEAZA REABILITAREa SI SE POATE INTOARCE LA VECHILE INDELETNICIRI.
  IL IA manole SA BATA FRISCA LA CAFEA ALTURI DE tuddy ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here