duminică, mai 26, 2024
AcasăNewsDe ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei:...

De ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei: Guvernul va încasa 8,6 miliarde de euro în plus de pe urma creșterii prețurilor

-

Marele câștigător al exploziei prețurilor la energie (electricitate, gaze, carburanți etc) este Guvernul, a anunțat marți Laurențiu Urulescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), citat de Agerpres. Statul va încasa de pe urma acestor scumpiri, doar în 2022, peste 8,6 miliarde de euro (43 de miliarde de lei) din taxele și dividendele plătite de companii.

Marele profit vine din TVA-ul încasat la facturi. Cu cât plătesc oamenii mai mult la gaz, electricitate sau benzinărie, cu atât crește și venitul Guvernului. Aceasta poate fi o explicație pentru refuzul constant al coaliției PSD-PNL-UDMR, din toamna trecută încoace, de a aplica măsuri eficiente și coerente de reducere a prețului la energie.

Multe state europene, inclusiv Germania, au redus TVA și accizele la energie, pentru a le face locuitorilor suportabilă criza. Guvernul PSD-PNL-UDMR refuză această măsură și-i acuză, în schimb, pe privați de „speculă”

Numeroase state europene, inclusiv Germania, au aplicat cea mai la îndemână măsură pentru ca populația să sufere mai puțin de pe urma măririi tarifelor la energie: reducerea temporară a TVA. Această propunere a fost făcută și de USR, încă din toamna trecută. PSD și PNL au ignorat însă ideea și au recurs la tot felul de artificii, precum plafonarea prețurilor. În fapt, așa-zisa plafonare s-a dovedit o „protecție socială pe banii privaților”, pentru că Guvernul n-a onorat angajamentul de a plăti diferența dintre prețul compensat și cel real al facturilor. Mai multe firme de pe piața de energie electrică și de gaze s-au retras, neputând face față acestei grave sincope de cash-flow: plătiseră achiziționarea gazului și a energiei electrice la preț întreg, o livraseră la preț subvenționat, dar Guvernul n-a mai plătit diferența sau când a făcut-o, a plătit cu întârziere de multe luni.

În schimb, Marcel Ciolacu, liderul PSD, dar și mai mulți lideri ai PNL au avut un discurs absolut populist și demagogic, extrem de periculos, acuzând firmele private că ar fi de vină pentru criză, deoarece ar face „speculă”.

- Advertisement -

Protecție socială pe spinarea firmelor private: Guvernul n-a achitat nici azi, după 4 luni, diferența dintre prețul real și cel compensat

Laurențiu Urluescu a confirmat marți că Guvernul înregistrează mari întârzieri la plata facturilor compensate, până acum, de furnizorii privați din propriile lor rezerve: „Furnizorii nu au primit până acum niciun ban drept compensare pentru perioada care începe în aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit după şapte luni, acum au trecut patru luni de la începutul noii scheme, sperăm să primim banii mai repede decât în prima schemă. Aceasta deşi legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile. Autorităţile spun că furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este să completăm repede şi să luăm banii repede. Dacă am întârziat a fost din cauza neclarităţilor“.

Companiile din sectorul privat sunt deja privite cu reticență de bănci, din acest motiv, ceea ce mărește riscul unui dezastru la nivel național. Urluescu a explicat: „Suntem la patru luni de când a început OUG 27, iar băncile sunt supraexpuse pe sectorul energetic şi deja văd energia ca fiind un sector de risc şi costul creditării a crescut. Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează. Fiecare furnizor caută bani de unde poate să scoată, de la bănci, acţionari, alte business-uri“.

Companiile din energie propun reducerea TVA și a accizelor, statul se face că plouă

Președintele AFEER a arătat că aceste probleme majore de pe piața privată vin în timp ce Guvernul reușește să facă un profit enorm speculând această criză care-i afectează deopotrivă pe cetățenii de rând și pe patroni: „Din rapoartele ANRE şi din declaraţiile din presă, statul a plătit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, sumă plătită în proporţie de 99%. În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru“.

- Advertisement -

Soluția propusă de firmele din energie coincide cu cea a USR și cea aplicată de alte țări din Uniunea Europeană: ajutorul la plata facturilor ar trebui gândit pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabili, iar statul să scadă TVA și accizele. Acestea ar reduce puternic prețul actual, dar în același timp ar diminua și profitul fabulos pe care statul român îl face în acest moment speculând criza care a lovit populația.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Dughin, ideologul lui Putin și idolul lui Puric, a primit o lovitură năprasnică. Fiica sa, putinistă fanatică, a fost aruncată în aer cu mașina tatălui. Nu demult, Daria Dughina se poza pe ruinele combinatului Azovstal, mândră de genocidul făcut de ruși la Mariupol

* De ce este puțin probabil ca Ucraina s-o fi asasinat pe Daria Dughina. Celebrul profesor Galeotti demontează mitul „Creierul lui Putin”

* Moartea Dughinei: „99% e opera FSB-ului rusesc”. Textul „noului Rasputin” pentru care Kremlinul i-ar fi aruncat limuzina în aer, ucigându-i fiica

* Asasinarea fiicei lui Dughin a fost revendicată de o misterioasă gherilă anti-Putin din Rusia

* DOCUMENT. 17 înalți oficiali americani, scrisoare către Joe Biden: „SUA trebuie să înarmeze Ucraina ACUM, înainte să fie prea târziu. Războiul e într-un punct decisiv. Dacă Putin câștigă în Ucraina, aliații noștri estici sunt în pericol”

* Starea elitei armatei ruse pe frontul din Ucraina: „Militarii mor de foame, fură mâncare din magazine, jefuiesc. Abuzează de alcool și droguri”

* Trădare la vârf: un general ucrainean din GRU a trimis Rusiei informații secrete. Încolțit, a încercat să-i împuște pe anchetatori

* VIDEO. Incredibila corupție din Rusia: plăcile de blindaj reactiv de pe multe tancuri sunt umplute cu cauciuc!

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* Consiliul Fiscal face praf rectificarea bugetară a Guvernului PSD-PNL: deficit uriaș, de 7% din PIB; venituri supraestimate cu 9 miliarde de lei, cheltuieli subestimate cu 6 miliarde

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* GRIGORE CARTIANU: Salman Rushdie a fost înjunghiat de un zombi: ayatollahul Khomeini

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Se stia de aceasta ticalosie. N-au bani sa sustina fauna bugetara, sifonarea de ban public si o fac pe umerii romanilor. Este inadmisibil ce costuri avem la combustibili lichizi si gaze, la energie. Ei dau in pampalaul ala de la Energie dar sunt intelesi cu totii sa ne exfolieze si sa platim costurile pandemiei. Bujetarii bine mersi, sectorul privat in colaps, toata populatia cocosata de taxe, impozite, inflatie, scumpiri aberante. Prosti ca ii suportam si sleahta asta imputita mai vrea sa ne duca inca 4 ani. Nu a fost suficient ca din 1990 pana in 2024 a fost fesenismul unui criminal bolsevic. Cate generatii nu s-au sacrificat in acesti 34 ani de mizerie umana care s-a perindat prin functii. Romanii sunt un neam de idioti ca bine spunea Tutea. Cand le este bine nu fac nimic, cheltuie in nestire, paguba, iar cand vin problemele se plang. Nu mai bine faci o autostrada, un spital, o scoala, sistem de irigatii, impaduriri cand iti merge bine si cand vine calamitatea stai linistit? Nu, iti pui poalele in cap ca ti-a intrat apa in casa si vrei ajutor. Dar ce ai facut cand nu a fost calamitatea? Ai taiat frunza la caini, ai lasat toti impostorii sa isi bata joc de tara asta si de banul public. D-asta au plecat 7 milioane in afara de prea mult bine oferit de borhotul fesenist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -