PNL se trezește brutal la realitate. Liberalii îi acuză pe șefii impuși de Iohannis că sunt dominați de PSD. Ciucă nu vorbește aproape deloc la negocieri!

0
4748
După ce s-a debarasat de fostul președinte Orban, Iohannis a pus în loc, la conducerea PNL, oameni insuficient de pregătiți să facă față PSD-ului

Numeroși fruntași liberali sunt profund nemulțumiți de felul în care noua conducere a PNL face față complicatelor negocieri cu PSD, dezvăluie News.ro, citând surse din partid. Se reclamă faptul că delegația PNL este dominată de cei din PSD, aceștia din urmă manevrând astfel încât au capturat cele mai importante și mai bănoase ministere. Cîțu n-are experiență, iar Ciucă – premierul propus de liberali – aproape că nu scoate niciun cuvânt la discuții!

Lideri ai PNL afirmă că joi, la negocieri, PSD a dominat delegația PNL, obligată să insiste – la ordinul lui Iohannis – să primească postul de premier pentru următoarele 18 luni. PSD a speculat pentru a puncta decisiv la toate celelalte capitole.

PSD a mimat interesul pentru postul de premier ca să ridice prețul cerut PNL-ului

În primul rând, social-democrații doar mimează nemulțumirea pentru a ridica prețul așa-zisei „renunțări“ la pretenția de a da primii șeful Guvernului. Sunt mai multe motive pentru care PSD nu este așa grăbit, în realitate, să ia acum funcția. Pe de o parte, următorul premier va trebui să înfrunte mai departe greaua problemă a pandemiei care e departe de a se fi sfârșit, cu multiplele situații-limită rezultate din ea: criza sanitară, economică, socială etc. Pe de altă parte, preluând postul de premier din primăvara lui 2023, PSD va fi în postura de a conduce Guvernul în momentul triplelor alegeri din 2024 (locale-parlamentare-prezidențiale) – exact ceea ce-și dorește.

În schimbul acestui așa-zis compromis, PSD a luat și pielea de pe PNL, aducându-i pe liderii acestui partid până acolo încât Rareș Bogdan s-a milogit, pur și simplu, de Marcel Ciolacu să le lase liberalilor măcar unul dintre ministerele Finanțelor și Transporturilor! „Marcel, nu se poate să ne faci asta! Dă măcar un minister, oricare!“, l-ar fi implorat prim-vicepreședintele PNL pe Ciolacu. Informația este confirmată și de sursele G4Media.ro. Bineînțeles că Marcel Ciolacu le-a râs în nas liberalilor.

În acest moment, liberalii nu mai au nicio instituție-cheie pe zona care controlează fluxul financiar al banilor publici. SSG-ul, Finanțele și Dezvoltarea sunt la partenerii de coaliție

Marja de manevră a delegației de negociatori PNL este restrânsă și mai sever de o altă comandă de la Iohannis: Ministerul Justiției. PSD-ul nu era de la bun început interesat de acest minister care oricum a dat bătăi de cap partidului în ultimii ani, dar s-a folosit de cererea PNL să-i fie lăsată Justiția (unde Iohannis vrea să-și numească omul său) pentru a smulge alte ministere-cheie.

Până la urmă, negocierile de joi au dus la un aranjament catastrofal pentru PNL. Partidul va primi, așa cum a cerut Iohannis, primul-ministru și Justiția. Însă PSD va lua Secretariatul General al Guvernului și Finanțele, în timp ce UDMR va lua Ministerul Dezvoltării. Practic, toate ministerele și instituțiile-cheie pe zona de finanțare/buget sunt în mâinile PSD și UDMR.

Generalul Ciucă aproape că n-a deschis gura. Prim-vicepreședinții PNL sunt nemulțumiți

Investit de partid să se implice „100%“ în negocieri, generalul Nicolae Ciucă, opțiunea impusă de Iohannis PNL-ului pentru postul de premier, a fost prezent doar fizic în sală, reclamă surse liberale. Premierul desemnat a vorbit foarte puțin în ședință și doar atunci când s-a ajuns la măsurile sociale.

Acest comportament, dublat de inabilitățile lui Cîțu, au stârnit profunde nemulțumiri în partid. Liberalii văd acum, la nici două luni distanță, că șefii impuși de Iohannis la Congresul din 25 septembrie n-au capacitatea și experiența să țină piept PSD-ului la complicatele negocieri politice. De aici rezultă aranjamente dezavantajoase pentru partid, care continuă să piardă teren pe toate părțile: în sondaje, în proiecția noului Guvern, în programul de guvernare negociat etc.

Potrivit G4Media.ro, cei 4 prim-vicepreședinți ai PNL, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, și-au manifestat deja deschis nemulțumirea pentru pierderea portofoliilor pe Finanțe, Transporturi și Dezvoltare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Disperare în PNL. Rareș Bogdan: „Marcele, nu poți să ne faci asta!“, după ce Ciolacu i-a anunțat pe liberali că le ia Finanțele. Cîțu s-a ridicat și a părăsit negocierile

* Cîțu a fost scos din joc! PNL a decis: Ciucă – și candidat de prim-ministru, și negociator-șef cu PSD!

* Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

Ministru PNL din Cluj: „Boc va lucra împotriva lui Cîțu, cum a lucrat împotriva lui Orban. Bolojan a făcut ce este corect, Boc ce i s-a spus. E o păpușă“

Durerosul mesaj de renunțare al Oanei Pellea. „Votul meu a fost trădat și batjocorit de domnul Iohannis. Speranța mea a obosit”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU: PNL-ule, ridică-te și umblă!

* VIDEO. A murit legendarul Benone Sinulescu, la 4 luni după ce a fost găsit căzut în casă

* Benone Sinulescu avea testamentul făcut. Cui îi rămâne toată averea cântărețulu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here